Υπεγράφη Πρωτόκολλο Συνεργασίας για καταπολέμηση βίας στην οικογένεια και απαγωγών παιδιών

13:07 11/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Πρωτόκολλο Συνεργασίας, στο πλαίσιο ευρωπαϊκής Οδηγίας και αντίστοιχου ευρωπαϊκού προγράμματος, υπέγραψαν σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Ιωνάς Νικολάου, με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις Hope for Children (Ελπίδα για Παιδιά) και το Σύνδεσμο Πρόληψης και Αντιμετώπισης Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ), με στόχο την αντιμετώπιση του φαινομένου εξαφάνισης παιδιών και ζητημάτων που έχουν να κάνουν με τις αρπαγές παιδιών από τον έναν εκ των γονέων.

Η υπογραφή του Πρωτοκόλλου έγινε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης

μετά από σύσκεψη στο Γραφείο του Υπουργού, στην οποία παρεκάθησαν, πλην του κ. Νικολάου, ο Αρχηγός της Αστυνομίας Μιχάλης Παπαγεωργίου, αξιωματικοί του Γραφείου της Αστυνομίας για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση Βίας στην Οικογένεια και Κακοποίησης Ανηλίκων και εκπρόσωποι των δύο οργανώσεων.

“Με τη συνεργασία αυτήν”, είπε ο κ. Νικολάου σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, “η προσπάθειά μας είναι να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί, ούτως ώστε να μπορούμε να προσφέρουμε, τόσο στα παιδιά όσο και στους γονείς τους, εκείνην τη βοήθεια που χρειάζονται για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους της σημερινής εποχής”.
Ερωτηθείς εάν έχουν αποφασίσει σήμερα και συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσεων, κυρίως ως προς την ενημέρωση του κοινού, ο κ. Νικολάου δήλωσε ότι “το Πρωτόκολλο περιλαμβάνει μια σειρά από δραστηριότητες, οι οποίες πρέπει να γίνουν και τους σκοπούς τους οποίους πρέπει να επιτύχουμε”.

“Μεταξύ αυτών”, πρόσθεσε, “είναι και η ευαισθητοποίηση του κοινού, η ενημέρωση καθ` όσον αφορά την ύπαρξη των δύο τηλεφωνικών γραμμών 116000 και 116111) και τη βοήθεια την οποία μπορούμε να προσφέρουμε, την ανάληψη αυτής της πρωτοβουλίας από πλευράς των δύο μη κυβερνητικών οργανώσεων σε συνεργασία με το Υπουργείο και να ζητήσουμε την ίδια ώρα και τη στήριξη αυτού του προγράμματος εκ μέρους του πολίτη”.

“Οι δράσεις αυτές”, συνέχισε ο Υπουργός, “θα αξιολογούνται ως προς τα αποτελέσματά τους από πλευράς του Υπουργείου κάθε έξι μήνες με έκθεση που θα υποβάλλει η Αστυνομία ή οποία είναι και ο εκτελεστικός φορές, ενώ κάθε έτος θα γίνεται αξιολόγηση γενικότερα εφαρμογής του Πρωτοκόλλου”.

“Σήμερα, μαζί με δύο μη κυβερνητικές οργανώσεις, το Υπουργείο υπέγραψε ένα Πρωτόκολλο Συνεργασίας με την οργάνωση Hope for Children και τον Σύνδεσμο Πρόληψης και Αντιμετώπισης Βίας στην Οικογένεια αναφορικά με την αντιμετώπιση ζητημάτων που προκύπτουν από την εξαφάνιση παιδιών και των σοβαρών κινδύνων που αυτές εμπεριέχουν και για την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού”, δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

Δυστυχώς, είπε ο κ. Νικολάου, “μέσα από την πιλοτική εφαρμογή ενός προγράμματος, το οποίο άρχισε με την υιοθέτηση ευρωπαϊκής Οδηγίας στο πλαίσιο αντίστοιχου ευρωπαϊκού προγράμματος το οποίο εφαρμόζεται σήμερα, εκτός της Κύπρου, επίσης σε άλλες δεκαεπτά χώρες, διαπιστώσαμε την ανάγκη ότι θα έπρεπε να προχωρήσουμε στην υπογραφή αυτού του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας, το οποίο καταγράφει συγκεκριμένες υποχρεώσεις, ευθύνες και πρόνοιες ανταλλαγής δεδομένων με προστασία προσωπικών δεδομένων και των ίδιων των παιδιών”.

Όπως ανέφερε ο κ. Νικολάου, “ήδη λειτουργούν δύο τηλεφωνικές γραμμές, οι οποίες αξιοποιούνται κα θα αξιοποιηθούν στο πλαίσιο αυτού του Πρωτοκόλλου”.

