Συνάντηση ΔΕΦΑ με Υπ. Εμπορίου για ενδιάμεση λύση ΦΑ

16:30 11/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Συνάντηση με τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργο Λακκοτρύπη θα έχει αύριο το βράδυ το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) της Δημόσιας Επιχείρησης Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ) για να συζητήσουν το θέμα της προμήθειας φυσικού αερίου στην Κύπρο, με την ενδιάμεση λύση, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ.

Κατά τη συνάντηση των δύο πλευρών, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα

γίνει “ανταλλαγή απόψεων και ιδεών” και θα καθοριστούν τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσει η ΔΕΦΑ.

Στο μεταξύ, το ΔΣ της ΔΕΦΑ αναμένει ότι σήμερα το απόγευμα ότι θα έχει ενώπιον του τις εκθέσεις αξιολόγησης των τριών ομάδων που ανέλαβαν να μελετήσουν χωριστά τις τεχνικές και εμπορικές προτάσεις που κατέθεσαν οι τρεις εταιρείες/κοινοπραξίες που συνεχίζουν στο διαγωνισμό τον οποίο προκήρυξε η ΔΕΦΑ για την προμήθεια φυσικού αερίου στους ηλεκτροπαραγωγούς σταθμούς της Κύπρου (ενδιάμεση λύση).

Τις χωριστές εκθέσεις αξιολόγησης ανέλαβαν να ετοιμάσουν ομάδα της ΔΕΦΑ, ομάδας της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) και ανεξάρτητοι σύμβουλοι. Η ΔΕΦΑ θα αποφασίσει κατά πόσον θα ανοίξει ή όχι ένα ή όλους τους οικονομικούς φακέλους που κατέθεσαν οι εταιρείες/κοινοπραξίες, με βάση και τις μελέτες αξιολόγησης.

Οι τρεις εταιρείες/κοινοπραξίες που έχουν παραμένει στο διαγωνισμό είναι οι ITERA, VITOL και VOUROS.

Σε συνεδρία του στις 6 Μαρτίου, το ΔΣ της ΔΕΦΑ δεν μπόρεσε να λάβει απόφαση επί των εμπορικών και τεχνικών προτάσεων των τριών εταιρειών, καθώς δεν είχε ενώπιον του όλες τις εκθέσεις αξιολόγησης των προτάσεων, με αποτέλεσμα να αναλάβει την απόφαση του για την τρέχουσα εβδομάδα.

Ο οικονομικός φάκελος θα ανοιχθεί, όπως είχε δηλώσει στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της ΔΕΦΑ Κώστας Ιωάννου, μόνο όταν μια εταιρεία πληροί όλες τις άλλες προϋποθέσεις που έχουν τεθεί, με βάση τις τεχνικές, εμπορικές και διευκρινιστικές προτάσεις. Ανέφερε ότι σημαντικό στοιχείο για την προκήρυξη του διαγωνισμού από τη ΔΕΦΑ είναι να βρεθεί η χαμηλότερη τιμή προμήθειας φυσικού αερίου στην Κύπρο.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΦΑ εξήγησε ότι θα υπογραφεί συμβόλαιο με μια από τις τρεις εταιρείες μόνο στην περίπτωση που η τιμή που προσφέρει μια εταιρεία είναι τέτοια που να επιφέρει μείωση στη σημερινή τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Σε διαφορετική περίπτωση, πρόσθεσε, “θα αναμένουμε το δικό μας φυσικό αέριο”.

Το χρονικό περιθώριο για υποβολή των τεχνικών, εμπορικών και οικονομικών προτάσεων από τις τρεις εταιρείες/κοινοπραξίες που παρέμειναν στο διαγωνισμό έληξε το μεσημέρι της 1ης Μαρτίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα