Καλά γνωστοί οι όροι εντολής Pimco και Blackrock, λέει η Κυβέρνηση

18:31 31/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Πηγή άρθρου: Καλά γνωστοί οι όροι εντολής Pimco και Blackrock, λέει η Κυβέρνηση από το onlycy.com.

Δεν δικαιολογείται να εγείρεται θέμα για τους όρους εντολής της Pimco και το ρόλο της Blackrock στις διαπραγματεύσεις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς «είναι καλά γνωστοί»,

ανέφερε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι οι όροι εντολής της Pimco δόθηκαν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, όταν ζητήθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων να συζητηθεί το θέμα. Πρόσθεσε ότι ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας όχι απλά ενημέρωσε τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τους όρους εντολής, αλλά τους έδωσε κιόλας.

Στη συγκεκριμένη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, συνέχισε ο κ. Στεφάνου, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας εξήγησε με λεπτομέρεια και το ρόλο της Blackrock στις διαπραγματεύσεις. Περιέγραψε το ρόλο αυτό ως συμβουλευτικό και τεχνοκρατικής στήριξης, αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις που γίνονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Παράλληλα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι η θέση της Κυβέρνησης στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης είναι ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί το βασικό σενάριο και όχι τα όποια ακραία σενάρια. Συμπλήρωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διατύπωσε ευθαρσώς αυτή τη θέση στην επιστολή που έδωσε στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Ακόμη, είπε ότι η επιστολή έχει δημοσιοποιηθεί και ότι η θέση της Κυβέρνησης είναι καλά γνωστή.

Επίσης, ανέφερε ότι η Κυβέρνηση έχει διατυπώσει και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να αντιμετωπιστούν από μέρους της Κύπρου τα όποια ακραία σενάρια. «Ζητούμε την υιοθέτηση του βασικού σεναρίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», είπε ο κ. Στεφάνου, ενώ συμπλήρωσε ότι εάν και εφόσον προκύψει τελικά ανάγκη για ακραίο σενάριο, αυτό μπορεί να καλυφθεί απευθείας από το Μηχανισμό Στήριξης των Τραπεζών, για τον οποίο η ΕΕ είναι στη διαδικασία σύστασης και υλοποίησης.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν ενδείξεις στην Κυβέρνηση ότι θα ακολουθηθεί το ακραίο σενάριο και όχι το βασικό, ο κ. Στεφάνου κάλεσε όλους να αναμένουν με ψυχραιμία την τελική έκθεση της Pimco. Είπε ότι έχει γίνει ήδη αρκετή συζήτηση αναφορικά με τα θέματα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και επανέλαβε ότι η Κυβέρνηση διαθέτει την επιχειρηματολογία για να πείσει για το θέμα.

Είπε ότι μπορούμε να πείσουμε τους Ευρωπαίους εταίρους ότι η Κύπρος θα πρέπει να τύχει της βοήθειας της Ευρώπης στη βάση της αρχής της αλληλεγγύης, που, όπως ανέφερε, είναι βασική αρχή του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Τέλος, ανέφερε ότι η Κύπρος αποτελεί ουσιαστικά θύμα ευρωπαϊκής απόφασης για το κούρεμα του ελληνικού χρέους, που όπως είπε, έχει κοστίσει πολλά εκατομμύρια ευρώ στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα και κατ’ επέκταση στην κυπριακή οικονομία.

The post Καλά γνωστοί οι όροι εντολής Pimco και Blackrock, λέει η Κυβέρνηση appeared first on onlycy.com.

Keywords
Τυχαία Θέματα