Θυμόμαστε όπως κοιμόμαστε!

08:17 30/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η συρρίκνωση μιας περιοχής του εγκεφαλικού φλοιού στο μέτωπο, όσο κανείς γερνάει, επιφέρει χειρότερο ύπνο και, με τη σειρά της, αυτή η επιδείνωση της ποιότητας του ύπνου δυσκολεύει τη μνήμη, με αποτέλεσμα οι ηλικιωμένοι να ξεχνούν.

Αυτός είναι ο μηχανισμός που συνδέει τη γήρανση, τον ύπνο και την απώλεια της μνήμης, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Για πρώτη φορά η μελέτη ρίχνει φως

στο γιατί οι άνθρωποι προχωρημένης ηλικίας δεν κοιμούνται καλά και δεν έχουν ισχυρή μνήμη. Το βασικό μήνυμα της νέας έρευνας είναι ότι, αν ένας ηλικιωμένος καταφέρνει να κοιμάται καλύτερα, (π.χ. έχοντας κάνει προηγουμένως σωματική άσκηση), θα έχει και καλύτερη μνήμη την επόμενη ημέρα. Η ποιότητα του ύπνου είναι πάντως μόνο ένας από τους παράγοντες που καθορίζουν την ποιότητα της μνήμης.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον νευροεπιστήμονα Μπράις Μάντερ του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Μπέρκλεϊ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευροεπιστήμης «Nature Neuroscience», σύμφωνα με το «Nature» και τους «Times» της Νέας Υόρκης έκαναν μνημονικά πειράματα με δύο ομάδες εθελοντών. Η πρώτη απαρτιζόταν από 18 άτομα με μέση ηλικία τα 20 έτη και η δεύτερη από 15 άτομα με μέση ηλικία τα 70 έτη.

Οι συμμετέχοντες έπρεπε να θυμηθούν…

Διαβάστε περισσότερα…

Keywords
Τυχαία Θέματα