Πρόεδρος: Χωρίς επιστροφή της Μόρφου και του Βαρωσιού δεν μπορεί να επιτευχθεί βιώσιμη λύση του Κυπριακού

10:23 14/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διατύπωσε σήμερα για ακόμη μια φορά τη ξεκάθαρη θέση της Κυβέρνησης, η οποία, όπως είπε, θα πρέπει να παραμείνει διαχρονική θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς, ότι χωρίς την επιστροφή της Μόρφου και του Βαρωσιού υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση και χωρίς σοβαρές εδαφικές αναπροσαρμογές οι οποίες θα δίνουν τη δυνατότητα στην πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων να επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση στα σπίτια και στις περιουσίες τους, δεν μπορεί να επιτευχθεί βιώσιμη και λειτουργική λύση

του Κυπριακού, αποδεκτή και από την δική μας πλευρά.

Σε χαιρετισμό του σήμερα στην 32η αντικατοχική πορεία του Δήμου Μόρφου, τον οποίο ανέγνωσε ο Διευθυντής του Γραφείου του Χρίστος Χριστοφίδης στο πολιτιστικό κέντρο Αστρομερίτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και αφού συνεχάρη το Δήμο της κατεχόμενης Μόρφου, τα οργανωμένα σύνολα της Μόρφου και τις κατεχόμενες κοινότητες του Μορφίτικου κάμπου για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων μνήμης και αγώνα καθώς και της αντικατοχικής πορείας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι τριάντα-οχτώ χρόνια μετά την προδοσία του 1974 και την τουρκική εισβολή και κατοχή ο αγώνας συνεχίζεται, υποδεικνύοντας πως “δεν έχουμε δικαίωμα να συμβιβαστούμε με τα κατοχικά τετελεσμένα”.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας επανέλαβε ότι μετά την αποχώρηση ουσιαστικά του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Έρογλου από την τράπεζα των διαπραγματεύσεων, με πρόσχημα την ανάληψη της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία, η διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων έχει περιέλθει σε αδιέξοδο αλλά πως αποτελεί επίσης πραγματικότητα ότι μετά την ανάληψη της τουρκοκυπριακής ηγεσίας από τον κ. Έρογλου και τη σταδιακή περαιτέρω σκλήρυνση της στάσης της κατοχικής Τουρκίας το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι διαπραγματεύσεις καρκινοβατούσαν. “Ο κ. Έρογλου” είπε, “με τη στήριξη της Τουρκίας, όχι μόνο δεν συνεργάστηκε για να επιτύχουμε σημαντικές περαιτέρω συγκλίσεις στις διαπραγματεύσεις, αλλά αντίθετα οδήγησε τη διαδικασία σε πισωγύρισμα, απορρίπτοντας τις συγκλίσεις που είχαν επιτευχθεί προηγούμενα”.

Υπέδειξε ωστόσο ότι η απαράδεκτη στάση της τουρκοκυπριακής ηγεσίας και της κατοχικής Τουρκίας δεν πρέπει όμως να μας απογοητεύσει. “Ουδέποτε ο λαός μας και η πολιτική ηγεσία δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με την ιδέα της παράδοσης της μισής περίπου Κύπρου στην Τουρκία” ανέφερε.

Αφού υπενθύμισε ότι η επιδιωκόμενη λύση της Ομοσπονδίας έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δυο πλευρών από το 1977 και έχει υιοθετηθεί από τη διεθνή κοινότητα μέσα από σειρά ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε πως αν ο στόχος της απελευθέρωσης και της επανένωσης δεν έχει επιτευχθεί αυτό δεν οφείλεται στον επιδιωκόμενο στόχο, αλλά στην αρνητική και αδιάλλακτη στάση της άλλης πλευράς.

Υπέδειξε μάλιστα ότι η ε/κ πλευρά οφείλει να παραμείνει προσηλωμένη στους δικούς της στόχους χωρίς να διευκολύνει την Τουρκία και τις δυνάμεις που υποστηρίζουν τη διχοτόμηση στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, ε

Keywords
Τυχαία Θέματα