Πρόεδρος ΧΑΚ: Το Χρηματιστήριο παραμένει σημαντικός μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας

16:20 11/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ουδεμίας επίσημης ενημέρωσης έχει τύχει η Διοίκηση και Διεύθυνση του ΧΑΚ από την Κυβέρνηση για το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης του κυπριακού Χρηματιστηρίου, όπως αναφέρθηκε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, η οποία εξέταζε τον ετήσιο προϋπολογισμό του ημικρατικού αυτού οργανισμού, ο Πρόεδρος του οποίου, Γιώργος Κουφάρης τόνισε ότι “το Χρηματιστήριο παραμένει σημαντικός μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας” και βασικός ρόλος του παραμένει η άντληση κεφαλαίων τόσο για τις εταιρείες όσο και για την Κυβέρνηση και

η παροχή στους επενδυτές εναλλακτικής πρότασης για επενδύσεις.
.

Παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό του οργανισμού του οποίου προΐσταται, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΧΑΚ, Γιώργος Κουφάρης, ανέφερε ότι προϋπολογισμός για το 2013 προνοεί σύνολο δαπανών 7,8 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ τα προϋπολογισθέντα έσοδα θα ανέλθουν σε 6,6 εκατομμύρια ευρώ, οι λειτουργικές δαπάνες σε 6 εκατομμύρια ευρώ και το αναμενόμενο πλεόνασμα σε 3.000 ευρώ.

Οι συνολικές αναπτυξιακές δαπάνες, είπε ο κ. Κουφάρης, θα ανέλθουν σε 1,7 εκατομμύρια ευρώ και θα χρηματοδοτηθούν από ίδια κεφάλαια, ενώ το αποθεματικό θα διατηρηθεί στα 18,8 εκατομμύρια ευρώ περίπου.

“Θεωρούμε”, δήλωσε ο κ. Κουφάρης, “ότι το ΧΑΚ έχει να παίξει σήμερα σημαντικό ρόλο, ιδιαιτέρως στον τομέα της ενέργειας”, όπως συμβαίνει στη Νορβηγία και στο Ισραήλ, αλλά και στα μεγάλα έργα όπως είναι οι μαρίνες, τα καζίνο και τα γήπεδα γκολφ.

Για την επίτευξη των στόχων αυτών, πρόσθεσε, επιβάλλεται η υποστήριξη του ΧΑΚ από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και συντελεστές της αγοράς και ιδιαιτέρως των αξιωματούχων του κράτους όπως και των Βουλευτών.

Από τους Βουλευτές ετέθη εξ αρχής της συζήτησης το ζήτημα του ενδεχομένου της ιδιωτικοποίησης, αλλά, τόσο από μέρους του ΧΑΚ όσο από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Οικονομικών Σταύρο Μιχαήλ, δηλώθηκε στην Επιτροπή ότι δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο, ούτε το Υπουργείο Οικονομικών έχει ενημερώσει τη Διοίκηση του ΧΑΚ για οτιδήποτε επ` αυτού.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΧΑΚ, Νώντας Μεταξάς, δήλωσε ότι σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες το Χρηματιστήριο θεωρείται ως πολύ σημαντικός θεσμός για τα συμφέροντα της ίδιας της χώρας και, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, ανέφερε την περίπτωση του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, όπου η αγγλική Κυβέρνηση κατ` επανάληψη σταμάτησε προσπάθειες εξαγοράς του από ξένους επενδυτές.

Ανάλογη, είπε ο κ. Μεταξάς, είναι και η περίπτωση της Ελλάδας, όπου το Χρηματιστήριο θεωρείται ιδιωτικό, αλλά σε αυτό συμμετέχουν οι κρατικές Τράπεζες, έτσι ώστε ουσιαστικά να ελέγχεται από το κράτος.

Ερωτηθείς σχετικά με το πώς εφαρμόζονται τα μέτρα γενικότερης οικονομικής περισυλλογής στο ΧΑΚ, ο κ. Μεταξάς ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι είναι σημαντικές οι εξοικονομήσεις που γίνονται στις δαπάνες προσωπικού και χαρακτηριστική είναι η περίπτωση αντιμετώπισης των αυξημένων αναγκών, προκειμένου να προσελκυσθούν επενδύσεις και να υπάρξουν συνεργασίες με χώρες του εξωτερικού, όπου το προσωπικό αποδέχθηκε την εισήγηση να εργάζεται ώρες πέραν του κανονικού ωραρίου, χωρίς να διεκδικεί επιδόματα βάρδιας και υπερωριακή αποζημίωση.

Ο ρόλος του Χρηματιστηρίου, δήλωσε ο κ. Κουφάρης, είναι βασικός και μπορεί να διαδραματίσει περισσότερο ουσιαστικό ρόλο στους τομείς εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, αλλά και στον τομέα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και για αυτό χρειάζεται τη στήριξη όλων, ιδίως του Υπουργείου Οικονομικών και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Πολύ σωστά, είπε ο κ. Κουφάρης, τα Χρηματιστήρια θεωρούνται, όταν βέβαια λειτουργούν σωστά, ως καθρέφτες της οικονομίας, προεξοφλώντας το παρόν και το μέλλον της και, επειδή το ΧΑΚ λειτουργεί σωστά, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές Οδηγίες και με διαφάνεια, διαμορφώνοντας τις τιμές και παρέχοντας ασφάλεια στις συναλλαγές, ακολουθεί την πορεία της κυπριακής οικονομίας.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του ΧΑΚ, η κυπριακή οικονομία, ως αποτέλεσμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, είχε μιαν κακή πορεία.

