Σύσκεψη στην Άγκυρα για το θέμα της Συρίας

15:02 12/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Σύσκεψη για τις εξελίξεις που αφορούν τη Συρία συγκάλεσε με την επιστροφή του στην Τουρκία από την Κίνα ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η εφημερίδα “Χουριέτ” γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, που επέστρεψε εσπευσμένα στην Αγκυρα, αφού ενημερώθηκε για το ταξίδι του πρώην Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στα προσφυγικά στρατόπεδα, συγκάλεσε σύσκεψη για τις εξελίξεις, στην οποία συμμετείχαν ο Υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου

Χουλούσι Ακάρ και ανώτατοι αξιωματούχοι από τη ΜΙΤ, το Υπουργείο Εσωτερικών και τη Γενική Διεύθυνση Ασφάλειας.

Στο μεταξύ, η εφημερίδα “Ταράφ” γράφει ότι η Τουρκία σχεδιάζει τη δημιουργία ενός μεγάλου διαδρόμου ασφαλείας στην περιοχή του Χατάι, όπου παρατηρείται η μεγαλύτερη κινητικότητα προσφύγων από τη Συρία.

Ο Αντιπρόεδρος Μπεσίρ Αταλάι, κατά την επίσκεψή του στα προσφυγικά στρατόπεδα στο Χατάι μαζί με τον Κόφι Ανάν, δήλωσε ότι η Τουρκία δεν εμπιστεύεται τη Συρία και ότι η Αγκυρα είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια των προσφύγων. «Οι πρόσφυγες άπαξ και φθάσουν σε τουρκικό έδαφος δεν θα γίνουν στόχος διασυνοριακών πυρών», τόνισε ο κ. Αταλάι.

Η “Ταράφ” γράφει ότι οι δηλώσεις αυτές, όπως και οι δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η Τουρκία δεν θα κλείσει την πόρτα στους πρόσφυγες, συνιστούν ένδειξη της πρόθεσης της Τουρκίας να δημιουργήσει διάδρομο ασφάλειας και να λάβει στρατιωτικά μέτρα για να αντιμετωπίσει κλιμάκωση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι, σύμφωνα με τα σχέδια του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών και του Γενικού Επιτελείου, ο ανθρωπιστικός διάδρομος που πιθανόν θα αναπτυχθεί και στις δύο πλευρές των συνόρων θα έχει δύο στάδια, όπου θα ανοίξουν τέσσερεις και οκτώ συνοριακές πύλες.

Αναφέρει, επίσης, ότι η Τουρκία διεξάγει διπλωματικές επαφές με τον ΟΗΕ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ για να διασφαλίσει τη νομιμοποίηση αυτού του σεναρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα