Νικολαϊδης: Καμία βελτίωση στην κυπριακή οικονομία

13:52 12/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

 Την ανησυχία του για την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας εξέφρασε σήμερα ο βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης, ο οποίος είπε πως η κυπριακή οικονομία διέρχεται κρίσιμες στιγμές.

Σε ανακοίνωσή του, με αφορμή τα δημοσιονομικά αποτελέσματα του πρώτου διμήνου, ο κ. Νικολαΐδης είπε  πως ”τα στοιχεία δείχνουν ότι τα έσοδα δεν αυξάνονται, αντίθετα μειώθηκαν κατά 0,4%, ενώ οι δαπάνες, που ο στόχος ήταν να περιοριστούν ριζικά, περιορίστηκαν οριακά κατά ένα εκατ. ευρώ περίπου”,  σημειώνοντας πως ”το αποτέλεσμα είναι το έλλειμμα

να παραμένει στα ίδια επίπεδα με πέρσι”.

Όπως ανέφερε ο κ. Νικολαΐδης, ”ο ρυθμός πληθωρισμού τον Μάρτιο αυξήθηκε στο 3,5%, βλέπουμε  συνεχείς αυξήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα, στέγαση, ηλεκτρισμό, καύσιμα”, για να προσθέσει πως ”ο Κύπριος πολίτης βλέπει καθημερινά την αγοραστική αξία των εισοδημάτων του να διαβρώνεται επικίνδυνα και να παραμένει εκτεθειμένος στις αλυσιδωτές αυξήσεις και στην αισχροκέρδεια”.

Επιπλέον, αναφέρει πως ”η κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα, με την έλλειψη ρευστότητας και τα υψηλά επιτόκια, συντηρεί την οικονομία σε ύφεση”, και πρόσθεσε πως ”η οικοδομική βιομηχανία, παρά τα μέτρα που λήφθηκαν, συνεχίζει να συρρικνώνεται”.

”Δυστυχώς η κατάσταση δεν φαίνεται να βελτιώνεται. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Προγράμματος Σταθερότητας, ο ρυθμός ανάπτυξης θα παραμείνει σε πρωτόγνωρα χαμηλά επίπεδα μέχρι το 2015. Με τέτοιους ρυθμούς ανάπτυξης, οι εκτιμήσεις για το έλλειμμα και για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς από το 2013 κρίνονται ως αισιόδοξες. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι με τέτοιες προβλέψεις, όχι μόνο δεν λύεται το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας, αλλά αγγίζει πλέον επίπεδα επικίνδυνα για την κοινωνική συνοχή”, είπε ο κ. Νικολαΐδης.

Έκανε λόγο για άμεση ανάγκη εξέτασης επιπρόσθετων μέτρων οικονομικής εξυγίανσης, σημειώνοντας πως ”είναι άμεση η ανάγκη για λήψη μέτρων ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας, και δεν υπάρχουν περιθώρια άλλης αναβολής”.

”Οι μέρες μέχρι τον Ιούνιο είναι κρίσιμες για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, αφού μέχρι τότε τα τραπεζικά ιδρύματα θα πρέπει να βρουν τα απαραίτητα κεφάλαια για ανακεφαλαιοποίηση. Με βάση τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα, πρέπει όμως να είμαστε έτοιμοι, σε περίπτωση που τα σχέδια των τραπεζών αποτύχουν, να προχωρήσουμε σε εναλλακτικές λύσεις. Και να είμαστε επίσης έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε και τις δυσμενείς επιπτώσεις στο δημόσιο χρέος το ενδεχόμενο κρατικής παρέμβασης”, είπε.

Επίσης, είπε πως ”δεν είναι ώρα να αποδώσουμε ευθύνες για αργοπορία, αναβλητικότητα, εσφαλμένη εκτίμηση των κινδύνων και λανθασμένες αποφάσεις”, σημειώνοντας πως αναμένει να ακούσει συγκεκριμένα μέτρα.

Είπε, τέλος, πως το ΚΣ ΕΔΕΚ στηρίζει κάθε προσπάθεια του Υπουργείου Οικονομικών για οικονομική εξυγίανση και ανάπτυξη της οικονομίας, που κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και είναι κοινωνικά ισορροπημένη.

Keywords
Τυχαία Θέματα