“Το ΑΚΕΛ δεν θα προσαρμοστεί στις τουρκικές απαιτήσεις”

11:54 14/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού ξεκαθάρισε σήμερα ότι το κόμμα του επιμένει στη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε Δικοινοτική, Διζωνική, Ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, σημειώνοντας πως το ΑΚΕΛ δεν θα προσαρμοστεί στις τουρκικές απαιτήσεις, όπως πράττουν οι Νίκος  Αναστασιάδης και Γιώργος Λιλλήκας.

Σε ομιλία του, στη 17η Συνδιάσκεψη ΑΚΕΛ

Λευκωσίας Προαστίων, ο κ. Κυπριανού είπε πως το κόμμα του θέλει μια λύση που θα οδηγεί σε ενωμένο κράτος με μία κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια, που δεν θα εκφεύγει των αρχών του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου και θα είναι σύμφωνη με τα περί Κύπρου Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, που να προσφέρει στον τόπο  συνθήκες προοπτικής και προόδου σε όλους τους τομείς και που θα ενώνει το λαό, το χώρο, τους θεσμούς και την οικονομία.

Όπως είπε ο κ. Κυπριανού «δυστυχώς, οι συνομιλίες του Προέδρου Χριστόφια με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ παρόλο που απόφεραν ορισμένες συγκλίσεις, δεν έγινε κατορθωτό να οδηγήσουν σε επαρκή πρόοδο για να φτάσουμε σε συμφωνία», προσθέτοντας πως «αντιθέτως οι διαπραγματεύσεις πισωγύρισαν ουσιαστικά όταν αναδείχτηκε στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας ο Ντερβίς Έρογλου».

«Και αυτές ακόμα οι συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν με τον κ. Ταλάτ απορρίφθηκαν από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη. Είναι προφανές ότι όχι μόνο ο κ. Έρογλου, αλλά ούτε και η Τουρκία επιθυμούν να συμβάλουν εποικοδομητικά στην προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού. Ο λόγος είναι απλός. Θέλουν να μας οδηγήσουν σε λύση χαλαρής ομοσπονδίας που να αγγίζει τα όρια της συνομοσπονδίας ή ακόμα και σε λύση δύο χωριστών κρατών. Η δική μας απάντηση ποια πρέπει να είναι; Να προσαρμοστούμε σ´ αυτές τις τουρκικές απαιτήσεις όπως πράττουν οι κ.κ. Αναστασιάδης και Λιλλήκας; Να εγκαταλείψουμε τις βασικές αρχές επίλυσης του Κυπριακού και να οδηγήσουμε τον τόπο σε νέες περιπέτειες ή να επιμένουμε στο δίκαιο;», διερωτήθηκε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Αναφερόμενος στην αστάθεια στη Συρία και στην ευρύτερη περιοχή, ο κ. Κυπριανού είπε πως αυτή μπορεί να επηρεάσει και την Κύπρο, η οποία βρίσκεται στο μέσο όλων αυτών των ανταγωνισμών, σημειώνοντας πως «αυτό θα πρέπει να το λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τους όσοι αγωνιούν να εντάξουν την Κύπρο στο ΝΑΤΟ». «Όσοι νομίζουν», ανέφερε, «ότι αποτελεί απαύγασμα εξωτερικής πολιτικής μια τέτοια κίνηση θα πρέπει να εξηγήσουν στον κυπριακό λαό σε τί θα τον ωφελήσει μια τέτοια κίνηση. Θα πρέπει επίσης να μπορούν να εξηγήσουν ρεαλιστικά και πειστικά πώς κάτι τέτοιο θα βοηθήσει στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος.  Μήπως η συμμαχία με το ΝΑΤΟ, όπως την οραματίζεται ο κ. Αναστασιάδης θα θέσει το Κυπριακό σε τροχιά επίλυσης;».

Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα στην οικονομία του τόπου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ διερωτήθηκε «αν ήταν δυνατόν η Κύπρος να αποφύγει την κρίση, αφού είναι μικρή και εξαρτώμενη οικονομία και αν ήταν δυνατόν η κρίση να μην επηρεάσει τη χώρα μας τη στιγμή που η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένω

Keywords
Τυχαία Θέματα