«Τεράστια ένεση» οι εισροές νερού στα φράγματα

08:36 2/2/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τεράστια ένεση χαρακτηρίζει τις εισροές νερού στα φράγματα, από τις τελευταίες βροχοπτώσεις, ο Διευθυντής του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων (ΤΑΥ), Δρ Κυριάκος Κύρου. Τονίζει ωστόσο τη σημασία της σωστής διαχείρισης των αποθεμάτων νερού, ενώ αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξουν περικοπές.

Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Κύρου προειδοποιεί ότι η Κύπρος κινδυνεύει με πρόστιμο από την ΕΕ εάν δεν εναρμονιστεί με το άρθρο 9 της Ευρωπαϊκής Οδηγίας Πλαίσιο για τα Υδατα,

που αναφέρεται στην ανάκτηση του κόστους από την παροχή υπηρεσιών νερού.

Δηλώνει επίσης ότι το στοίχημα για το ΤΑΥ στη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ είναι να βοηθήσει ούτως ώστε να εξαχθούν συμπεράσματα για το θέμα της υδατικής πολιτικής της ΕΕ που θα εφαρμοστεί στην επόμενη δεκαετία.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης:

ΕΡ: Πόσο ευεργετικές ήταν οι τελευταίες βροχοπτώσεις; Αναμένεται να υπερχειλίσουν κι άλλα φράγματα;

ΑΠ: Ο φετινός Ιανουάριος έφτασε τα 93 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (ΕΚΜ) νερού και αποδεικνύεται ότι είναι ο πιο βροχερός, και ο καλύτερος σε εισροή στα φράγματα, των τελευταίων έντεκα χρόνων. Λόγω του ότι η μεγαλύτερη βροχόπτωση σημειώθηκε στην επαρχία Πάφου υπερχείλισαν τα φράγματα του Ασπρόκρεμμου και Κανναβιούς όπως και τα μικρά φράγματα της Τηλλυρίας. Αναμένεται η υπερχείλιση ενός μικρού φράγματος, της Αγίας Μαρίνας και μετά του μεγάλου φράγματος της Ευρέτου, του τρίτου μεγαλύτερου φράγματος στην Κύπρο. Θα είναι η πρώτη του υπερχείλιση από το 1987 που κατασκευάστηκε.

ΕΡ: Σε τι ποσοστό έχει φτάσει η πληρότητα των φραγμάτων;

ΑΠ: 73.9%

ΕΡ: Με μια σωστή διαχείριση το νερό στα φράγματα πόσο θα διαρκέσει;

ΑΠ: Αυτό το νερό είναι μια τεράστια ένεση. Θα μας βοηθήσει κάποια χρόνια, αλλά δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. Δεν πρέπει να αρχίσουμε να παρέχουμε νερό ανεξέλεγκτα. Εμείς θα προσπαθήσουμε να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες σε νερό, και των γεωργών στα επόμενα χρόνια και πιστεύουμε ότι με τη φετινή εισροή θα μπορούμε να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες σε ένα μεγάλο βαθμό για 3-4 χρόνια, διότι όση ανομβρία και να έχουμε, κάποιες ποσότητες θα προστίθενται κάθε χρόνο. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε την καλύτερη δυνατή διαχείριση. Εάν δεν κάνουμε καλή διαχείριση, μπορεί σε δύο-τρία χρόνια να αδειάσουν τα φράγματα όπως το 2008.

ΕΡ: Θα έχουμε περικοπές;

ΑΠ: Θεωρώ ότι οι περικοπές είναι παρελθόν για την Κύπρο. Εχουμε τροχοδρομήσει τέτοιες διαδικασίες που οι περικοπές πρέπει να θεωρούνται παρελθόν. Πρέπει να γίνεται σωστή διαχείριση του νερού. Από τα 250 ΕΚΜ που καταναλώνουμε περίπου το χρόνο, γύρω στα 85-90 ΕΚΜ πηγαίνουν στην υδατοπρομήθεια. Τα υπόλοιπα είναι στη γεωργία. Εκεί πρέπει να προσέξουμε να κάνουμε την καλύτερη δυνατή χρήση του νερού. Να φυτεύουμε καλλιέργειες που δεν είναι τόσο υδροβόρες που να δίνουν και καλό εισόδημα στο γεωργό. Πιστεύω ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο για βελτίωση. Εδώ και πολλά χρόνια μιλούμε για αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, δυστυχώς δεν το κάνουμε.

ΕΡ: Τι γίνεται με τις μονάδες α

Keywords
Τυχαία Θέματα