Κοινή ανησυχία ΕΔΕΚ-Οικολόγων για Kυπριακό και οικονομία

20:42 3/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Την κοινή τους ανησυχία για τις εξελίξεις στο Κυπριακό αλλά και για την αγωνία τους για την οικονομία, εξέφρασαν ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου και η Γενική Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Ιωάννα Παναγιώτου, ύστερα από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στα γραφεία των Οικολόγων.

Στη συνάντηση η ΕΔΕΚ ενημέρωσε τους Οικολόγους για την απόφαση που πήρε για τις προεδρικές εκλογές

του 2013.

Σε δηλώσεις του ο κ. Ομήρου εξέφρασε ικανοποίηση και χαρά για την ευκαιρία που υπήρξε να ανταλλαγούν απόψεις, σκέψεις, προβληματισμοί με το Κίνημα Οικολόγων.

«Στο επίκεντρο της ανταλλαγής των απόψεων βρέθηκε το Κυπριακό και πραγματικά θέλω να εκφράσω την ανησυχία μας που είναι κοινή ανησυχία των δυο Κινημάτων ότι μετά τη διακοπή των διαπραγματεύσεων, που ήταν μονομερής από την πλευρά της τ/κ κοινότητας και ουσιαστικά της Τουρκίας, υπάρχει μια κατεύθυνση να συνεχίσουν διαπραγματεύσεις μόνο για καλούμενα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης σε επίπεδο τεχνικών επιτροπών,» δήλωσε.

Αυτή, συνέχισε, είναι μια πλήρης εκτροπή γιατί με αυτό τον τρόπο ικανοποιείται η θέση της Τουρκίας ότι δεν υπάρχει κυπριακό πρόβλημα ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής και άρα δεν υπάρχει η ανάγκη συζήτησης της ουσίας του Κυπριακού.

Και το Κυπριακό, πρόσθεσε, είναι απλώς πρόβλημα αποκατάστασης σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ «δύο λαών, ή δύο κοινοτήτων, ή των δύο πλευρών».

Γι’ αυτό, ανέφερε, η μονοδιάστατη συζήτηση καλούμενων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης χωρίς τη συζήτηση της ουσίας του Κυπριακού είναι μέγιστο λάθος.

Ο κ. Ομήρου είπε πως θα πρέπει να είχε προηγηθεί καταγγελία της τουρκικής στρεψοδικίας, κακοπιστίας και αδιαλλαξίας, της άρνησης της τουρκικής πλευράς να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις, της άρνησης της να αναγνωρίσει την Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ και συνεπώς να ζητήσουμε και από τον ΟΗΕ υπό την αιγίδα του οποίου διεξήγοντο αυτές οι διαπραγματεύσεις αλλά και από την ΕΕ, η οποία δηλώνει ότι στηρίζει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, να παρέμβει.

“Δεν μπορεί να συνεχίζεται μια παθητική στάση ούτε του διεθνούς ούτε του ευρωπαϊκού παράγοντα αλλά θα πρέπει η δική μας πλευρά πρώτα να κινηθεί”, πρόσθεσε.

Από την πλευρά της, η κ. Παναγιώτου είπε πως “αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι το Κυπριακό όχι μόνο βρίσκεται σε μια στασιμότητα αλλά γίνονται και πράγματα με τα οποία διαφωνούμε”.

Ηδη, ανέφερε, από την έναρξη της προεδρίας της ΕΕ από την Κύπρο έχουν σταματήσει οι συνομιλίες εξ υπαιτιότητας της Τουρκίας.

“Αυτό είναι ένα θέμα για το οποίο έπρεπε να ακολουθήσει μεγάλη αντίδραση από την κυπριακή Κυβέρνηση αλλά και από την ίδια την ΕΕ”, πρόσθεσε.

Αυτή τη στιγμή, συνέχισε, βλέπουμε να τίθεται το θέμα για έναρξη συζητήσεων σε τεχνικές επιτροπές για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

“Για εμάς το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής, κατοχής, καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, ανέφερε.

Η διαδικασία των ΗΕ, είπε η κ. Παναγιώτου, δεν προχωρεί με τη σωστή βάση και αναμέναμε και αναμέν

Keywords
Τυχαία Θέματα