Θράσου : ‘Βιώσιμη η ΑΗΚ αν καταβληθούν αποζημιώσεις για το Βασιλικό’

16:05 26/10/2011 - Πηγή: OnlyCY

Η ΑΗΚ δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα βιωσιμότητας, αφού σε περίπτωση που οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν καλύψουν τις ζημιές από την καταστροφή στο Βασιλικό θα διεκδικήσει αποζημιώσεις από αλλού, ανέφερε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΑΗΚ Χάρης Θράσου.

Ο κ. Θράσου, ο οποίος δεν διευκρίνισε από πού αλλού θα διεκδικηθούν αποζημιώσεις, ανέφερε ότι η ΑΗΚ

αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας, μέχρις ότου επανέλθει στους κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας της κάτι που υπολογίζεται να γίνει το 2013 και δεδομένου ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες θα καλύψουν τις ζημιές στο Βασιλικό.

Πρόσθεσε ότι το 2012 πρέπει να τεθούν σε λειτουργία οι μονάδες 4 και 5 που είναι ισχύος περίπου 450 MW και οι υπόλοιπες μονάδες το 2013, οπότε και η ΑΗΚ θα βρει την κανονική της πορεία στα οικονομικά το 2013.

«Αυτά δεδομένου ότι θα έχουμε την κάλυψη των ζημιών από τις ασφαλιστικές εταιρείες. Αν δεν μας καλύψουν οι ασφαλιστικές, τότε θα έχουμε πραγματικό πρόβλημα», ανέφερε ο κ. Θράσου.

Ερωτηθείς κατά πόσο θα αντιμετωπίσει ακόμα και προβλήματα βιωσιμότητας, ο κ. Θράσου ανέφερε ότι σε περίπτωση μη καταβολής των αποζημιώσεων από τις ασφαλιστικές εταιρείες, η ΑΗΚ θα διεκδικήσει από αλλού τις αποζημιώσεις, ανάλογα με το τι θα την συμβουλεύσουν οι νομικοί της σύμβουλοι.

Κληθείς να σχολιάσει χθεσινή απόφαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου να ζητήσει γνωμοδότηση από την ΕΕ κατά πόσο η Κύπρος μπορεί να μειώσει το ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα, ο κ. Θράσου είπε ότι η Αρχή θα χαιρετίσει όποιους τρόπους βρεθούν για να γίνει μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δεν είναι αρμοδιότητα του ΔΣ της ΑΗΚ να ζητήσει κάτι τέτοιο.

Αναφερόμενος στα επιπρόσθετα τέλη που επιβαρύνουν σήμερα τα τιμολόγια της ΑΗΚ, ο κ. Θράσου είπε ότι από τα διάφορα τέλη, όπως για παράδειγμα για τους ρύπους ή για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), η ΑΗΚ δεν παίρνει τίποτα, αλλά δίνει αυτά τα λεφτά. Εξήγησε ότι τα τέλη για τους ρύπους τα πληρώνει η ΑΗΚ, ενώ τα δικαιώματα για τις ΑΠΕ δίνονται στην Υπηρεσία Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου, η οποία πληρώνει τις επιδοτήσεις για την πράσινη ενέργεια.

Κληθείς να σχολιάσει παραινέσεις βουλευτών προς την ΑΗΚ να μειώσει τις δαπάνες της, ο κ. Θράσου ανέφερε ότι η ΑΗΚ έχει μειώσει τις ελαστικές δαπάνες της πολύ περισσότερο απ’ ό,τι ζητήθηκε από τον Υπουργό Οικονομικών.

«Ζητήθηκε να κάνουμε εξοικονομήσεις 5%, εμείς κάναμε πολύ περισσότερες εξοικονομήσεις από το προϋπολογισμό του 2010. Παρόμοιες εξοικονομήσεις θα γίνουν για το 2011», είπε.

Πρόσθεσε ότι η ΑΗΚ έχει στείλει στους βουλευτές έκθεση με τις εξοικονομήσεις που έγιναν και είναι πολύ περισσότερες από άλλους οργανισμούς. Οι εξοικονομήσεις, είπε, έγιναν στις ελαστικές δαπάνες, αφού τα καύσιμα τα προμηθεύεται η Αρχή μέσω διεθνών προσφορών σε ένα κόστος που δεν εξαρτάται από την ίδια.

Ερωτηθείς κατά πόσο η ΑΗΚ έχει εξετάσει τις αυξημένες ανάγκες που δυνατόν να προκύψουν από την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από την Κύπρο το β’ εξάμηνο του 20

Keywords
Τυχαία Θέματα