Τουλάχιστον 300 συλλήψεις στο περιθώριο της ορκωμοσίας του Πούτιν

22:37 7/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επέστρεψε και πάλι σήμερα στην προεδρία της Ρωσίας, για μια τρίτη, τετραετή θητεία που θα είναι ”καθοριστική για το μέλλον της Ρωσίας”, όπως τόνισε ο ίδιος.

”Μπαίνουμε σήμερα σε ένα νέο στάδιο της εθνικής ανάπτυξης. Τα επόμενα χρόνια θα είναι καθοριστικά για την τύχη της Ρωσίας κατά τις ερχόμενες δεκαετίες”, τόνισε ο Πούτιν στο σύντομο μήνυμά του.

Ο Πούτιν διαδέχτηκε επισήμως τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ

σε μια τελετή που οργανώθηκε στη μεγαλοπρεπή αίθουσα του Αγίου Γεωργίου στο Κρεμλίνο, ενώπιον 3.000 προσκεκλημένων, μεταξύ των οποίων ήταν ο Πατριάρχης της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Κύριλλος, ο μεγάλος ραββίνος Μπερλ Λαζάρ, ο πρώην Πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο τελευταίος ηγέτης της ΕΣΣΔ Μιχαήλ Γκορμπατσόφ
και ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Λίγη ώρα αργότερα ο νέος Πρόεδρος παρέλαβε τη βαλίτσα που περιέχει τους κωδικούς με τους οποίους μπορεί να δώσει εντολή για πυρηνική επίθεση ενώ στη συνέχεια υπέγραψε μια σειρά από διατάγματα που αφορούσαν τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων και τις σχέσεις της Μόσχας με την Ουάσινγκτον.

Για τις τελευταίες είπε ότι τάσσεται υπέρ ”μιας σταθερή και προβλέψιμης πολιτικής βασιζόμενης στην αρχή της μη παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις” της μίας χώρας στην άλλη. Ο Πούτιν έχει κατ’ επανάληψη κατηγορήσει τις ΗΠΑ ότι χρηματοδοτούν τη ρωσική αντιπολίτευση.

Στο περιθώριο της τελετής ορκωμοσίας, η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη περίπου 300 ατόμων που επιχείρησαν να διαδηλώσουν κατά της ανάληψης της προεδρίας από τον Πούτιν. Η αντιπολίτευση κατήγγειλε μάλιστα ότι οι αρχές έκαναν αυθαίρετες συλλήψεις, ακόμη και μέσα σε καφενεία.

Αρχικά οι αστυνομικές αρχές είχαν ανακοινώσει ότι συνέλαβαν 120 άτομα, μεταξύ των οποίων και τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Μπόρις Νεμτσόφ, ο οποίος έχει ήδη αφεθεί ελεύθερος.

Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας είχαν αναπτυχθεί γύρω από το Κρεμλίνο και στο κέντρο της Μόσχας. Οι αστυνομικοί εμπόδισαν μάλιστα τους περαστικούς να παραμένουν στο πεζοδρόμιο της κεντρικής λεωφόρου Νικίτσκι, απ’ όπου θα περνούσε η αυτοκινητοπομπή του Πούτιν με προορισμό το Κρεμλίνο. Στη λεωφόρο αυτή, όπου βρίσκεται η καφετέρια ”Λε Ζ’ αμί ντε Ζαν-Ζακ”, οι αστυνομικοί κυνήγησαν τους
πελάτες, ανατρέποντας καρέκλες και τραπέζια, όπως ανέφερε ένας σερβιτόρος.

Στελέχη της αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων και ο Νεμτσόφ, είχαν συγκεντρωθεί στην καφετέρια αυτή. ”Η αστυνομία συνέλαβε άτομα επειδή απλώς στέκονταν ή περπατούσαν στο δρόμο”, υποστήριξε ο ακτιβιστής Ντανίλα Λίντελε.

Keywords
Τυχαία Θέματα