Η λύση για την Κύπρο πρέπει να βρεθεί εντός ΕΕ, λέει ο Σουλτς

20:17 20/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η λύση για την Κύπρο πρέπει να βρεθεί εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει η Ευρώπη να δείξει προς τα έξω ότι δεν μπορεί να επιλύσει τα δικά της προβλήματα εντός των δομών της.

Σε δηλώσεις του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά από ενημέρωση που είχε στα πλαίσια της Διάσκεψης των Προέδρων των θεσμών της ΕΕ, ο κ. Σουλτς ανέφερε ότι αυτό

που χρειάζεται είναι «βραχυπρόθεσμα η σταθεροποίηση της κατάστασης με την αφαίρεση των μικρότερων καταθέσεων και την εφαρμογή του εγγυητικού σχεδίου καταθέσεων και την εξεύρεση μια λύσης για την συνεισφορά της Κύπρου, η οποία να είναι εφικτή για τους Κύπριους, αποδεχτή για τα κράτη μέλη της ευρωζώνης και τους θεσμούς της ΕΕ, χωρίς να βρεθούν τα χρήματα από άλλα μέρη του κόσμου».

Η απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο δημιούργησε μεγάλο πρόβλημα όχι μόνο για την Κύπρο αλλά για την ΕΕ συνολικά, ανέφερε ο κ. Σουλτς εκφράζοντας την άποψη ότι η απόφαση του κυπριακού κοινοβουλίου χθες να μην περάσει τη συμφωνία ήταν επίσης μια έκφραση δυσπιστίας εναντίον της Κυβέρνησης της Κύπρου, γιατί, όπως είπε «εξ’ όσον γνωρίζουμε η Κυβέρνηση της Κύπρου συμφώνησε με τα συμπεράσματα του Eurogroup».

Ο κ. Σουλτς έκανε επίσης λόγο και για «παιχνίδι απόδοσης ευθυνών», λέγοντας ότι δεν είναι προς το συμφέρον των πολιτών, ενώ τόνισε την ανάγκη «για μια συνεκτική οικονομική διακυβέρνηση».

«Χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή λύση, μια λύση εντός της ΕΕ, εντός της ευρωζώνης», είπε, προσθέτοντας ότι «νομίζω ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε στον έξω κόσμο να δει ότι η Ευρώπη αδυνατεί να επιλύσει τα δικά της προβλήματα εντός των δικών της δομών».

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο θεωρεί ότι η απόφαση του Eurogroup μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως προηγούμενο για άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως η Ισπανία, ο Πρόεδρος του ΕΚ ανέφερε ότι «η απόφαση του Eurogroup δεν ήταν μια πολύ σοφή απόφαση αλλά τίποτα δεν έχει χαθεί, έχουμε χρόνο». Πρόσθεσε ότι «έχουμε κάποια χρονική πίεση και φυσικά υπάρχει η αναγκαιότητα επίλυσης του προβλήματος τώρα».

Η ύψιστη προτεραιότητα το Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είπε, είναι οι άνθρωποι που καταθέτουν τα χρήματά τους σε τραπεζικό λογαριασμό να ξέρουν ότι είναι ασφαλή.
Απεύθυνε ως εκ τούτου έκκληση στην ΕΕ «να βρει μια λύση στο πλαίσιο του εγγυητικού προγράμματος καταθέσεων – έχουμε δική μας οδηγία γι αυτό – να σεβαστεί τους κανόνες της ΕΕ».

Εξέφρασε την ίδια ώρα τη βεβαιότητα ότι «οι Υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, το Eurogroup, συμπεριλαμβανομένης της Κυβέρνησης της Κύπρου θα βρουν μια λύση πολύ γρήγορα που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές: τα κράτη μέλη που αποφασίζουν να δανείσουν χρήματα στην Κύπρο και τους Κύπριους πολίτες, οι οποίοι πρέπει να συνεισφέρουν με δίκαιο και ισότιμο τρόπο στο ποσό, με το οποίο θα πρέπει να συμβάλει η Κύπρος για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη χώρα».

Keywords
Τυχαία Θέματα