Στις 19 Δεκεμβρίου στην Κύπρο το Eurocontrol για το ΤΠΑ

12:59 11/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Φθάνει στις 19 Δεκεμβρίου στην Κύπρο ο Διευθυντής Διαχείρισης ευρωπαϊκού δικτύου του Eurocontrol Τζόε Σουλτάνα για να συζητήσει τους τρόπους υλοποίησης της απόφασης της Κυβέρνησης για αλλαγή της θεσμικής δομής του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας (ΤΠΑ) και της ανεξαρτητοποίησης του.

Αυτό δήλωσε ο Σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα αερομεταφορών Χρίστος Πέτρου, κληθείς από το ΚΥΠΕ να

σχολιάσει αναφορά του Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων Τάσου Μητσόπουλου ότι κλιμάκιο του Eurocontrol θα επισκεφθεί την Κύπρο σε σχέση με την αναδιάρθρωση του ΤΠΑ.

Ο κ. Πέτρου είπε στο ΚΥΠΕ ότι ο κ. Σουλτάνα έρχεται στην Κύπρο με συγκεκριμένη ημερήσια διάταξη σε σχέση με το όλο εγχείρημα και θα έχει διερευνητική τύπου συνάντηση στην οποία θα συμμετάσχουν, με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Συγκοινωνιών, εκπρόσωποι από τις δύο συντεχνίες των εργαζομένων στο ΤΠΑ, του συνδέσμου ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας και της διεύθυνσης του ΤΠΑ.

Πρόσθεσε ότι η ομάδα αυτή θα αποτελεί τη συντονιστική επιτροπή που θα ασχοληθεί με το θέμα και θα έχει τακτικές συναντήσεις για συγκερασμό όλων των απόψεων, ενώ ενήμεροι για την πρόοδο των εργασιών του εγχειρήματος αυτού, όπως σημείωσε, θα κρατούνται τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο Υπουργός Συγκοινωνιών.

Ανέφερε ότι στις συναντήσεις που θα ακολουθήσουν της πρώτης διερευνητικής συνάντησης, στην ομάδα του Eurocontrol θα συμμετέχουν ακόμη τρία άτομα τα οποία “διαθέτουν τεράστια πείρα στον τομέα του ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας και στις θεσμικές πτυχές του”.

Επίσης, ο κ. Πέτρου ανακοίνωσε ότι στις 17 Ιανουαρίου του 2014 θα βρίσκεται στην Κύπρο ο Γενικός Διευθυντής του Eurocontrol για να παρευρεθεί σε συνέδριο του Μεσογειακού Ιδρύματος Ασφάλειας Πτήσεων, ενώ θα συμμετάσχει στη νέα συνάντηση που θα έχει η ομάδα του Eurocontrol με τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων για το θέμα της αναδιάρθρωσης του ΤΠΑ, “εκδηλώνοντας έτσι το μεγάλο ενδιαφέρον του Οργανισμού του για το όλο έργο”.

Σε σχέση με την ολοκλήρωση του εγχειρήματος, ο Σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα αερομεταφορών είπε στο ΚΥΠΕ ότι “είναι δύσκολο να προβλεφθεί πότε θα συμπληρωθεί η όλη διαδικασία αλλά δεν είναι απίθανο αυτό να γίνει αμέσως μετά το Καλοκαίρι του 2014″.

Ανέφερε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι να αναδιαρθρωθεί το μέρος του ΤΠΑ που αφορά την αεροναυτιλία, με τους εργαζόμενους του τομέα αυτού, ελεγκτές και βοηθούς ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, να μεταφέρονται στο νέο οργανισμό που θα δημιουργηθεί και ο οποίος θα είναι εκτός της δημόσιας υπηρεσίας και ανεξάρτητος, σημειώνοντας ότι ο νέος οργανισμός θα λειτουργεί στη βάση ιδιωτικού δικαίου και θα ανήκει εξολοκλήρου στο κράτος με μία μόνο μετοχή.

Εξήγησε ότι όλα τα κόστη λειτουργίας του νέου οργανισμού, που θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενος, θα είναι ανακτήσιμα από τη συλλογή τελών διαδρομής που πληρώνουν οι αερογραμμές που χρησιμοποιούν το FIR Λευκωσίας και τα οποία ανήλθαν το 2012 στα 42 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτρου, στρατηγικός στόχος των προσπαθειών είναι η Κύπρος να αποκτήσει μία υψηλών προδιαγραφών υπηρεσία παροχής υπηρεσιών αεροναυτιλίας και αντί να είναι η τελευταία σε επιδόσεις, όπως είναι τώρα, να είναι από τις καλύτερες.

Είπε ακόμη ότι στόχος είναι και η αξιοποίηση της γεωγραφικής θέσης της Κύπρου και το γεγονός ότι είναι μέλος της ΕΕ και του Eurocontrol ώστε να καταστεί το νησί κέντρο παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θέματα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας και επιμόρφωσης.

Τέλος, ο κ. Πέτρου είπε ότι το Eurocontrol εξέφρασε την ικανοποίηση του μόλις η κυπριακή Κυβέρνηση ανακοίνωσε την απόφαση της για αναδιάρθρωση του Τμήματος γιατί, όπως συμπλήρωσε, η Κύπρος για τέταρτη συνεχή χρονιά έχει τις χειρότερες επιδόσεις στην Ευρώπη όσον αφορά καθυστερήσεις πτήσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα