Συνεχίζονται οι εργασίες καθαρισμού της θάλασσας στα κατεχόμενα Γαστριά

16:55 18/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Έφτασε τελικά σήμερα στα κατεχόμενα το τουρκικό ειδικό πλοίο για τον καθαρισμό της θαλάσσιας περιοχής ανοικτά των Γαστριών, όπου σημειώθηκε η διαρροή πετρελαίου από εκφόρτωση πλοίου στο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της AKSA.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, το πλοίο με το όνομα Seagül ήρθε στα κατεχόμενα κατόπιν αιτήματος της AKSA και μαζί με την ομάδα ειδικών έπιασε δουλειά σήμερα το πρωί. Πρόκειται για 60 άτομα και τεχνική βοήθεια που μεταφέρθηκε με φορτηγό αεροπλάνο και άρχισαν τον καθαρισμό κατά μήκος της

παραλίας όπου έχει βγει το πετρέλαιο.

Ο «υπουργός» τουρισμού, περιβάλλοντος και πολιτισμού, Μεχμέτ Χαρμαντζί παρακάθισε σε συνάντηση με την διοίκηση της AKSA με στόχο την δημιουργία ενός σχεδίου δράσης.
Η εταιρεία συνεχίζει τις εργασίες καθαρισμού στην περιοχή παράκτια με 100 άτομα, όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ενώ αρμόδιός της, ο Μουράτ Τσιαπτούγ δήλωσε πως το 50% του πετρελαίου που χύθηκε στη θάλασσα έχει καθαριστεί. Πρόσθεσε ότι σε δύο μήνες θα έχει πλήρως καθαρίσει η περιοχή.

Δείγματα ψαριών έχουν ληφθεί από το ιχθυοτροφείο Deepsea που βρίσκεται στην περιοχή και στάληκαν στην Άγκυρα.

Η περιβαλλοντική πλατφόρμα ετοιμάζει πάντως εκδήλωση διαμαρτυρίας με αφορμή το περιστατικό έξω από τις εγκαταστάσεις της AKSA στα κατεχόμενα Γαστριά. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 21 Ιουλίου, την Κυριακή, στις 10 το πρωί. Εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χθες μπροστά από τα γραφεία βοήθειας της τουρκικής «πρεσβείας» στα κατεχόμενα, μέλη του συνδέσμου Μπαράκα και του Επαναστατικού Κομμουνιστικού κόμματος, θεωρώντας αρχιτέκτονα της καταστροφής την Τουρκία και την τουρκική βιομηχανία. Θεωρούν δε υπεύθυνα και τα κόμματα Εθνικής Ενότητας και Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό που συνεργάστηκαν με την Τουρκία για τέτοιου είδους επενδύσεις στα κατεχόμενα.

Στο μεταξύ, με τίτλο «Υποδειγματική πρωτοβουλία του επιμελητηρίου» η Κίπρις γράφει ότι το τ/κ εμπορικό επιμελητήριο αγόρασε από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας εξοπλισμό που είναι απαραίτητος για τον καθαρισμό της ρύπανσης από την διαρροή. Πρόκειται για 400 μέτρα απορροφητικό φράγμα, όπως διευκρινίζεται, σημειώνοντας ότι υπήρχε η ανάγκη για 700 μέτρα τέτοιου υλικού.

Keywords
Τυχαία Θέματα