Πρόκειται, συνέχισε, “για τη γραμμή 116000, η οποία αφορά κυρίως ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις εξαφανίσεις παιδιών και η γραμμή 116111, από την οποία παρέχονται συμβουλές για γενικότερα ζητήματα προστασίας του παιδιού.

“Ο τρόπος, με τον οποίο έχουν λειτουργήσει και οι δύο γραμμές μέχρι τώρα”, συνέχισε ο Υπουργός, “είναι επαγγελματικός και δεν χρειάζεται να προσθέσω τίποτε περισσότερο από αυτήν τη λέξη”.

“Τα παιδιά”, πρόσθεσε, “έχουν λειτουργήσει με απόλυτο επαγγελματισμό και με ευσυνειδησία, στην προσπάθεια που κάνουμε με τη λειτουργία αυτών των τηλεφωνικών γραμμών”.

“Μέσω της λειτουργίας αυτών”, δήλωσε ο κ. Νικολάου, “έχουμε διαπιστώσει ότι υπάρχουν σοβαρά ζητήματα, τα οποία μας έχουν οδηγήσει και στην υπογραφή αυτού του Πρωτοκόλλου”.

“Τα ζητήματα αυτά”, όπως ανέφερε ο κ. Νικολάου, “έχουν να κάνουν με τις γονεϊκές αρπαγές παιδιών και άλλα προβλήματα που παρουσιάζονται ειδικότερα με κάποιες χώρες, για τις οποίες, πέρα από τις γενικότερες συμβουλές που αφορούν τα θέματα αυτά, οι συμπολίτες μας ζητούν τη βοήθεια κάποιων ανθρώπων που γνωρίζουν περισσότερα και που να μπορούν να τους καθοδηγήσουν για να αντιμετωπίσουν το συγκεκριμένο πρόβλημα”.

“Τέτοια προβλήματα, για παράδειγμα”, είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, “έχουμε με χώρες όπως η Συρία, ο Λίβανος ή η Ρωσία, χώρες με τις οποίες δεν έχουμε τις απαιτούμενες διακρατικές Συμβάσεις και υπάρχουν ζητήματα σοβαρά που εγείρονται, όσον αφορά τις γονεϊκές αρπαγές”.

“Καθ` όσον αφορά τις διαδικασίες που μπορούν να ακολουθήσουν”, δήλωσε οκ. Νικολάου, “γίνεται ενημέρωση για το πού μπορούν να αποταθούν, αλλά παράλληλα γίνεται προσπάθεια συμβουλευτική για το πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν προκαταρκτικά και προληπτικά κάποια ζητήματα που εγείρονται”.

Επιπρόσθετα, είπε ο κ. Νικολάου, “η γραμμή 116111 έχει ένα ευρύτερο συμβουλευτικό πεδίο σε σχέση με τα παιδιά, για περισσότερα ζητήματα, όπως αυτά που έχουν να κάνουν με τη βία στην οικογένεια, με συμβουλές στα παιδιά που αντιμετωπίζουν λεπτά ζητήματα και που δεν θέλουν να συζητήσουν με τους γονείς τους αλλά με κάποιο άλλο πρόσωπο που να γνωρίζει κάτι περισσότερο από εκείνα και για ζητήματα όπως ο σχολικός εκφοβισμός ή με τη σχολική αποτυχία”.

“Τέτοιες συμβουλευτικές υπηρεσίες”, όπως ανέφερε ο κ. Νικολάου, “παρέχονται όχι μόνον στα παιδιά, αλλά και σε γονείς ή και άλλα συγγενικά των παιδιών πρόσωπα”.

Γενικότερα, δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, “η αξιολόγηση της πιλοτικής εφαρμογής αυτού του προγράμματος κρίθηκε επιτυχής, για αυτό και αποφασίσαμε να προχωρήσουμε και να εντάξουμε αυτό το πρόγραμμα κάτω από ένα Πρωτόκολλο Συνεργασίας και μάλιστα σε επίπεδο Υπουργείου, για να μπορέσουμε να του δώσουμε τη δύναμη και τη στήριξη να συνεχίσει το έργο που ξεκίνησε, διότι, πράγματι, η κοινωνία μας σήμερα, στις δύσκολες ημέρες και τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει, χρειάζεται αυτού του είδους τις βοήθειες”.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης εξέφρασε την ετοιμότητα να προσφέρει αυτήν τη βοήθεια, “μαζί και με τις δύο οργανώσεις και στα παιδιά και στις ίδιες τις οικογένειές τους”.

Keywords
Τυχαία Θέματα