Το Κυπριακό κορυφαία προτεραιότητα, τονίζει ο Ελληνας Υπ. Ναυτιλίας

14:37 2/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Κορυφαία προτεραιότητα αποτελεί το Κυπριακό για την Ελλάδα, η οποία είναι προσηλωμένη στον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και του εποικισμού των κατεχομένων, τονίζει σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου της Ελλάδας Κωστής Μουσουρούλης, ενόψει της επίσκεψής του στην Κύπρο.

Ο

Υπουργός Ναυτιλίας, συγχαίροντας την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για το έργο που έχει επιτελέσει τους πρώτους δύο μήνες της Προεδρίας της, υπόσχεται ότι η Αθήνα θα συνδράμει, όποτε της ζητηθεί, στην επιτυχή ολοκλήρωση της Προεδρίας.

Στη δήλωσή του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Μουσουρούλης υποδεικνύει ότι οι σημαντικοί φυσικού πόροι που έχουν εντοπισθεί στην κυπριακή ΑΟΖ πρέπει να αποτελούν παράγοντα-κίνητρο για την επιθυμητή επίτευξη της λύσης του Κυπριακού και από την τουρκική πλευρά.

Εκφράζοντας ιδιαίτερη χαρά και τιμή που επισκέπτεται την Κύπρο στη διάρκεια της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ασκεί αυτό το εξάμηνο, ο Υπουργός Ναυτιλίας τονίζει ότι για την Ελλάδα, το Κυπριακό αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα.

«Από κοινού είμαστε προσηλωμένοι σε έναν στόχο: Τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και βέβαια του εποικισμού των κατεχομένων εδαφών καθώς και της εξεύρεσης μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του προβλήματος στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις αξίες της Ε.Ε. και το κοινοτικό κεκτημένο, προς όφελος όλων των Κυπρίων,» υπογραμμίζει ο Ελληνας Υπουργός.
Ο κ. Μουσουρούλης συγχαίρει την Κυπριακή Προεδρία, γιατί εδώ και δυο μήνες που ασκεί τα καθήκοντα της έχει δώσει εξαιρετικά “δείγματα γραφής”, τα οποία επιβεβαιώνουν την πεποίθησή μας ότι το έργο που έχει αναλάβει σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, θα ολοκληρωθεί με απόλυτη επιτυχία.

Η Ελλάδα, συνεχίζει, βρίσκεται διαρκώς στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας και όποτε της ζητηθεί θα συνδράμει για την επιτυχή ολοκλήρωση της Προεδρίας της.

«Ως Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, οι σημαντικοί φυσικοί πόροι που έχουν εντοπισθεί στην κυπριακή ΑΟΖ θα έπρεπε – και πρέπει – να αποτελούν παράγοντα-κίνητρο για την επιθυμητή επίτευξη της λύσης του Κυπριακού και από την τουρκική πλευρά,» τονίζει ο Υπουργός Αιγαίου στη δήλωσή του στο ΚΥΠΕ.

Σημειώνει ότι στο θέμα της ναυτιλιακής σύνδεσης Κύπρου-Ελλάδος υπήρξε πρόοδος, ύστερα από την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος αριθ.60/2011, με το οποίο αίρεται το κώλυμα παραλαβής μόνο οδηγών για τα πλοία που εκτελούν διεθνείς πλόες, διευκολύνοντας τους Κυπρίους να μεταβαίνουν στην Ελλάδα και ακτοπλοϊκώς.

Σε ό,τι αφορά στα κρουαζιερόπλοια, συνεχίζει, θα αναζητηθούν λύσεις σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, προκειμένου να υπάρξει διευθέτηση του όποιου κωλύματος υπάρχει, με βασική προϋπόθεση την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου Schengen.
Ο Ελληνας Υπουργός θυμίζει παράλληλα ότι τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα είναι παραδοσιακά ναυτιλιακές χώρες με κοινές επιδιώξεις στο διεθνές ναυτιλιακό περιβάλλον, με κοινούς στόχους και πολιτικές σε θέματα που εξετάζονται τόσο στους Διεθνείς Ορ

Keywords
Τυχαία Θέματα