Συσκευή μυρίζει τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης

10:32 11/7/2013 - Πηγή: OnlyCY
Η συσκευή χρησιμοποιεί αισθητήρα για τον εντοπισμό αεριούχων χημικών, που αναδύονται όταν είναι παρόντα καρκινικά κύτταρα.

Βρετανοί επιστήμονες κατασκεύασαν συσκευή που μπορεί να μυρίσει τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης σε δείγμα ούρων.

Χρησιμοποιεί αισθητήρα για τον εντοπισμό αεριούχων χημικών, που αναδύονται όταν είναι παρόντα καρκινικά κύτταρα.

Αρχικές δοκιμές δείχνουν ότι οι εξετάσεις δίνουν ακριβή αποτελέσματα περισσότερες από 9 φορές στις 10, δήλωσαν οι κατασκευαστές του τεστ στο

περιοδικό ‘PLoS One’.

Ωστόσο, σύμφωνα με ειδικούς, χρειάζονται περισσότερες έρευνες για την τελειοποίηση της εξέτασης πριν γίνει ευρέως διαθέσιμη.

Οι γιατροί ερευνούν για τρόπους εντοπισμού του συγκεκριμένου είδους καρκίνου σε πιο πρώιμο στάδιο, όταν είναι πιο αντιμετωπίσιμος.

Πολλοί έχουν ενδιαφερθεί για οσμές στα ούρα, καθώς προηγούμενες έρευνες υποδεικνύουν ότι σκύλοι μπορούν να εκπαιδευτούν να αναγνωρίζουν την οσμή του καρκίνου.

Ο καθηγητής Chris Probert, από το Liverpool University, και ο καθηγητής Norman Ratcliffe, από το University of the West of England, δήλωσαν ότι η νέα συσκευή μπορεί να διαβάσει την οσμή των καρκινικών κυττάρων. Σημειώνουν ότι διαβάζει τα αέρια που χημικές ουσίες στα ούρα μπορεί να αναδύουν όταν ζεσταθεί το δείγμα.

Για να δοκιμάσουν τη συσκευή χρησιμοποίησαν 98 δείγματα ούρων – 24 από άντρες με καρκίνο κύστης και 74 από άντρες με προβλήματα σχετικά με την κύστη αλλά όχι καρκίνο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Probert, τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά, αλλά όπως πρόσθεσε, χρειάζεται τώρα να εστιάσουμε σε μεγαλύτερα δείγματα ασθενών για την περαιτέρω δοκιμή της συσκευής πριν χρησιμοποιηθεί σε νοσοκομεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα