Τη σταθερή στήριξη της Σερβίας για λύση του Κυπριακού εξέφρασε ο Σέρβος ΥΠΑΜ

19:07 25/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τη σταθερή στήριξη της Σερβίας για λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ, του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας της χώρας Aleksandar Vucic, τονίζοντας παράλληλα την αναγνώριση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην ΑΟΖ.

Ο κ. Vucic, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο

με την ευκαιρία του Άτυπου Συμβουλίου των Υπουργών Άμυνας της ΕΕ, είχε σήμερα συνάντηση στη Λευκωσία με τον Υπουργό Αμυνας Δημήτρη Ηλιάδη.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκαν οι παραδοσιακά φιλικές σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών.

Κατά τις συνομιλίες υπήρξε ταύτιση απόψεων στα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ενώ οι δυο Υπουργοί συζήτησαν τρόπους για περαιτέρω ενδυνάμωση και διεύρυνση των σχέσεων στον τομέα αρμοδιότητας των Υπουργείων τους.

Ο κ. Ηλιάδης ενημέρωσε τον Σέρβο ομόλογό του για τις εξελίξεις στο Κυπριακό  αναφερόμενος στο αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η διαδικασία των συνομιλιών λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας.

Αναφέρθηκε επίσης στις απειλές και τις προκλήσεις της Τουρκίας στα θέματα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) υπογραμμίζοντας ότι η Κύπρος ασκεί και θα συνεχίσει να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με απόλυτη προσήλωση στο διεθνές δίκαιο.

Από την πλευρά του, ο Σέρβος Υπουργός εξέφρασε τη σταθερή υποστήριξη της χώρας για λύση του κυπριακού προβλήματος στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου. Τόνισε επίσης την αναγνώριση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην ΑΟΖ.

Ο Σέρβος Υπουργός εξέφρασε, ακόμη, την εκτίμηση του προς την Κυπριακή Δημοκρατία για τη σταθερή θέση αρχής που τηρεί στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου.
Ο κ. Ηλιάδης ενημέρωσε για τη μέχρι τώρα πορεία της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ στον τομέα αρμοδιότητας του Υπουργείου Άμυνας, αναφέροντας τις προτεραιότητες που έχει θέσει το Υπουργείο  για την προώθηση της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ με στόχο την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη.

Επίσης, ευχαρίστησε τον ομόλογό του για τη συμμετοχή σερβικού αποσπάσματος στην Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών, που αποτελεί έμπρακτη συμβολή της σερβικής Κυβέρνησης στη διατήρηση της ειρήνης και ασφάλειας στο νησί μας.

Ο Υπουργός Άμυνας της Σερβίας ανέφερε ότι η χώρα του προχωρεί σταθερά στην ενταξιακή διαδικασία ευελπιστώντας ότι το συντομότερο δυνατό θα ενταχθεί στην ΕΕ, ενώ ο κ. Ηλιάδης επανέλαβε τη πλήρη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στις προσπάθειες της Σερβίας για ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
Τέλος, ο κ. Vucic προσκάλεσε τον κ. Ηλιάδη να επισκεφθεί τη χώρα του, πρόσκληση την οποία και απεδέχθη.

Keywords
Τυχαία Θέματα