Για παράδειγμα, πρόσθεσε, η πλειοψηφία των εταιρειών του χρηματιστηριακού δείκτη FTSE 20, δηλαδή η ελίτ των εταιρειών της Κύπρου, τα τελευταία τρία έτη πραγματοποίησε ζημιές που ξεπερνούν τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μόνον για το 2012, πρόσθεσε ο κ. Κουφάρης, από τις 102 εταιρείες που υπέβαλαν τα ενδεικτικά τους αποτελέσματα και όπου δεν συμπεριλαμβάνονται οι δύο μεγάλες Τράπεζες (Κύπρου και Λαϊκή), μόνον 22 εταιρείες είναι κερδοφόρες ενώ οι υπόλοιπες 80 παρουσιάζουν συνολικές ζημιές 388 εκατομμυρίων ευρώ.

Έχει χαθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον, δήλωσε ο κ. Κουφάρης, ως αποτέλεσμα της κρίσης, της αβεβαιότητας, της έλλειψης εμπιστοσύνης και γενικά της άσχημης πραγματικής οικονομίας, ενώ η επενδυτική ψυχολογία είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Δίδοντας στους Βουλευτές συγκεκριμένα στατιστικά στοιχεία για το 2012, ο κ. Κουφάρης ανέφερε ότι η συνολική αξία διαπραγμάτευσης (όγκος συναλλαγών) ήταν 261 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με 388 εκατομμύρια ευρώ κατά το 2011 και η συνολική κεφαλαιοποίηση, στις 31 Δεκεμβρίου 2012, ήταν στα 8,3 δισεκατομμύρια ευρώ από 9,6 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2011, ενώ υπήρξε πτώση του Γενικού Δείκτη κατά 61%.

Προβλήματα και κακή πορεία είχαν και τα πλείστα Χρηματιστήρια του εξωτερικού, συνέχισε ο κ. Κουφάρης, όμως είναι παραδεκτό ότι, λόγω μεγέθους, η μεταβλητότητα των μικρών Χρηματιστηρίων είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που χαρακτηρίζει τα μεγάλα Χρηματιστήρια.

Ως προς τους μελλοντικούς σχεδιασμούς, ο κ. Κουφάρης ανέφερε ότι η Διοίκηση και η Διεύθυνση του ΧΑΚ λαμβάνουν όλα εκείνα τα μέτρα που χρειάζονται για βελτίωση της κατάστασης.

Τα έσοδα, όπως ισχύει για όλα τα Χρηματιστήρια, πρόσθεσε, επηρεάζονται από παράγοντες εκτός των δικών τους δυνατοτήτων, αλλά σχεδιάζουν να προσφέρουν στην αγορά περισσότερες επιλογές, εισάγοντας νέα προϊόντα και υπηρεσίες, όπως και νέα χρηματιστηριακά εργαλεία, για να υποβοηθηθούν οι συντελεστές της αγοράς και για να δημιουργήσουμε νέες πηγές εσόδων.

Κατά το 2012, όπως είπε ο κ. Κουφάρης, είχαν έσοδα 600.000 ευρώ περίπου από νέες υπηρεσίες και από αλλαγές στην τιμολογιακή πολιτική.

Ο κ. Κουφάρης επεσήμανε τα “ικανοποιητικά”, όπως ανέφερε, αποτελέσματα από τη λειτουργία της Μη Ρυθμιζόμενης Αγοράς που “παρουσιάζει”, πρόσθεσε, “τις καλύτερες προοπτικές”.

Αναφέρθηκε, επίσης, στη χρησιμότητα εισαγωγής νομοθεσίας και κανονισμών που ρυθμίζουν την εισαγωγή των διαφόρων μορφών αμοιβαίων κεφαλαίων που προσφέρουν στους εμπλεκόμενους φορείς μεγάλη ευκαιρία για ανάπτυξη.

Σχετικά με τις δαπάνες, ο Πρόεδρος του ΧΑΚ ανέφερε ότι συνεχίζεται η προσπάθεια για καλύτερη διαχείριση και τη μείωσή τους και ότι κατά το 2012 έχει επιτευχθεί μείωση στο κόστος προσωπικού από 3,8 εκατομμύρια ευρώ το 2011 σε 3,5 εκατομμύρια ευρώ το 2012 και επιπλέον έχει μειωθεί το κόστος λειτουργίας του Χρηματιστηρίου από 2,3 εκατομμύρια ευρώ το 2011 σε 2,1 εκατομμύρια ευρώ το 2012.
Επιπλέον, προχωρούμε με τη συνεχή απλοποίηση των διαδικασιών και εφαρμόζουμε ευκαμψία, ευελιξία και γρήγορους ρυθμούς σε όλες μας τις κινήσεις. Ειδικά σε αυτό τον τομέα στόχος μας είναι να είμαστε οι καλύτεροι.

Παρά την κρίση και τη μείωση των χρηματιστηριακών συναλλαγών, δήλωσε ο κ. Κουφάρης, οι μη εξελεγμένες οικονομικές καταστάσεις παρουσιάζουν έλλειμμα ύψους 1,2 εκατομμυρίων ευρώ σε σύγκριση με 1,9 εκατομμύρια ευρώ το 2011.

Τα αποθεματικά του ΧΑΚ ανέρχονται σε 18,5 εκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με 19,6 εκατομμύρια ευρώ και τα ελεύθερα χρηματικά διαθέσιμα ανέρχονται στα 9 περίπου εκατομμύρια ευρώ, ποσό που θεωρείται ικανοποιητικό από τη Διοίκηση για να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη λειτουργία του ΧΑΚ.

Keywords
Τυχαία Θέματα