ΥΠΕΡΓ: Οι συνθήκες υπό τις οποίες έγιναν τα τραγικά γεγονότα στο Μαρί προκαλούν ακόμα σοβαρά ερωτηματικά

10:34 8/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Οι συνθήκες υπό τις οποίες έγιναν τα τραγικά γεγονότα στο Μαρί προκαλούν ακόμα σοβαρά ερωτηματικά στην κυπριακή κοινωνία, δήλωσε σήμερα η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους, η οποία ανέφερε πως η συντεταγμένη πολιτεία οφείλει για ακόμη μια φορά να απολογηθεί προς τους νεκρούς και τις τραγικές οικογένειες τους, γιατί ακριβώς όλες αυτές οι στρεβλώσεις και παραλήψεις απέτυχαν να αποτρέψουν ένα τόσο τραγικό γεγονός.

Σε επιμνημόσυνο λόγο της, στο μνημόσυνο του Αντώνη Χαραλάμπους, ενός εκ των 13 θυμάτων της έκρηξης στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης»

στο Μαρί, η κ. Χαραλάμπους είπε πως «η καταστροφή που έγινε στο Μαρί ήταν πρωτίστως, η άδικη απώλεια ανθρώπινων ζωών, κάτι το οποίο θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί ακόμη και την τελευταία στιγμή και πέραν των προειδοποιήσεων που υπήρξαν για την κατάσταση του φορτίου των πυρομαχικών».

Πρόσθεσε, ωστόσο, πως «πέραν από την απώλεια των ανθρώπινων ζωών, αναπόφευκτα τα γεγονότα έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη μεταξύ των πολιτών και των συντεταγμένων της πολιτείας, της οποίας διαχρονικές παραλείψεις και αδυναμίες, γραφειοκρατικές στρεβλώσεις και δομές, οδήγησαν στην αδυναμία να αντιμετωπιστεί μια δύσκολη κατάσταση».

Αναφερόμενη στη δικαστική διαδικασία που βρίσκεται εν εξελίξει, η Υπουργός Εργασίας είπε πως «θα πρέπει να αφεθεί να λειτουργήσει έτσι ώστε βάσει των συγκεκριμένων στοιχείων και μαρτυριών και ιδιαίτερα του εμπεριστατωμένου πορίσματος της αστυνομίας, να χυθεί άπλετο φως και να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον άδικο χαμό αυτών των ανθρώπων».

«Τα γεγονότα στο Μαρί», είπε, «καταδεικνύουν ότι στην περίπτωση αυτή υπήρξε μια ολοκληρωτική αποτυχία ενός συστήματος γραφειοκρατίας και ανεπαρκών μηχανισμών, το οποίο κτίστηκε για δεκαετίες και τράφηκε από την ανεπάρκεια του κράτους, αλλά και την ανοχή που επέδειξε η κοινωνία μας».

Για τον Αντώνη Χαραλάμπους, η Υπουργός Εργασίας είπε: «Η οδύνη και η πίκρα μας για τον άδικο χαμό του Αντώνη και όλων των άλλων ηρώων μας, θα μας συντροφεύει για πάντα. Η δέσμευση που θα πρέπει να δώσουμε τόσο στον ίδιο τον Αντώνη, στην οικογένεια του, σε όλες τις οικογένειες των αδικοχαμένων παλικαριών μας και στην ιδία την κοινωνία, είναι ότι ως πολιτεία, όλοι μας συλλογικά και συντεταγμένα, θα πράξουμε ότι είναι δυνατό για να μην υπάρξει ξανά μια τόσο μεγάλη αποτυχία των συντεταγμένων οργάνων και των μηχανισμών της πολιτείας που θα στοιχίσουν ανθρώπινες ζωές».

Καταλήγοντας, ανέφερε πως «σε μια δύσκολη περίοδο για την πατρίδα μας ένεκα των σοβαρών πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε, θα πρέπει να βρίσκουμε, ως λαός, αυτά τα σημαντικά στοιχεία που μας ενώνουν», σημειώνοντας πως «θα πρέπει να φροντίζουμε να διαφυλάσσουμε την ενότητα και τη συνοχή της κοινωνίας μας».

Keywords
Τυχαία Θέματα