Συνομιλίες Οτσαλάν – ΜΙΤ και σχέδιο αφοπλισμού του ΡΚΚ

20:08 3/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο τουρκικός Τύπος δημοσιεύει σήμερα τη συνέχεια των επαφών που φέρεται να είχε στο Ιμραλί ο φυλακισμένος ηγέτης των Κούρδων, Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Σύμφωνα με τη «Ραντικάλ», σε συνέχεια της συνάντησής του με τον Οτσαλάν την 16η Δεκεμβρίου, ο επικεφαλής της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν πέρασε πριν την Πρωτοχρονιά δύο ημέρες στο Ιμραλί συνομιλώντας για το ΡΚΚ.

Η εφημερίδα αναφέρει

ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών Φιντάν – Οτσαλάν επετεύχθη συμφωνία για χρονοδιάγραμμα αφοπλισμού του ΡΚΚ. Η «Ραντικάλ» επισημαίνει ότι ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Μπεσίρ Αταλάϊ είχε κάνει λόγο σε δηλώσεις του για «ολοκληρωμένη στρατηγική αφοπλισμού του ΡΚΚ». Προστίθεται ότι ο Οτσαλάν αναμένει τη συνάντηση του με Κούρδους πολιτικούς κυρίως από το φιλοκουρδικό κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP), αλλά δεν έχουν καθοριστεί ακόμα τα ονόματα της κουρδικής αντιπροσωπείας που θα τον επισκεφθεί στο Ιμραλί.

Η «Μιλιέτ» γράφει ότι ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δήλωσε ότι το κόμμα του δεν έχει αντιρρήσεις για τις συνομιλίες με τον Οτσαλάν, αν αυτές έχουν ως αποτέλεσμα τον αφοπλισμό του ΡΚΚ. Ωστόσο, εμφανίζεται επιφυλακτικός για τις πραγματικές προθέσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν και προειδοποίησε ότι οι συνομιλίες με τον Οτσαλάν δεν πρέπει να ενταχθούν στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τις επερχόμενες εκλογές.

Η «Γκιουνές» αναφέρει ότι κατά τις συνομιλίες μεταξύ του τουρκικού κράτους και του Οτσαλάν που ξεκίνησαν τον περασμένο Οκτώβριο, συζητήθηκαν ζητήματα όπως να σταματήσει σταδιακά η απομόνωση του Κούρδου ηγέτη, να επιτραπεί η συνάντησή του με μέλη της οικογένειας του και αργότερα με τους δικηγόρους του, το νομοσχέδιο για τη χρήση της κουρδικής γλώσσας στο δικαστήριο που είναι έτοιμο να υποβληθεί στην Εθνοσυνέλευση για έγκριση.

Επίσης, όπως το τέταρτο πακέτο μεταρρυθμίσεων του δικαστικού συστήματος να περιέχει ρυθμίσεις για τη χρήση της μητρικής γλώσσας στις Δημόσιες Υπηρεσίες, να αναθεωρηθεί ο ορισμός της υπηκοότητας. Το ΑΚΡ και το BDP, σημειώνεται, έχουν φθάσει σε συμβιβασμό για το θέμα, ενώ δεν έχει αντιρρήσεις το CHP.

Συζήτησαν επίσης όπως σταματήσουν οι επιθέσεις του ΡΚΚ, ενώ η εφημερίδα σημειώνει πως δεν έχουν σημειωθεί επιθέσεις του ΡΚΚ τον τελευταίο μήνα. Ο Οτσαλάν φαίνεται να προτείνει μια φόρμουλα διαδοχικών σταδίων για τον αφοπλισμό του ΡΚΚ με πρώτο την επίτευξη εκεχειρίας και θα ακολουθήσει η απόσυρση των μελών του ΡΚΚ πέραν των συνόρων και η κατάθεση των όπλων.

Σύμφωνα με τη «Σαμπάχ», στο σχέδιο της τουρκικής κυβέρνησης για τον αφοπλισμό του ΡΚΚ περιλαμβάνεται όπως διασφαλίσει τη διαφάνεια για τις συνομιλίες με τον Οτσαλάν, ετοιμαστούν γραπτά κείμενα όποτε τα μέρη φθάσουν σε συμβιβασμό, αρθεί η απαγόρευση συναντήσεων του Οτσαλάν με τους δικηγόρους του και επιτραπούν οι επαφές του Οτσαλάν με το ΡΚΚ.

Στις συνομιλίες του με την ΜΙΤ, αναφέρεται, ο Κούρδος ηγέτης εξέφρασε την ανησυχία του ότι κάποιοι παράγοντες πιθανόν να προσπαθήσουν να σαμποτάρουν τις συνομιλίες. «Τα εργαλεία και οι μέθοδοι πρέπει να καθοριστούν επακριβώς. Αν το κράτος συμπεριφερθεί χωρίς ασάφειες, τότε θα μπορέσω να στείλω τα απαραίτητα μηνύματα», φέρεται να δήλωσε.

Το πρώτο βήμα θα είναι η έκκληση προς την κουρδική νεολαία να μην ‘πηγαίνει στα βουνά’ (στρατόπεδα εκπαίδευσης του ΡΚΚ).

Ο Οτσαλάν, γράφει η «Σαμπάχ», ισχυρίζεται ότι οι δικηγόροι του διαστρεβλώνουν τα μηνύματά του, γι αυτό θα του επιτραπεί να έχει επαφές με αξιωματούχους του BDP, αλλά και να στέλνει μηνύματα στα στελέχη του ΡΚΚ στο Καντίλ και στην Ευρώπη για να καταστεί δυνατός ο αφοπλισμός του ΡΚΚ.

Η διαδικασία αφοπλισμού του ΡΚΚ θα εξηγηθεί λεπτομερώς στην κοινή γνώμη, ώστε η νέα πρωτοβουλία να τύχει υποστήριξης της κοινής γνώμης. Στελέχη του στρατού θα επισκεφθούν οικογένειες πεσόντων και βετεράνων για να τους αναλύσουν λεπτομερώς τη διαδικασία. Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπεσίρ Αταλάϊ και άλλοι Υπουργοί και Βουλευτές θα περιοδεύσουν τα χωριά και τις πόλεις για να τονίσουν ότι η συνέχιση της αιματοχυσίας δεν μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα.

Θα κληθούν τα ένοπλα μέλη του ΡΚΚ να μεταβούν στο βόρειο Ιράκ., ενώ η υποστήριξη του ηγέτη της περιφερειακής κυβέρνησης των Κούρδων του βορείου Ιράκ Μεσούτ Μπαρτζανί θα είναι σημαντική στις συνομιλίες. Θα πραγματοποιηθούν δημοκρατικά βήματα για το Κουρδικό, όπως η εφαρμογή του τέταρτου πακέτου μεταρρυθμίσεων του δικαστικού συστήματος, που προνοεί τη χρήση της κουρδικής γλώσσας στο δικαστήριο και στις δημόσιες υπηρεσίες, μέσω της οποίας η κυβέρνηση σκοπεύει να οικοδομήσει την εμπιστοσύνη.

Θα δοθεί τέλος η ευκαιρία στα ανώτατα στελέχη του ΡΚΚ να εγκατασταθούν σε διάφορες χώρες, όπως στη Νορβηγία και στην Αυστραλία.

Keywords
Τυχαία Θέματα