Οι ευρωσκεπτικιστές βάζουν φωτιά στις γερμανικές εκλογές

Το σενάριο δημιουργίας ενός κεντροαριστερού συνασπισμού φαίνεται πως υποχωρεί, εξαιτίας της πτωτικής τάσης των Πρασίνων στις δημοσκοπήσεις, που σημειώνουν απώλειες 2 μονάδων , πέφτοντας από το 11% στο 9% σε μία μόλις εβδομάδα, σύμφωνα με μέτρηση του ινστιτούτου Forsa. Βασικότερη αιτία είναι η πρόταση του κόμματος για φορολόγηση των μεγάλων εισοδημάτων και της μεγάλης περιουσίας, κίνηση που σπέρνει ανησυχία στη μεσαία τάξη της χώρας. Έτσι Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι δεν ξεπερνούν μαζί το 34%.

Επικρατέστερο

σενάριο είναι η διατήρηση του σημερινού κεντροδεξιού συνασπισμού χρηστιανοδημοκρατών και φιλελευθέρων, που συγκεντρώνουν ποσοστά γύρω στο 45%, χωρίς παρ’ όλα αυτά να αποκλείεται το σενάριο του «μεγάλου συνασπισμού», δηλαδή της συνεργασίας χρηστιανοδημοκρατών και σοσιαλδημοκρατών.

Στην εξίσωση δεν μπαίνει το κόμμα της αριστεράς, που εμφανίζει ποσοστά της τάξης του 10% στις δημοσκοπήσεις, μιας και αποκλείουν όλοι μετεκλογική συνεργασία μαζί του.

Αντίθετα σε κύριο ρυθμιστή των εξελίξεων αναδεικνύεται το κόμμα των ευρωσκεπτικιστών, που παρ’ ότι εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις κάτω από το όριο του 5%, που απαιτείται για την είσοδό του στη βουλή, εν τούτοις εμφανίζει έντονες ανοδικές τάσεις. Σε αυτό συμβάλλει η παραδοχή της πολιτικής ηγεσίας για την ανάγκη διάθεσης ενός νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα. Σε περίπτωση εισόδου του κόμματος στη βουλή, η διαδικασία ανάδειξης κυβέρνησης θα αποδειχθεί μια διόλου απλή υπόθεση.

Η Bild δεν διστάζει να σημειώσει ότι «οι πολέμιοι του ευρώ θα μπορούσαν να κάνουν την κακή έκπληξη», ενώ την ίδια στιγμή οι δημοσκόποι υπενθυμίζουν με νόημα ότι οι «ψηφοφόροι διαμαρτυρίας» δεν εκδηλώνουν τις πραγματικές προθέσεις τους στις δημοσκοπήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα