Συνάντηση Κασουλίδη – Κέρι: Συζητήθηκαν κυπριακό, υδρογονάνθρακες και Μέση Ανατολή

20:29 10/5/2013 - Πηγή: OnlyCY


Οι εξελίξεις στο Κυπριακό μέσα από το πρίσμα των εξελίξεων στην περιοχή και οι τρόποι με τους οποίους θα μπορούσαν οι ΗΠΑ να βοηθήσουν στη διαδικασία επίλυσής του συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχαν σήμερα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι.
Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, έγινε κατανοητό από τον κ. Κέρι ότι η διαδικασία λύσης του Κυπριακού, η οικονομική κρίση και η αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων της Κύπρου

είναι διαφορετικά ζητήματα, ενώ παράλληλα άκουσε με ενδιαφέρον τις προτάσεις του κ. Κασουλίδη για την επιστροφή της Αμμοχώστου ως μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης για τις οποίες θα έχει την ευκαιρία να βολιδοσκοπήσει την προσεχή εβδομάδα τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν και τον Υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, που επισκέπτονται την Ουάσιγκτον.

Ο κ. Κέρι προθυμοποιήθηκε να διευκολύνουν οι ΗΠΑ την Κύπρο σε ζητήματα που σχετίζονται με την κρίση και ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ως παράδειγμα τη νομοθεσία αποφυγής διπλής φορολογίας, η οποία είναι απαρχαιωμένη.
«Ηταν μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση», είπε μετά την ολοκλήρωση της διάρκειας 50 λεπτών συνάντησής του με τον κ. Κέρι, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, επισημαίνοντας τη βαθειά γνώση που έδειξε ο Αμερικανός ομόλογός του «για το τι συμβαίνει στην Κύπρο, αλλά και γενικότερα στην περιοχή και αυτά μπορούν να συνδεθούν, όπως ήταν κι η δική μου επιθυμία».

«Εχει κάποιες ιδέες», συνέχισε, «για το πώς οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να βοηθήσουν στις προσπάθειες. Απεδέχθη τις εισηγήσεις μας, τις οποίες ευχαρίστως θα διερευνήσει και θα κρατήσουμε επαφή για να δούμε πώς θα μπορέσει να συνεχιστεί η κατάσταση, με στόχο ασφαλώς πάντοτε να επέλθει και η λύση του κυπριακού προβλήματος, κατά τρόπον δίκαιο και σωστό απέναντι στην Κύπρο και τους Κυπρίους».
Απαντώντας σε ερώτηση αν ο κ. Κέρι συνέδεσε την κρίση με τη λύση του Κυπριακού, ο κ. Κασουλίδης είπε, «όπως τον ακούσατε, έχει παραθέσει τρία θέματα. Από την ώρα που έχουμε εξηγηθεί ότι τα τρία αυτά θέματα δεν εξαρτώνται το ένα με το άλλο, αλλά μπορούν να ενισχύουν αυτούς τους τρεις διαφορετικούς δρόμους, τα πράγματα νομίζω βρίσκονται στη σωστή τους διάσταση».

Σε ερώτηση αν ετέθη από τον κ. Κέρι θέμα διακοπής των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Κασουλίδης απάντησε αρνητικά.
«Καθόλου, καθόλου. Απεναντίας».
Πριν την συνάντηση, οι δύο Υπουργοί παρουσιάστηκαν ενώπιον των δημοσιογράφων στο Treaty Room του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις καθιερωμένες δηλώσεις.

Ο κ. Κέρι καλωσόρισε με ευχαρίστηση τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου «σε μία πραγματικά σημαντική στιγμή» και χαρακτήρισε την Κύπρο «πολύ καλό φίλο των ΗΠΑ».
«Γνωρίζω, όπως κι ο καθένας, ότι η Κύπρος αντιπαλεύει με πολύ βαθιές οικονομικές προκλήσεις. Γι’ αυτό κατανοούμε πολύ τις δύσκολες επιλογές που είχατε να λάβετε και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζετε. Κι ασφαλώς επιθυμούμε να είμαι υποβοηθητικοί με τρόπους που μπορούμε», είπε ο Αμερικανός Υπουργός.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Κέρι είπε πως προσβλέπει να εργαστεί με τον Ιωάννη Κασουλίδη και το Πρόεδρο Αναστασιάδη και άλλους, «προσπαθώντας να προχωρήσουμε προς τα εμπρός» σε μία από τις πιο τελματωμένες συγκρούσεις στον κόσμο.
Πρόσθεσε ότι συνομίλησε προσωπικά αρκετές φορές με τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, αλλά και τον Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών και τον Πρόεδρο της Κύπρου.

«Ελπίζω πως υπάρχει τρόπος. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Θα θάλαμε να δούμε να ξεπαγώνει αυτή σύγκρουση και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην επίλυση», δήλωσε.
Είπε πως για το θέμα εργάζονται τα Ηνωμένα Εθνη κι ο εκπρόσωπός τους.

«Θα έλπιζα», συνέχισε, «αντί να αποτρέπει τον κόσμο από το να προχωρήσει εμπρός, η οικονομική κρίση κατ’ ακρίβεια ανοίγει ευκαιρίες. Και περιττό να πω ότι υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες εκμετάλλευσης εντός της ΑΟΖ παρά των ακτών της Κύπρου κι αυτό μπορεί ακόμη να είναι μέρος μιας λύσης».
Απαντώντας, ο κ. Κασουλίδης επισήμανε ότι Κυπριακό, ενέργεια κι η οικονομική κρίσης είναι χωριστά ζητήματα.

«Οι προσπάθειες για επίλυση του προβλήματός μας είναι η πρώτη και μεγαλύτερη επιθυμία μας. Είναι ανοιχτή πληγή που ματώνει να έχει κάποιος μοιρασμένη την πατρίδα του. Ασφαλώς θα θέλαμε να ασχοληθούμε με τα θέματα της οικονομίας και του φυσικού αερίου, ως τρία χωριστά θέματα. Αν το ένα ενισχύει το άλλο, είναι μέσω τριών παράλληλων ρόλων. Αλλά τα θέματα αυτά θα συζητήσουμε στη συνάντηση», είπε ο κ. Κασουλίδης.
Στην αρχή της δήλωσής του ο Υπουργός Εξωτερικών εγκωμίασε το ενδιαφέρον που επιδεικνύει ο Τζον Κέρι για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, την οποία θα επισκεφθεί για τέταρτη φορά.

«Θέλω να συζητήσω το Κυπριακό, όχι απομονωμένα, αλλά εντάσσοντάς το στην ευρύτερη εικόνα της Ανατολικής Μεσογείου. Θέλουμε να παίζουμε ρόλο σταθεροποιητικό σ’ αυτή την περιοχή και να εργαζόμαστε με όλους τους γείτονές μας και με τις ΗΠΑ», συμπλήρωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα