Υπέρ έρευνας για τα αξιόγραφα τάχθηκε το ΥΠΟΙΚ στην Επ. Θεσμών

15:42 30/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τη μετατροπή των αξιόγραφων σε μετοχές είτε αγορά των αξιόγραφων από τις τράπεζες με έκπτωση (κούρεμα) προκρίνει η τρόικα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Οικονομικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Ανδρέας Τρόκκος, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, η οποία συνέχισε σήμερα την αυτεπάγγελτη εξέταση του θέματος που προέκυψε με τα αξιόγραφα της Τράπεζας

Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας.

Ο κ. Τρόκκος ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής ότι θα πρέπει να διεξαχθεί σε βάθος έρευνα για το όλο θέμα με τη μετάκληση και εμπειρογνωμόνων από το εξωτερικό. Σημείωσε ακόμα ότι οι εκπρόσωποι της Τρόικας υπέδειξαν ότι για τη διευθέτηση του θέματος πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία που ακολουθήθηκε και σε άλλες χώρες, δηλαδή είτε να γίνει μετατροπή των αξιόγραφων σε μετοχές, είτε αγορά των αξιόγραφων από τις τράπεζες με έκπτωση (κούρεμα).
Ανέφερε ακόμη πως η απόφαση αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι είναι πολιτική και όχι τεχνοκρατική.

Σε κάθε περίπτωση, είπε, χρειάζεται χρόνος για να μελετηθεί το θέμα.
Ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Κατόχων Αξιόγραφων Μαρίνος Σιζόπουλος εξέφρασε ενώπιον της Επιτροπής έκπληξη για τη στάση του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία, όπως είπε, επιβεβαιώνει τους φόβους των κατόχων αξιόγραφων «για μια προσπάθεια παρελκυστικής τακτικής που ακολουθεί το Υπουργείο με προφανή στόχο».

Χαρακτήρισε, άκομψο, αδιανόητο και προκλητικό το γεγονός ότι το Υπουργείο Οικονομικών έθεσε στην Τρόικα ως πρώτη προϋπόθεση τα αξιόγραφα των τραπεζών. Και αυτό γιατί, όπως εξήγησε, επιχειρεί να μεταφέρει το βάρος της ευθύνης προς την Τρόικα, σε ό,τι αφορά το κούρεμα των κεφαλαίων των κατόχων των αξιόγραφων.
Δήλωσε ακόμη ότι το Υπουργείο έχει άμεση υποχρέωση να δώσει πολιτική λύση στο θέμα ανεξάρτητα από την έρευνα, η οποία θα διεξαχθεί αλλά και πως η πολιτική απάντηση του Υπουργείου θα έπρεπε να ήταν από την αρχή ξεκάθαρη, ότι η Κυβέρνηση αναλαμβάνει τη δέσμευση και την ευθύνη να κατοχυρώσει το κεφάλαιο των κατόχων αξιόγραφων. Συμπλήρωσε ότι απ’ εκεί και πέρα ο τρόπος με τον οποίο θα κατοχυρωθεί το κεφάλαιο είναι θέμα συζήτησης μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων.

Ο κ. Σιζόπουλος αμφισβήτησε ακόμη το επιχείρημα του κ. Τρόκκου ότι ο Υπουργός Οικονομικών επιθυμεί να ενημερωθεί σε βάθος για το συγκεκριμένο ζήτημα μέσα από την έρευνα, λέγοντας ότι «ο Υπουργός είναι καλύτερος γνώστης από όλους όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς υπήρξε ανώτερο διοικητικό στέλεχος της τράπεζας που σχεδίασε τη συγκεκριμένη διαδικασία και για χρόνια ήταν από αυτούς που υλοποιούσαν τη συγκεκριμένη διαδικασία».
Ανέφερε ότι αυτό που επιθυμούν οι κάτοχοι των αξιόγραφων είναι την άμεση λύση του προβλήματος, προσθέτοντας πως η άμεση λύση του προβλήματος εξυπηρετεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του τόπου και την αξιοπιστία των τραπεζών και την αξιοπιστία της οικονομίας.

Προειδοποίησε, τέλος, πως οι κάτοχοι αξιόγραφων δεν πρόκειται να περιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και πως αν μέσα στις επόμενες ημέρες δεν υπάρξει πολιτική απόφαση του Υπου

Keywords
Τυχαία Θέματα