Θράσου: Ιούνιο και Ιούλιο σε λειτουργία δύο μονάδες στο Βασιλικό

11:17 7/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

 Πυρετωδώς εργάζεται αυτή τη στιγμή η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) για να θέσει σε λειτουργία μονάδες στο Βασιλικό, οι οποίες είχαν υποστεί βλάβες με την έκρηξη στο Μαρί, ώστε να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση του καλοκαιριού, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΣ της Αρχής, Χάρης Θράσου.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Θράσου

ανέφερε ότι δύο μονάδες στο Βασιλικό, δυναμικότητας 300 μεγαβάτ, αναμένονται να είναι έτοιμες να τεθούν σε λειτουργία τον Ιούνιο και Ιούλιο αντίστοιχα.

”Αναμένουμε να θέσουμε σε λειτουργία τη μονάδα αρ. 5, δυναμικότητας 220-230 μεγαβάτ και μέρος της μονάδας αρ. 4, δυναμικότητας 70 μεγαβάτ, σύνολο 300 μεγαβάτ κι επίσης θα εισαγάγουμε ακόμα 120 μεγαβάτ από το εξωτερικό. Ηδη βγήκαμε προσφορές και τις έχουμε κατακυρώσει και έχει γίνει παραγγελία”, σημείωσε.

Με αυτές τις επιπρόσθετες μονάδες, ανέφερε ο κ. Θράσου, πιστεύουμε ότι θα καλύψουμε το κενό που θα δημιουργηθεί με την αύξηση της ζήτησης του καλοκαιριού.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει η ανάλογη ετοιμότητα όσο αφορά και την περίοδο που η Κύπρος θα αναλάβει την Προεδρία της ΕΕ, ο κ. Θράσου είπε ότι ”θα προσπαθήσουμε όσον μπορούμε και με τις νέες μονάδες που θα θέσουμε σε λειτουργία και με τις γέρικες μονάδες στη Μονή και με αυτές της Δεκέλειας να ανταποκριθούμε στη ζήτηση”.

Σε άλλη ερώτηση αν υπάρχει κίνδυνος για μπλακ-άουτ, ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΑΗΚ είπε ότι ”σε όλο τον κόσμο πάντα υπάρχει φόβος για μπλακ-άουτ, δεν έχει χώρα του κόσμου που δεν μπορεί να τύχει μια φορά να γίνει, αλλά ο κίνδυνος είναι απομακρυσμένος”.

Η παραγωγή μας αυτή την στιγμή, συνέχισε, είναι ένα μείγμα από παλιές και νέες μονάδες.

”Οι παλιές μονάδες που εργάζονται στη Μονή δεν μπορούν να έχουν την απαιτούμενη αξιοπιστία γι αυτό εμπιστευόμαστε περισσότερο τις μονάδες που θα θέσουμε σε λειτουργία το καλοκαίρι στο Βασιλικό”, συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Θράσου είπε ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν αρχίσει την καταβολή αποζημιώσεων, η οποία γίνεται σταδιακά με την αποκατάσταση των ζημιών, σημειώνοντας ότι δόθηκαν ”μερικά εκατομμύρια ευρώ μέχρι στιγμής”.

Οσον αφορά το ενδεχόμενο αυξήσεων της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, ο κ. Θράσου είπε: ”Αν μου πείτε ότι θα υπάρχουν αυξήσεις στα καύσιμα, θα σας πω αν θα υπάρξουν αυξήσεις στον ηλεκτρισμό, αφού 60% του τιμολογίου πάει στα καύσιμα”.

Κατέληξε λέγοντας ότι ”κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει, είναι συνάρτηση της τιμής των πετρελαιοειδών”.

Keywords
Τυχαία Θέματα