Δεν θέλουμε αποδυναμωμένο ηγέτη στο τραπέζι των συνομιλιών, δηλώνει ο Ερτούγ

20:29 20/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Στην εκτίμηση ότι η οικονομική κρίση στην ε/κ πλευρά θα επηρεάσει τη διαδικασία των συνομιλιών προέβη ο σύμβουλος του Τ/κ ηγέτη, Οσμάν Ερτούγ μιλώντας σε εκπομπή του Μπαϊράκ.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Ερτούγ ανέφερε ότι παρακολουθούν με ανησυχία τις εξελίξεις, «επειδή στο τραπέζι δεν θέλω έναν αδύνατο, φθαρμένο ηγέτη. Εάν ο συνομιλητής είναι χωρίς δύναμη στο τραπέζι (των διαπραγματεύσεων), μπορεί να γίνει περισσότερο αδιάλλακτος». Βλέποντας, είπε, τις τελευταίες εξελίξεις, το κεφάλαιο οικονομία στη νέα

διαδικασία των συνομιλιών μπορεί να πρέπει να ξανασυζητηθεί από την αρχή.

Οι Ε/κ, συνέχισε, έχουν κάνει λόγο για σχέδιο Β έναντι του πακέτου της ΕΕ (Τρόικας) και λέγεται ότι θα πουλήσουν ομόλογα έναντι των εσόδων από το φυσικό αέριο. «Όμως, υπάρχουν και δικαιώματα των Τ/κ στα κοιτάσματα των υδρογονανθράκων. Δεν είναι ένα δικαίωμα για μετά τη λύση, θέλουμε αυτό το δικαίωμα να έρθει άμεσα στην ημερήσια διάταξη».

«Ποιου την περιουσία σε ποιον θα τη δώσετε; Δεν μπορείτε να βάλετε υποθήκη τα οφέλη των Τ/κ. Αυτό σημαίνει παραβίαση των δικαιωμάτων των Τ/κ. Αυτό πρέπει να ληφθεί πολύ καλά υπόψη. Είναι μια μονομερής ενέργεια, δεν έχει την έγκριση των Τ/κ. Ένα τέτοιο βήμα πριν αρχίσει καν η διαδικασία (των συνομιλιών) θα προκαλέσει ενόχληση μεταξύ των δύο πλευρών».

Υποστήριξε επίσης ότι σε τέτοιες οικονομικές κρίσεις, ο εθνικισμός αυξάνεται, λέγοντας ότι η ε/κ πλευρά άρχισε να διαμορφώνει σκληρή στάση έναντι της ΕΕ. «Όσο αποδυναμώνεται το χέρι του κ. Αναστασιάδη, τόσο μπορεί να καθυστερεί η διαδικασία. Εμείς απλώσαμε το χέρι μας, αλλά μπορεί να μείνει πολύ καιρό στον αέρα. Εάν γίνει αυτό, οι ελπίδες για μια συμφωνία, θα μειωθούν ακόμη περισσότερο».

«Όλες οι κρίσεις δημιουργούν ευκαιρίες. Κι αυτή την κρίση μπορούμε να τη μετατρέψουμε σε ευκαιρία. Μπορούμε να ξεκινήσουν το διάλογο. Πρέπει να χαράξουμε έναν οδικό χάρτη. Αυτό πρέπει να συζητήσουμε κατά προτεραιότητα». Μπορούμε, συνέχισε ο κ. Ερτούγ, να δώσουμε χρόνο στον κ. Αναστασιάδη, αλλά αυτός ο χρόνος δεν πρέπει – είπε – να είναι πολύς. «Εάν πάμε πολύ μακριά τότε η πίστη για λύση και στις δύο πλευρές θα αποδυναμωθεί και θα δημιουργηθεί μια όχι ευχάριστη κατάσταση».

Υποστήριξε ότι λόγω της κατάστασης ο Πρόεδρος Αναστασιάδης βλέπει με επιφύλαξη μια κοινωνική συνάντηση των δύο ηγετών τον Απρίλιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα