Συνάντηση Αλεξάντερ Ντάουνερ με Μπαν Γκι-μουν

21:34 20/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα για το Kυπριακ, Αλεξάnτερ Ντάουνερ, ενημέρωσε τον Μπαν Γκι-μουν για τις επαφές που είχε στη Λευκωσία με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, τις εξελίξεις στο νησί και τα εμπόδια που προκαλούν στη διαδικασία, καθώς και συζήτησαν τρόπους για τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων.

Όπως αναφέρουν πηγές των Ηνωμένων Εθνών, στην επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει τον Απρίλιο στο νησί, ο κ. Ντάουνερ θα καλέσει σε δείπνο τους δύο ηγέτες για να συζητήσουν τις εξελίξεις και θα τους επιδώσει το έγγραφο που έχουν ετοιμάσει

τα Ηνωμένα Εθνη με τις συγκλίσεις και αποκλίσεις στο σύνολο των θεμάτων της διαπραγμάτευσης. Ο κ. Ντάουνερ θα ζητήσει από τα μέρη να τους δώσουν τις απόψεις τους και πώς βλέπουν να προχωρήσει η διαπραγμάτευση.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι στα Ηνωμένα Εθνη έχει γίνει κατανοητό πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κι η Κυβέρνηση είναι απασχολημένοι με την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και δεν πιέζουν με χρονοδιαγράμματα επανάληψης των συνομιλιών.
«Παρακολουθούμε κι εμείς τις εξελίξεις και έχουμε μία ιδέα πότε θα είναι έτοιμη η ε/κ πλευρά για διαπραγματεύσεις. Ισως χρειαστεί να μεταβεί και πάλι στο νησί ο κ. Ντάουνερ το Μάιο», πρόσθεσε.

Το θέμα των ΜΟΕ είναι μία ιδέα που τα Ηνωμένα Εθνη βλέπουν θετικά, ωστόσο ακόμη δεν έχουν λάβει κάποια συγκεκριμένη πρόταση από κάποια πλευρά.
Υπάρχουν αρκετές επιφυλάξεις κατά πόσο οι Τ/κ θα αποδέχονταν συζήτηση για άνοιγμα της Αμμοχώστου με αντάλλαγμα το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, ωστόσο θα έχει την ευκαιρία πριν μεταβεί στην Κύπρο τον Απρίλιο, να το συζητήσει με την ηγεσία του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών στην Αγκυρα.

Ο κ. Ντάουνερ πριν αναχωρήσει αργά το βράδυ για την Αυστραλία αναμενόταν να συναντηθεί με την Αμερικανίδα μόνιμη αντιπρόσωπο, ενώ ήδη είχε συναντήσεις με τους πρέσβεις της Ελλάδας, της Κύπρου, της Τουρκίας, της Γαλλίας, της Κίνας και της Βρετανίας.
Λόγω ρωσικής άρνησης δεν μπόρεσε να ενημερώσει το ΣΑ, ωστόσο προετοιμάζεται παρόμοια συζήτηση στο Συμβούλιο τον Απρίλιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα