Συνάντηση Ευρωπαίων Επισκόπων για κοινωνικά θέματα στην Κύπρο

12:51 2/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Στο πλαίσιο της κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, η Κύπρος θα φιλοξενήσει μεταξύ 3-5 Σεπτεμβρίου, στη Λευκωσία, συνάντηση της Επιτροπής για κοινωνικά θέματα του Συμβουλίου Επισκοπικών Συνόδων της Ευρώπης (Caritas in veritate”), με τη συμμετοχή 30 συνέδρων.

Ανακοίνωση του Συμβουλίου αναφέρει ότι οι Επίσκοποι και οι εκπρόσωποι των Ευρωπαϊκών Επισκοπικών Συνόδων θα ασχοληθούν με θέματα, όπως «σε καιρούς κρίσης, όπως στις μέρες μας,

η συνύπαρξη είναι καθημερινή επιλογή, όχι πάντοτε εύκολο να γίνει κατανοητή, εάν δεν εμποτίζεται από την επιθυμία να εκπονηθεί από κοινού ένα σχέδιο ζωής μάλλον παρά να κατευθύνεται από κάποια ευκαιρία ή τη δύναμη της συγκυρίας».

Θα προσπαθήσουν επίσης να δώσουν απαντήσεις πάνω σε ερωτήματα, όπως:  «Πάνω σε τι εδράζεται σήμερα η κοινωνική συνοχή; Ποιοι είναι οι παράμετροι που τη θέτουν σε κίνδυνο τόσο σε τοπικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο; Είναι εφικτή η ύπαρξη μιας συνεκτικής Ευρώπης που ξεχνά τις χριστιανικές ρίζες της; Και ποιος είναι ο ρόλος της Εκκλησίας;».

Της Επιτροπής προεδρεύει ο Επίσκοπος Τεργέστης Giampaolo Crepaldi, Επίσκοπος Τεργέστης. Τους σύνεδρους θα καλωσορίσει στην Κύπρο ο Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου Ιωσήφ Σουέηφ.

Τις εργασίες της συνάντησης θα κηρύξει ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Επισκοπικών Συνόδων της Ευρώπης, Καρδινάλιος Angelo Bagnasco, Αρχιεπίσκοπος Γένοβας.

Κατά τη διάρκεια του τριήμερου συνεδρίου θα γίνουν παρεμβάσεις από τον Αρχιεπίσκοπο Δουβλίνου Diarmuid Martin, με θέμα «Από την κρίση στην ελπίδα», τον Καθηγητή του Ποντιφικού Λατερανού Πανεπιστημίου και Νομικού Συμβούλου της Αγίας Έδρας στην Αγία Έδρα στον ΟΗΕ, στη Διεθνή Οργάνωση Τροφίμων – ΦΑΟ, στο Διεθνές Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης – IFAD, στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη – OSCE και στο Συμβούλιο της Ευρώπης Vincenzo Buonomo, με θέμα «Η πολιτική της κοινωνικής συνοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση»,και από δυο Πανεπιστημιακούς και Μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας Ανδρέα Πιτσιλλίδη, με θέμα «Συνυπάρχοντας ως των Ανθρώπων του Θεού: ένα θεολογικό όραμα», και Μάριο Μαυρίδη, με θέμα «Οικοδομώντας μια δίκαιη κοινωνία: μια οικονομική προοπτική».

Στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου, οι σύνεδροι θα έχουν συναντήσεις με την κρατική και εκκλησιαστική ηγεσία της Κύπρου και θα επισκεφθούν σημαντικούς χώρους που σχετίζονται με τη χριστιανική παρουσία στο νησί, μοναστήρια, θρησκευτικούς και πολιτιστικούς χώρους.

Θα επισκεφτούν επίσης και τα Μαρωνίτικα χωριά.

Keywords
Τυχαία Θέματα