Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 11/7/2013

10:25 11/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η εσωτερική επικαιρότητα με θέματα της κοινωνίας, της οικονομίας και οι παράτυπες ενοικιάσεις γης των θρησκευτικών ιδρυμάτων, κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των πέντε τ/κ εφημερίδων. Η “προεκλογική” εκστρατεία επίσης καλύπτεται με τις δηλώσεις διαφόρων πολιτικών αρχηγών, αλλά και τη δημοσιοποίηση της πρώτης δημοσκόπησης ενόψει των «βουλευτικών εκλογών» της 28ης Ιουλίου.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) με τίτλο «Στο κελί νηστικός και χωρίς νερό» αναφέρεται στον Αλί Οκντουμάν, ο οποίος συνελήφθη και τέθηκε

υπό κράτηση επειδή τα πρόβατά του βοσκούσαν σε «κρατικό» αγρόκτημα κοντά στο παράνομο αεροδρόμιο της κατεχόμενης Τύμπου. Στον «αστυνομικό σταθμό» φέρεται να δέχθηκε απειλές από τον αξιωματικό Ορμπάι Ντεμιράν και διηγούμενος το περιστατικό στην εφημερίδα κάνει αναφορά σε αυτές. Η «Αφρίκα» διευκρινίζει ότι ο Οκντουμάν είναι εγγονός ενός εκ των ηρώων – όπως γράφει – του χωριού Έξω Μετόχι. Αλλού αναφέρει ότι οικόπεδα των βακουφίων, θεωρούνταν ως μη περιουσία των θρησκευτικών ιδρυμάτων επί «κυβέρνησης» ΚΕΕ, η οποία τα νοίκιαζε απευθείας, με την Σιμπέλ Σιμπέρ να κάνει συγκεκριμένες αναφορές και να δηλώνει ότι θα προσφύγει στη «γενική εισαγγελία». Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Αλπάι Ντουρντουράν δήλωσε πως τα Βαρώσια πρέπει να επιστραφούν στους ιδιοκτήτες τους.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο «Το όριο φτώχειας 1.278 ΤΛ (555 ευρώ περίπου) γράφει ότι σύμφωνα με τη συμφωνία της συντεχνίας «δημοσίων υπαλλήλων» KTAMS, του «υπουργείου υγείας» και του «γραφείου προγραμματισμού», το όριο φτώχειας από τον περασμένο Απρίλιο ορίσθηκε στο προαναφερόμενο ποσό. Αλλού αναφέρει ότι σύμφωνα με έρευνα που έκανε, ενόψει των «εκλογών» της 28ης Ιουλίου η εταιρεία Red Border στα κατεχόμενα, το ΡΤΚ προηγείται με 38-40%, το ΚΕΕ λαμβάνει 25-27%, το ΔΚ-ΕΔ 15-17%, το ΚΚΔ 3-5%, οι αναποφάσιστοι κυμαίνονται στο 9%-11% και αυτοί που δεν απάντησαν ήταν 5%. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Ιρσέν Κιουτσιούκ, σε ομιλία του χθες, δήλωσε πως είναι η τελευταία φορά που είναι «υποψήφιος βουλευτής», ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος για την «προεδρία» του ψευδοκράτους.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση) με τίτλο « Οι αποθήκες της συνεργατικής, χάνι που μπαίνεις χωρίς να ρωτήσεις» γράφει ότι η «κεντρική συνεργατική τράπεζα», χωρίς να έχει ενημερώσει τα άλλα μέλη του «διοικητικού συμβουλίου», έχει μια αποθήκη που δεν χρησιμοποιείται, με ανοικτές πόρτες, γεγονός που το μέλος του «διοικητικού» Χουσείν Μπαρμπέτ επικρίνει, καθώς – παρατηρεί –οι παραγωγοί έχουν πρόβλημα αποθήκευσης προϊόντων και η «συνεργατική» όφειλε να τους βοηθά. Αλλού γράφει ότι, φιλοξενούμενος σε τηλεοπτική εκπομπή, ο Σερντάρ Ντενκτάς επαναστάτησε και ζήτησε εξηγήσεις από τον Τούρκο «πρέσβη» στα κατεχόμενα για τις διαδόσεις που λένε ότι η Τουρκία δεν θέλει το ΔΚ-ΕΔ και καλούν τον κόσμο να μην το ψηφίσει. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ακυρώθηκε ενοικίαση παραθαλάσσιου «κρατικού» οικοπέδου στον κατεχόμενο Άγιο Αμβρόσιο, που με απόφαση του προηγούμενου «υπουργικού συμβουλίου» στις 27 Μαΐου, λίγο πριν φύγει το ΚΕΕ από την «εξουσία», ενοικιάσθηκε σε εταιρεία που ανήκει σε επαρχιακό γραμματέα του ΚΕΕ.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Καταγγελία στο ‘γενικό εισαγγελέα’» γράφει ότι η «πρωθυπουργός» Σιμπέλ Σιμπέρ κατήγγειλε ότι κάποια οικόπεδα των βακουφίων, χωρίς να ενημερωθούν οι διοικήσεις των ιδρυμάτων, δίδονταν προς ενοικίαση. Αλλού γράφει ότι στη Συρία βομβαρδίζονται οι μονάδες όπου ζουν μετανάστες και σε μια επιχείρηση του στρατού σκοτώθηκαν 65 άτομα. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι αλλάζει τακτική η ε/κ πλευρά και ο Αναστασιάδης όρισε διαπραγματευτή τον Ανδρέα Μαυρογιάννη και στη συνεδρία 16-17 Ιουλίου το Εθνικό Συμβούλιο θα πάρει τελικές αποφάσεις.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη» με τίτλο «Έκθεση 10 προβλημάτων» αναφέρεται στην έκθεση που ετοίμασε η «ένωση νέων επιχειρηματιών» στα κατεχόμενα για τα 10 μεγαλύτερα προβλήματα που επηρεάζουν την οικονομία και προτάσεις λύσεων. Αλλού γράφει ότι ο πρόεδρος του ΡΤΚ Οζκάν Γιοργκαντζίογλου μιλώντας χθες βράδυ σε ομάδα δημοσιογράφων έδωσε υπόσχεση ίσης αντιμετώπισης όλων των πολιτών και ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της πρώτης δημοσκόπησης ενόψει των «εκλογών» που δείχνουν το κόμμα του πρώτο με 38-40%. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι αυθαίρετα ο «δήμαρχος» των νέων Κοκκίνων που κατέρχεται ως υποψήφιος «βουλευτής» του ΔΚ – ΕΔ, παρέδωσε τα καθήκοντα στο μέλος του «δημοτικού συμβουλίου» που ανήκει στο κόμμα του, ενώ δεν έπρεπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα