Θετικό το Ισραήλ για προμήθεια ΦΑ στην Κύπρο, δηλώνει ο Υπ. Εμπορίου

20:32 3/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Αν οι διεργασίες για την προμήθεια προς την Κύπρο μικρής ποσότητας φυσικού αερίου για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου, τότε θα μπορούμε να έχουμε φυσικό αέριο αρχές του 2015 και σε χαμηλότερες τιμές, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης.

Σε δηλώσεις του για την επίσκεψη της Ομάδας Εργασίας για το φυσικό αέριο στο Ισραήλ, επεσήμανε ότι δεν είναι σε θέση να απαντήσει καταφατικά εάν θα έχουμε τελικά

το φυσικό αέριο από Ισραήλ, αφού πρέπει πρώτα να επιλυθούν όλα τα τεχνικά προβλήματα που παρουσιάζονται.

Όπως είπε, η επίσκεψη της Ομάδας Εργασίας στο Ισραήλ, που αποτελείτο από το Διευθυντή της Υπηρεσίας Ενέργειας, τον Πρόεδρο της ΔΕΦΑ και εκπροσώπους της ΑΗΚ και της ΡΑΕΚ, «είχε πολύ ουσιαστικές και εποικοδομητικές συζητήσεις».

Αρχικά, ο κ. Συλικιώτης επισήμανε τη θετική προσέγγιση που υπάρχει από πλευράς Ισραήλ για την προμήθεια προς την Κύπρο μικρής ποσότητας φυσικού αερίου για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής, που κυμαίνεται από 0,5 με 0,7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα και αντιστοιχεί στο ένα εικοστό πέμπτο των αναγκών του Ισραήλ. Σημείωσε δε ότι αυτή η θετική προσέγγιση είχε διαπιστωθεί και σε πολιτικό επίπεδο κατά την επίσκεψη του στο Ισραήλ τον περασμένο Ιούνιο και τις συναντήσεις που είχε τόσο με τον Ισραηλινό ομόλογο του κ. Λαντάου, όσο και με άλλους κρατικούς αξιωματούχους.

Ο στόχος των Ομάδων Εργασίας, υπογράμμισε ο Υπουργός Εμπορίου, δεν ήταν να υπάρξει συμφωνία επί όλων των ζητημάτων από την πρώτη συνάντηση, αλλά να τεθούν επί τάπητος η τεχνολογία και η μορφή εισαγωγής του φυσικού αερίου στην Κύπρο. Το ισραηλινό φυσικό αέριο, επεσήμανε, θα διατίθεται σε φυσική μορφή, γι’ αυτό και συζητείται ως ένα ενδεχόμενο η έλευση του στην Κύπρο με την τεχνολογία της θαλάσσιας μεταφοράς συμπιεσμένου φυσικού αερίου.

Ο κ. Συλικιώτης εξήγησε ότι πρόκειται για μια νέα τεχνολογία, γι’ αυτό και η Ομάδα Εργασίας έχει δεσμευτεί στις επόμενες δέκα ημέρες να αποστείλει στους Ισραηλινούς σχετική μελέτη για το θέμα, όπως το έχουν ζητήσει. «Στη συνέχεια θα υπάρχουν συζητήσεις ώστε σε μια νέα συνάντηση, που θα γίνει περί τα τέλη Οκτωβρίου, να διαπιστωθεί πόσο εφικτή και λιγότερο δαπανηρή είναι η τεχνική υλοποίηση αυτής της λύσης», πρόσθεσε.

Ως δεύτερο ενδεχόμενο που έθεσε η ισραηλινή πλευρά στο τραπέζι, επισήμανε ο Υπουργός Εμπορίου, είναι η έλευση υγροποιημένου φυσικού αερίου. Εξήγησε ότι η πρότασή τους αφορά στη συνεργασία μας στα πλαίσια της πλωτής μονάδας αποϋγροποίησης που το Ισραήλ θα εγκαταστήσει για εισαγωγή φυσικού αερίου σε υγροποιημένη μορφή προς άμεση κάλυψη των δικών του αναγκών.

Ο κ. Συλικιώτης τόνισε, επίσης, ότι η προσπάθεια είναι να έχουμε φυσικό αέριο το συντομότερο δυνατό, εξηγώντας ότι «αν όλες αυτές οι διεργασίες ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου, τότε θα μπορούμε να έχουμε φυσικό αέριο αρχές του 2015 και για ένα χρονικό πλαίσιο 3 – 5 χρόνων που θα μας επιτρέψει να εξασφαλίσουμε χαμηλότερες τιμές».

O Υπουργός Εμπορίου ξεκαθάρισε

Keywords
Τυχαία Θέματα