Το ΑΚΕΛ ζητά περισσότερη υπευθυνότητα από την Kυβέρνηση στα θέματα ΦΑ

13:04 11/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το ΑΚΕΛ καλεί την Κυβέρνηση να κάνει δεύτερες σκέψεις και να χειριστεί τα ζητήματα της ενέργειας “με περισσότερη σοβαρότητα και υπευθυνότητα” γιατί με τις μέχρι σήμερα ενέργειες της έχει προκαλέσει αρνητικές συνέπειες, δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του κόμματος, Αντρος Κυπριανού.

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, είπε ότι η με οποιοδήποτε τρόπο περαιτέρω καθυστέρηση είναι επικίνδυνη γιατί «καθυστερεί την υλοποίηση της ελπίδας του κυπριακού λαού και παράλληλα δίνει χώρο σε κάποιους κύκλους που κακόβουλα θέλουν να σπρώξουν

τα πράγματα σε άλλες επιλογές, να προωθήσουν τα σχέδια τους. Τέτοιες ενδεχόμενες επιλογές είναι ο έλεγχος των υποδομών από την Τρόικα ή ακόμα και η μεταφορά του ΦΑ μέσω αγωγών από την Τουρκία».

Η προσοχή του ΑΚΕΛ στα ενεργειακά ζητήματα είναι διαχρονική, είπε και πρόσθεσε ότι διαβλέποντας τα νέα σύνθετα δεδομένα, έγκαιρα, «έχουμε συστήσει ειδικό Γραφείο στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος με ευθύνη να μελετά, να παρεμβαίνει και να παράγει πολιτική στον τομέα της ενέργειας».

Οπως είπε ο κ. Κυπριανού, η Κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια χειρίστηκε τα ζητήματα της αξιοποίησης του φυσικού πλούτου με επιτυχία και κατάφερε να ανοίξει ένα τεράστιο παράθυρο ελπίδας για τον κυπριακό λαό, με αποτέλεσμα η Κύπρος να πραγματοποιήσει άλματα στις προοπτικές αξιοποίησης των υδρογονανθράκων. Τα οφέλη, πρόσθεσε, είναι τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά και το κυπριακό ΦΑ μαζί με άλλα κοιτάσματα της περιοχής ανοίγουν μεγάλες προοπτικές ουσιαστικής συμβολής στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τόσο η εμπορική εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, αλλά και τα έργα υποδομής που πρέπει να γίνουν σημαίνουν ανάπτυξη και δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας τόσο στον τομέα της ενέργειας όσο και σε άλλους κλάδους οικονομικής απασχόλησης.

Η Κύπρος αποκτά τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει τις αδιέξοδες και στείρες πολιτικές της λιτότητας που κατά κόρον επέβαλε το διεθνές και ευρωπαϊκό νεοφιλελεύθερο μοντέλο στις χώρες του νότου ενώ δημιουργούνται οι προϋποθέσεις να βγει μπροστά και να απαντήσει με ανάπτυξη.

Για να γίνουν όμως όλα αυτά πράξη, δήλωσε, χρειάζεται να εργαστούμε με αποτελεσματικότητα, αποφασιστικότητα και ταχύτητα και να υλοποιήσουμε το στρατηγικό μας σχεδιασμό στον τομέα της ενέργειας. Αναφέρθηκε στους βασικούς στρατηγικούς στόχους που όρισε η προηγούμενη κυβέρνηση και είπε κεντρικό στοιχείο του όλου σχεδιασμού ήταν η δημιουργία τερματικού υγροποίησης ΦΑ.

Η απόφαση για τη δημιουργία του τερματικού πάρθηκε από τον Μάιο του 2012 και συστάθηκε η ΚΡΕΤΥΚ κατά το νορβηγικό μοντέλο, και στην εταιρεία αυτή μεταφέρθηκε η αρμοδιότητα της οικονομικής διαχείρισης των υδρογονανθράκων.

