Βέβαιος ο Σόιμπλε ότι το συνταγματικό δικαστήριο δεν θα εμποδίσει τη λειτουργία του ESM

21:52 3/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέφρασε τη Δευτέρα τη βεβαιότητα πως το Ανώτατο Δικαστήριο της Γερμανίας δεν θα εμποδίσει τη μετατροπή σε νόμο των βασικών ευρωπαϊκών εργαλείων καταπολέμηση της κρίσης της Ευρωζώνης.

“Το συνταγματικό δικαστήριο δεν θα εμποδίσει, είμαι βέβαιος, τις συνθήκες δημοσιονομικής σταθερότητας και τον ESM”, είπε, αναφερόμενος στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και στο ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο. Η απόφαση του Δικαστηρίου αναμένεται

στις 12 Σεπτεμβρίου.

Μιλώντας σε συνέδριο στο Στρασβούργο, ο Γερμανός Υπουργός είπε ότι το δικαστήριο θα εξετάσει, ωστόσο, αν οι συνθήκες αυτές είναι σύμφωνες με το βασικό γερμανικό δίκαιο.

“Δεν μπορώ να δω κανένα πρόβλημα με το γερμανικό σύνταγμα”, πρόσθεσε.

Το κοινοβούλιο της Γερμανίας ψήφισε υπέρ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM) και του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού συμφώνου με πλειοψηφία δύο τρίτων στο τέλος Ιουνίου.

Ωστόσο, ο Γερμανός Πρόεδρος Joachim Gauck δεν προχώρησε τη διαδικασία κύρωσης του νόμου, ύστερα από σειρά νομικών προκλήσεων που κατατέθηκαν από το κόμμα της άκρας αριστεράς Die Linke, από ομάδα πολιτών και από το πολύ γνωστό κόμμα ευρωσκεπτικιστών της Βαυαρίας, αδελφό κόμμα του κόμματος της Καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ.

Υποστηρίζουν ότι ο ESM – το μόνιμο ταμείο διάσωσης της ΕΕ που διαθέτει δανειοδοτική ικανότητα 500 δισ. ευρώ – και το δημοσιονομικό σύμφωνο είναι ασυμβίβαστα με τη «Grundgesetz» της Γερμανίας ή Βασικό δίκαιο, επειδή αναγκάζουν τη Γερμανία να παραδώσει τη δημοσιονομική κυριαρχία της, χωρίς την αναγκαία δημοκρατική υποστήριξη και θέτουν σε απεριόριστους κινδύνους τα δημόσια οικονομικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα