Την τελευταία εβδομάδα εκδόθηκαν 1.559 εκλογικά βιβλιάρια, δηλώνει ο Γενικός Εφορος

10:27 24/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Σε δήλωση του ο Γενικός Έφορος ανέφερε ότι με βάση την ενημέρωση της οποίας έτυχε από τους Εφόρους των επαρχιών και των Έφορο Εξωτερικού όλα τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν κανονικά στις 7:00, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η ψηφοφορία θα διεξαχθεί ομαλά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας ώστε στις 18.00 να καταλήξει με κλείσιμο των καλπών και έναρξη της καταμέτρησης.

Σχολιάζοντας παράπονα που εκφράστηκαν στην Πάφο για αυστηρότητα από προεδρεύοντες κέντρων στη συνοδεία ατόμων που δεν μπορούν να ψηφίσουν από μόνα τους,

ο κ. Ασσιώτης ανέφερε ότι την Πέμπτη συναντήθηκε με όλους τους εφόρους εκλογής και συζήτησαν θέματα που προέκυψαν τη 17η Φεβρουαρίου, μεταξύ των οποίων και το συγκεκριμένο θέμα.

Ο Γενικός Έφορος πρόσθεσε ότι οι Έφοροι θα επικοινωνούσαν εκ νέου με τους προεδρεύοντες ζητώντας τους να επιδεικνύουν υποβοηθητικό πνεύμα προς τους ηλικιωμένους και στα πρόσωπα που δυσκολεύονται να ψηφίσουν καθώς ο στόχος είναι να διευκολυνθούν όσο το δυνατό περισσότεροι εκλογείς να ψηφίσουν.

Αναφέροντας ότι οι οδηγίες δόθηκαν για αντιμετώπιση των σε μικρή κλίμακα περιστατικών που παρουσιάστηκαν την περασμένη Κυριακή και συμπλήρωσε πως η νομοθεσία για τους τυφλούς και για πρόσωπα με φυσική ανικανότητα, υπάρχουν τρεις επιλογές, είτε ο εκλογέας να ζητήσει από τον προεδρεύοντα ώστε να του εξηγήσει με λεπτομέρεια τον τρόπο ψηφοφορίας και να ψηφίσει μόνος του, είτε να ζητήσει από τον προεδρεύοντα να επιτρέψει σε άτομο της απολύτου εμπιστοσύνης του εκλογέα να μπει μαζί του στο θάλαμο ψηφοφορίας για να ψηφίσει εκ μέρους του και η τρίτη επιλογή είναι να ζητήσει από τον προεδρεύοντα να τον βοηθήσει ο ίδιος ο προεδρεύων και σε αυτή την περίπτωση ο προεδρεύων θα πρέπει να είναι μαζί του στο θάλαμο ψηφοφορίας και ένας από τους βοηθούς.

Εάν προκύψει και δεύτερο περιστατικό στο ίδιο εκλογικό κέντρο που εκλογέας θα χρειαστεί τη βοήθεια του προεδρεύοντος τότε θα πρέπει ο βοηθός να είναι διαφορετικός ώστε να διασφαλίζεται το αδιάβλητο της ψήφου.

Ο κ. Ασσιώτης είπε πως έχει δημιουργηθεί παράδοση, αρκετοί ψηφοφόροι να πηγαίνουν να ψηφίσουν μετά την εκκλησία και αναφέροντας ότι αυτή την ώρα μπορεί να δημιουργηθεί ουρά στα εκλογικά κέντρα.

Ο Γενικός Έφορος είπε ακόμα πως ο εκλογέας πρέπει να βεβαιωθεί ότι το ψηφοδέλτιο είναι σφραγισμένο, ενώ αναφερόμενος στην περίπτωση που παρουσιάστηκε την προηγούμενη Κυριακή με την κόκκινη πέννα σε θάλαμο, είπε ότι κατά τη διαλογή διαφάνηκε ότι μόνο ένα ψηφοδέλτιο υπήρξε με κόκκινο μελάνι, το οποίο ακυρώθηκε.

Απαντώντας σε ερώτηση ο Γενικός Έφορος ανέφερε ότι εντυπωσιακά μεγάλος αριθμός των εκλογέων που ανήλθε στους 1.559 (243 χθες ) εξέδωσε νέα εκλογικά βιβλιάρια από την περασμένη Κυριακή γεγονός που καταδεικνύει ότι παρά τις συστάσεις και τις συμβουλές πολλοί εκλογείς δεν είχαν ελέγξει τα εκλογικά τους βιβλιάρια έγκαιρα.

Οι αναφορές από όλους τους Εφόρους είναι ότι τηρήθηκε ο νόμος σε ό,τι αφορά τις αφίσες και τις διαφημίσεις όπως και την προηγούμενη Κυριακή.

Ο κ. Ασσιώτης είπε ακόμα πως όπως διαπιστώθηκε την προηγούμενη Κυριακή γύρω στις 19:15 είχαν σε πολύ μεγάλο ποσοστό τα αποτελέσματα των εκλογικών κέντρων και για αυτό είπε υπολογίζουμε ότι γύρω στις 19.00 θα έχει προδιαγραφεί το αποτέλεσμα και το τελικό αποτέλεσμα γύρω στις 20.00.

Ο Γενικός Έφορος είπε επίσης ότι ο προγραμματισμός είναι ότι στις 22.00 θα γίνει η ανακήρυξη του νέου Προέδρου, αλλά αφού διαφανεί ο νικητής των εκλογών θα συνεννοηθεί με το επιτελείο του για την ανακήρυξη.

Αναφέροντας ότι το στάδιο Τάσσος Παπαδόπουλος – Ελευθερία είναι πανέτοιμο για την ανακήρυξη, σημείωσε ότι η Αστυνομία έχει πάρει οδηγίες να επιτρέψει μόνο σε 8.000 άτομα να εισέλθουν στο στάδιο όση και η δυναμικότητα του κλειστού σταδίου για λόγους ασφάλειας.

Για όσους δεν προλάβουν να μπουν στο στάδιο είπε ο κ. Ασσιώτης θα δοθεί η ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ανακήρυξη από γιγαντοοθόνες

Keywords
Τυχαία Θέματα