«Δυστυχώς, η σημερινή κυβέρνηση αδικαιολόγητα και χωρίς τεκμηρίωση ανέτρεψε αυτούς τους σχεδιασμούς και διέλυσε την ΚΡΕΤΥΚ, αντικαθιστώντας την με μια νέα εταιρεία, η οποία θα λειτουργεί μόνο ως ο εμπορικός βραχίονας του κράτους, αφαιρώντας ουσιαστικά τη δυνατότητα από το τελευταίο να είναι ο πρωταγωνιστής στη διαχείριση στρατηγικών υποδομών», είπε ο κ. Κυπριανού.

Η Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη, πρόσθεσε, «ανέτρεψε στην πράξη το νορβηγικό μοντέλο για την ανάπτυξη των υδρογονανθράκων, αντικαθιστώντας το με ένα μοντέλο όπου ο ρόλος του κράτους περιορίζεται και η διαχείριση των υποδομών ανατίθεται σε πολυεθνικές εταιρείες».

Υπενθύμισε ότι το ΑΚΕΛ είχε επισημάνει με την υπογραφή του μνημονίου, ότι λανθασμένα η Κυβέρνηση αποδέχτηκε την ενσωμάτωση πρόνοιας ότι όλοι οι σχεδιασμοί για το Φυσικό Αέριο συμπεριλαμβανομένων και των σχεδιασμών για τις υποδομές, είναι υπό την έγκριση της Τρόικας. Με την ενσωμάτωση της νέας πρόνοιας ότι οι επενδύσεις για το τερματικό πρέπει να εντάσσονται στα δημοσιονομικά πλαίσια και τις δεσμεύσεις σε σχέση με τους στόχους για τον προϋπολογισμό του 2016 δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για εκχώρηση της ιδιοκτησίας των υποδομών, από το κράτος στους ιδιώτες, είπε. Πρόσθεσε ότι δεν είναι τυχαίο ότι τη στιγμή που η Κυβέρνηση αποδέχεται τη νέα πρόνοια στο μνημόνιο, οι διεθνείς σύμβουλοι που προσέλαβε η Κυβέρνηση πρότειναν η ανάπτυξη και αξιοποίηση του τερματικού να γίνει αποκλειστικά από ιδιώτες επενδυτές.

Διερωτήθηκε αν τελικά η καθυστέρηση και η αδράνεια από πλευράς κυβέρνησης να προχωρήσει τις διαδικασίες για τη δημιουργία του τερματικού και των άλλων υποδομών εντάσσεται στα πιο πάνω πλαίσια.

Επίσης, είπε ο κ. Κυπριανού, το γεγονός ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη ανέθεσε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να τη συμβουλεύσει στην ετοιμασία νομικού πλαισίου για τη λειτουργία του Ταμείου Υδρογονανθράκων επιτείνει τις ανησυχίες σε σχέση με τη διαχείριση του φυσικού πλούτου της Κύπρου.

Οι εξελίξεις αυτές, ανέφερε, επιβεβαιώνουν τις προειδοποιήσεις του ΑΚΕΛ ότι οι δεσμεύσεις προς τη Τρόικα και οι μεθοδεύσεις της Κυβέρνησης για περιθωριοποίηση της Κρατικής Εταιρείας οδηγούν σε σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των σχεδιασμών στην αξιοποίηση του φυσικού αερίου.

Ήδη, είπε, το 2019 που αποτελούσε ορόσημο για τη μεταφορά του Φυσικού Αερίου στις παγκόσμιες αγορές μετατέθηκε για μεταγενέστερα. Η απόφαση της κυβέρνησης για επέκταση της περιόδου για την ενδιάμεση λύση στα επτά χρόνια οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα ότι παρατείνεται η έλευση ΦΑ από το οικόπεδο 12 και η δημιουργία Τερματικού για το 2023, ίσως και μεταγενέστερα.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι η με οποιοδήποτε τρόπο περαιτέρω καθυστέρηση είναι επικίνδυνη γιατί καθυστερεί την υλοποίηση της ελπίδας του κυπριακού λαού και παράλληλα δίνει χώρο σε κάποιους κύκλους που κακόβουλα θέλουν να σπρώξουν τα πράγματα σε άλλες επιλογές, να προωθήσουν τα σχέδια τους. Τέτοιες ενδεχόμενες επιλογές είναι ο έλεγχος των υποδομών από την Τρόικα ή ακόμα και η μεταφορά του ΦΑ μέσω αγωγών από την Τουρκία.

Λέγοντας ότι το επόμενο διάστημα υπάρχει πάρα πολλή και σκληρή δουλειά που πρέπει να γίνει, διαβεβαίωσε ότι το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να στηρίζει όλους τους αρμόδιους φορείς και ανεξάρτητες υπηρεσίες για να ανταποκριθούν στις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, με τον ίδιο καλόπιστο και αντικειμενικό τρόπο.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη να λειτουργήσει το Συμβούλιο Ενεργειακής Πολιτικής, η σύσταση του οποίου εγκρίθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση τον περασμένο Ιανουάριο. «Αυτή η υπόθεση αφορά ολόκληρο τον λαό. Δεν αφορά μόνο εμάς σήμερα, αλλά αφορά και τις μελλοντικές γενιές»», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κυπριανού είπε ότι το ΑΚΕΛ σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να προσάψει αφέλεια στην κυβέρνηση. «Θεωρώ όμως ότι είναι πολύ πρόωρο για να τους κατηγορήσουμε για την εξυπηρέτηση των οποιονδήποτε συμφερόντων. Παραμένει όμως γεγονός ότι οι όλες ενέργειες στις οποίες προβαίνουν και οι μεθοδεύσεις τις οποίες κάνουν, οδηγούν σε μια κοινή συνισταμένη ότι θα παραχωρήσουμε τις υποδομές του τόπου σε πολυεθνικές εταιρείες». Και ο καθένας μπορεί να εξαγάγει τα δικά του συμπεράσματα αν αυτό εξυπηρετεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του κυπριακού λαού ή τα οποιαδήποτε συμφέροντα. Το γιατί γίνεται αυτό, είναι ερώτημα που οι ίδιοι θα πρέπει να απαντήσουν».

Ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ θα παρακολουθεί από κοντά το θέμα και διαβεβαίωσε ότι «θα ζητήσουμε πλήρη διαφάνεια σε ό,τι αφορά τα θέματα αξιοποίησης του φυσικού αερίου».

Από την πλευρά του, το μέλος του ΠΓ του ΑΚΕΛ Νεοκλής Συλικιώτης δήλωσε ότι στα θέματα γεωστρατηγικής έχει σημασία ο χρόνος που παίρνεις κάποιες αποφάσεις. Η υπογραφή των συμβολαίων τον περασμένο Ιανουάριο-Φεβρουάριο, ανάγκασε την Τουρκία να αλλάξει ρότα γιατί δέχθηκε την πρώτη της διπλωματική ήττα μετά το 1974. Γι’ αυτό εκείνο που έχει σημασία είναι να προχωρήσουν πιο γρήγορα και αποφασιστικά, συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν με λυμένο το Κυπριακό, ο αγωγός από την Τουρκία είναι μια λύση, ο κ. Κυπριανού απάντησε ότι αν λυθεί θα μπορούσε να μελετηθεί με βάση οικονομικά δεδομένα πλέον και οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με βάση τα οικονομικά δεδομένα και τις εμπορικές παραμέτρους.

Πρόσθεσε ότι με τη μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται, παρέχεται χώρος και χρόνος στο Ισραήλ να κάνει άλλες σκέψεις για το πώς θα αξιοποιήσει το δικό του φυσικό αέριο και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να χρειαστεί εμείς να κάνουμε ένα πολύ πιο μικρό τερματικό ή να μην γίνει καθόλου τερματικό. Όλα αυτά έχουν τη σημασία τους πότε αποφασίζονται και πότε προωθούνται, συνέχισε.

Σε ερώτηση αν το ΑΚΕΛ είναι ικανοποιημένο για το πώς η κυβέρνηση χειρίζεται το θέμα της ενδιάμεσης λύσης, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι το τελευταίο διάστημα «βλέπουμε ακριβώς αυτό το αλαλούμ σε σχέση με την ενδιάμεση λύση. Αν θεωρήσουμε ότι οι προτάσεις που κατέθεσαν οι εταιρείες στην πρώτη φάση της διαδικασίας δεν ήταν θετικές, δεν θα έπρεπε ο διαγωνισμός να ακυρωθεί πριν από έξι μήνες; Και γιατί παρέλθει όλος αυτός ο χρόνος;», διερωτήθηκε.

Keywords
Τυχαία Θέματα