Τις θέσεις του για την οικονομία παρουσίασε στο ΕΒΕ Λευκωσίας ο Ν. Αναστασιάδης

23:04 29/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τις θέσεις του για την οικονομία παρουσίασε απόψε ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στα μέλη του ΕΒΕ Λευκωσίας. Το όραμα για την Κύπρο δεν μπορεί να είναι άλλο από το όραμα για μια ευημερούσα οικονομία, ανέφερε. «Για μια κοινωνία που θα στηρίζει αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη. Μια οικονομία που εκμεταλλευόμενη την επιχειρηματικότητα θα είναι ικανή να

παράγει πλούτο και όχι μόνο να διαμοιράζει πλούτο».

Ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε πως το όραμα αυτό θα πραγματοποιηθεί μέσα από μια ριζοσπαστική μεταρρύθμιση που στόχο θα έχει τη δημιουργία ενός νέου μοντέλου κράτους και ενός νέου μοντέλου σύγχρονου οικονομικού και αναπτυξιακού προτύπου. Είπε ότι το κρατικό σύστημα που διαμορφώθηκε τα τελευταία πενήντα χρόνια έπαψε να εξυπηρετεί τον πολίτη και τον τόπο γενικότερα, αναφέροντας πως για την αναμόρφωση του κράτους έχει διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη στρατηγική. Όπως ανέφερε, η στρατηγική αυτή περιλαμβάνει πρώτα τη δημοσιονομική εξυγίανση, που μαζί με την ανάπτυξη θα συμβάλει στην επανάκτηση της αξιοπιστίας της Κύπρου για επιστροφή στις διεθνείς αγορές.

Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε πως η Κύπρος έχει σήμερα ανάγκη από ένα κράτος που δεν θα επιβαρύνει δυσβάσταχτα τους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας και θα είναι ο σύμμαχος του ιδιωτικού τομέα στην πορεία για ανάπτυξη. Στόχος είναι, συνέχισε, όπως σε σύντομο χρονικό διάστημα ο κρατικός προϋπολογισμός αποκτήσει πρωτογενές πλεόνασμα, ώστε να περιοριστεί η αύξηση του δημόσιου χρέους, εξηγώντας πως πρόκειται για ένα πραγματοποιήσιμο στόχο που αποτελεί και βασική προϋπόθεση για να βγει η χώρα από την κρίση και να επανέλθει η οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό έκανε λόγο για την ανάγκη εισαγωγής σειράς μέτρων όπως η συνεπής τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, η κατάθεση μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου και η εισαγωγή του δημοσιονομικού κανόνα ότι συμπληρωματικοί προϋπολογισμοί θα επιτρέπονται μόνο αν το υπαγορεύουν εξαιρετικές περιπτώσεις.

Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ακόμη ότι η στρατηγική για υλοποίηση του οράματος για την οικονομία, περιλαμβάνει ακόμη τη θέσπιση Συμβουλίου Δημοσιονομικής Πολιτικής, στα πρότυπα ανάλογων θεσμών άλλων ανεπτυγμένων χώρων όπως πρότεινε ο νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης. «Το Συμβούλιο θα συντάσσει ετήσιες εκθέσεις και θα διενεργεί μελέτες και ελέγχους επί των επιπτώσεων όλων των δημοσιονομικών πολιτικών τόσο στην οικονομία όσο και στην ευρύτερη κοινωνία και θα διασφαλίζει με αυτό τον τρόπο ότι οι δημόσιες δαπάνες οι οποίες προέρχονται από το υστέρημα του φορολογούμενου να είναι πραγματικά και αποδοτικές και ωφέλιμες» ανέφερε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ένας τέτοιος θεσμός θα συμβάλει σημαντικά και στην ενίσχυση της επενδυτικής εμπιστοσύνης αφού, όπως είπε, λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από τους ξένους επενδυτές εκεί και όπου εφαρμόζεται.

Για τη δημιουργία Υφυπουργείων διευκρίνισε ότι «θα γίνει χωρίς ο φορολογούμενος να επιβαρυνθεί ούτε και με ένα επιπλέον σεντ και με την εφαρμογή του συστήματος της εναλλαξιμότητας και της αναδιάρθρωσης της κρατικής μηχανής μέσω της συγχώνευσης υπηρεσιών και τμημάτων του δημοσίου σύμφωνα με τις ανάγκες». Είπε ακόμη ότι με την ανάληψη της νέας διακυβέρνησης θα διοριστεί Επίτροπος Μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας ο οποίος θα καταθέσει σε ελάχιστο χρονικό διάστημα ολοκληρωμένο σχέδιο για την μεταρρύθμιση, το οποίο θα περιλαμβάνει και θεσμικά μέτρα για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου και την ομαλή διεκπεραίωση του κυβερνητικού προγράμματος.

Το τέταρτο στοιχείο της στρατηγικής για υλοποίηση του οράματος γα την οικονομία έχει να κάνει με την ανάπτυξη. «Όλοι μιλάμε για ανάπτυξη αλλά ελάχιστοι δίνουμε περιεχόμενο σε αυτό τον όρο» είπε ο κ. Αναστασιάδης και εξέφρασε την πεποίθηση πως η ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί με την πάταξη της γραφειοκρατίας και την απλούστευση των διαδικασιών που δυσκολεύουν σήμερα την ανάπτυξη, για να προσθέσει ότι εντός τριών μηνών από την ανάληψη της διακυβέρνησης θα καταρτιστεί ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και την απλοποίηση των διαδικασιών που αφορούν την αδειοδότηση και λειτουργία των επιχειρήσεων αλλά και την προώθηση των επενδύσεων.

Πρόσθεσε ακόμη ότι στο πλαίσιο αυτό θα προωθηθεί τάχιστα η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και η ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων για όλες τις εργασίες και συναλλαγές τους με το κράτος, ενώ παράλληλα θα συσταθεί ο θεσμός της μονοθυριδικής πρόσβασης για τις επιχειρήσεις αλλά και η δημιουργία κέντρων επιχειρήσεων για τους επιχειρηματίες στη μορφή που λειτουργούν σήμερα τα γραφεία εξυπηρέτησης του πολίτη.

Έκανε ακόμη λόγο για την προώθηση μεγάλων επενδύσεων μέσω συμπράξεων ιδιωτικού με δημόσιο τομέα και της ουσιαστικής αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας μέσα αξιόπιστων και διαφανών διαδικασιών και με αρμόδιο τον Υφυπουργό Ανάπτυξης, όπως επίσης και για την ανάγκη εισαγωγής φορολογικών και πολεοδομικών κινήτρων όπως το μέτρο της μη φορολόγησης κερδών που επανεπενδύονται και η φορολογική αμνήστευση επαναπατριζόμενων κεφαλαίων που επενδύονται σε εγχώριες επενδύσεις ή στην αγορά ομολόγων ή σε μακροχρόνιες καταθέσεις στις τράπεζες, αλλά και η κλιμακωτή αύξηση του συντελεστή δόμησης για επενδυτικά έργα μεγάλης αξίας.

Ο κ. Αναστασιάδης συνέχισε λέγοντας πως το πέμπτο στοιχείο της στρατηγικής του για την οικονομία έχει να κάνει με την πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής με τη θέσπιση αυστηρών κανόνων ελέγχου αλλά και διαφάνειας, εξηγώντας πως στην προσπάθεια αυτή εντάσσεται και η πρόταση για αλλαγή του τρόπου διορισμού των μελών σε νευραλγικές επιτροπές του δημοσίου ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα έτσι ώστε ο διορισμός να γίνεται με βάση αντικειμενικά κριτήρια που θα αφορούν τα σχετικά με τη θέση προσόντα και κατόπιν ανοιχτής ακρόασης και διαβούλευσης του Προέδρου με τη Βουλή. Με στόχο την πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής ο κ. Αναστασιάδης εισηγείται ακόμη θεσμοθέτηση επιτροπής προσλήψεων και προαγωγών για τους ημικρατικούς οργανισμούς. Ο Νίκος Αναστασιάδης αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη περιορισμού των θητειών των εκλελεγμένων πολιτειακών αξιωματούχων με στόχο τον τερματισμό της δημιουργίας κατεστημένων.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης των θέσεων του ο κ. Αναστασιάδης μίλησε ακόμη για την ανάγκη προώθησης των νέων τομών της οικονομίας όπως η πράσινη ανάπτυξη, η υγεία οι οποίοι όπως είπε, μπορούν να δημιουργήσουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας μέσα στην επόμενη δεκαετία. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης μέλη του ΕΒΕ είχαν την ευκαιρία να υποβάλουν ερωτήσεις στο Νίκο Αναστασιάδη και να καταθέσουν εισηγήσεις σε ό,τι αφορά την οικονομική πολιτική.

Keywords
Τυχαία Θέματα