Τα κόμματα ζητούν άμεση δημοσιοποίηση του πορίσματος Καλλή

14:11 22/12/2011 - Πηγή: OnlyCY

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ : ‘Η Βουλή οφείλει να επανέλθει στον νόμο που αφορά τις διερευνητικές επιτροπές’

Πρωτοβουλία στη Βουλή για τη δημοσιοποίηση των πορισμάτων των ερευνητικών επιτροπών με αναδρομική ισχύ, αναλαμβάνει το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, σύμφωνα με το βουλευτή Γιώργο Περδίκη.

Με αφορμή τη χθεσινή απόφαση του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας για την υπόθεση της «Ήλιος», ο κ. Περδίκης είπε

ότι η Βουλή οφείλει να επανέλθει στον νόμο που αφορά τις διερευνητικές επιτροπές, καθιστώντας υποχρεωτική και με αναδρομική ισχύ την πρόνοια που αφορά στη δημοσίευση των πορισμάτων των επιτροπών.

Είπε επίσης ότι με τον τρόπο αυτό, το πόρισμα της επιτροπής Καλλή, σε σχέση με την «Ήλιος» θα μπορέσει να δημοσιοποιηθεί άμεσα.

Σε δηλώσεις του στα γραφεία του Κινήματος, ο κ. Περδίκης είπε ότι η νομοθεσία για τις ερευνητικές επιτροπές πρέπει να συμπληρωθεί, ώστε τα πορίσματα για τέτοιου είδους ατυχήματα ή διερευνώμενες ευθύνες να είναι προσβάσιμα στους ενδιαφερόμενους και το κοινό.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων πρόσθεσε ότι έχει ήδη επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Νομικών της Βουλής προς την κατεύθυνση αυτή.

Ανέφερε ακόμη ότι το Κίνημα Οικολόγων εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση του Κακουργιοδικείου, παρόλο που, όπως είπε, ως απόφαση δικαστηρίου είναι σεβαστή.

«Τέτοιου είδους αποφάσεις είναι που προκαλούν της απαξίωση των πολιτών προς τους θεσμούς την Πολιτείας», είπε ο κ. Περδίκης και κατέληξε λέγοντας ότι πρέπει να αναζητηθούν οι ευθύνες για την απόφαση αυτή.

ΕΔΕΚ : Καλεί την Γενική Εισαγγελία να μελετήσει την ενδιάμεση απόφαση 

Ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΣ ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης καλεί την Γενική Εισαγγελία να μελετήσει την ενδιάμεση απόφαση του Κακουργιοδικείου για την υπόθεση «Ήλιος», με στόχο την καταχώρηση έφεσης.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Παπαδάκης ζήτησε, επίσης, όπως το πόρισμα Καλλή δοθεί στη δημοσιότητα.

”Με πλήρη σεβασμό στην ανεξάρτητη λειτουργία του Δικαστικού συστήματος”, είπε, ”θεωρούμε ότι επιβάλλεται η εξάντληση όλων των περιθωρίων και δυνατοτήτων για την ικανοποίηση του περί δικαίου αισθήματος του λαού”.

Όπως πρόσθεσε, ”είναι λογικό και αναμενόμενοι οι συγγενείς των θυμάτων να απαιτούν την απονομή δικαιοσύνης για την απώλεια των αγαπημένων τους προσώπων”.

Είπε ακόμα πως ”η αδυναμία του συστήματος Δικαιοσύνης – Εισαγγελίας και Δικαστηρίων να εντοπίσουν και να καταδικάσουν τους ένοχους αυτής της τραγωδίας επιτείνει το κλίμα έλλειψης εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς και τις συντεταγμένες εξουσίες της πολιτείας”.

ΔΗΣΥ : ’Εξήμισι έτη η απόφαση δεν ικανοποιεί το περί δικαίου αίσθημα της κοινωνίας”

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός θεωρεί πως καθίσταται πλέον αναγκαία η άμεση δημοσιοποίηση του πορίσματος Καλλή για την αεροπορική τραγωδία του Αυγούστου 2005, με την πτώση του αεροπλάνου της εταιρείας ”Ηλιος”, στο Γραμματικό Αττικής.

”Η διαφάνεια είναι το ελάχιστο που η πολιτεία οφείλει στους συγγενείς των νεκρών, α

Keywords
Τυχαία Θέματα