«ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ» ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Στα όρια της αντοχής και της επιβίωσης βρίσκονται δεκάδες φαρμακευτικές εταιρείες, χιλιάδες θέσεις εργασίας απειλούνται και οι θεραπείες ασθενών βρίσκονται στον «αέρα», όπως καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι του κλάδου, λόγω των υπέρογκων οφειλών του κράτους.

 Της Βασιλικής Αγγουρίδη

Με λουκέτο κινδυνεύουν φαρμακευτικές επιχειρήσεις ακόμη και πριν από τα Χριστούγεννα, λόγω της «στάσης πληρωμών», που όπως προκύπτει έχει προχωρήσει η πολιτεία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Φαρμακευτικών

Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), Κ. Φρουζή, εάν οι επιχειρήσεις δεν λάβουν χρήματα στους επόμενους δύο μήνες θα έχουν τραγικό πρόβλημα επιβίωσης, αν και δεν δίστασε να προβλέψει πως «πριν κλείσουν οι φύγουν από την Ελλάδα οι ξένες επιχειρήσεις θα τις προλάβει η κατάρρευση».

Ο ΣΦΕΕ ζητάει άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό, χαρακτηρίζοντας εκτός ελέγχου την κατάσταση στο χώρο της Υγείας και κάνοντας λόγο για νοσηρό κλίμα, το οποίο επιβαρύνεται διαρκώς, χωρίς λόγο, από νέα, οριζόντια μέτρα που λαμβάνει το Υπουργείο Υγείας.

Είκοσι χιλιάδες εργαζόμενοι απασχολούνται, άμεσα και έμμεσα, από τις φαρμακευτικές εταιρείες του κλάδου, την ώρα που οι οφειλές του κράτους στις επιχειρήσεις αγγίζουν το 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Τελευταία φορά που καταβλήθηκαν ουσιαστικά χρήματα στη φαρμακοβιομηχανία ήταν το 2006, ενώ η ρύθμιση των οφειλών 2007 – 2009 και το «κούρεμα» των ομολόγων, που ακολούθησε προκάλεσε ζημία 1 δισεκατομμυρίου ευρώ στις επιχειρήσεις, για το οποίο ζητούν αποζημίωση.

Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του claw back, δηλαδή του  μηχανισμού μονομερούς κι οριζόντιας επιστροφής, το οποίο χαρακτηρίζουν αδιαφανές  το οποίο διακρίνεται για την αδιαφάνειά του.

Ο κ. Φρουζής κατηγόρησε την κυβέρνηση για αναποτελεσματικότητα, καθώς οι προτεραιότητες που έχει θέσει για την περίοδο 2013-2014 εστιάζουν κυρίως στο φάρμακο με τις υπόλοιπες παραμέτρους να παραγκωνίζονται, προς όφελος άλλων δραστηριοτήτων όπως του ιατρικού τουρισμού.

«Περιμέναμε να ξέρουν πως δουλεύει μια επιχείρηση. Άλλωστε, δεν είναι εποχή για training… » είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ.

Πάντως, ο Σύνδεσμος εκτιμάει πως «με το υπάρχον πλαίσιο και με κάποιες προσαρμογές και μεταρρυθμίσεις είναι δυνατό να διασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα του συστήματος Υγείας και η συνοχή στην χώρα μας και να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές».

Keywords
Τυχαία Θέματα