Συμμετοχή Λουκά και Μαύρου σε Συμβούλιο ΕΕ στο Λουξεμβούργο

16:07 7/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τις προτεραιότητες της κυπριακής Προεδρίας στους τομείς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, παρουσίασαν η Υπουργός Εσωτερικών Ελένη Μαύρου και ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Λουκάς Λουκά ενώπιον του Συμβουλίου ΕΕ Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο την Πέμπτη.

Οπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, η Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι θα δοθεί έμφαση στην ενδυνάμωση της αστυνομικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών, καθώς και στην προώθηση του διάλογου για το χώρο Σένγκεν.

Παράλληλα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι η κυπριακή

Προεδρία θα επικεντρωθεί μεταξύ άλλων στην ολοκλήρωση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, ενώ στον τομέα της Δικαιοσύνης θα δοθεί προτεραιότητα στη προώθηση του νομοθετικού πακέτου για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και στην επίτευξη συμφωνίας αναφορικά με το πάγωμα και τη δήμευση προϊόντων του εγκλήματος.

Και οι δύο Υπουργοί στάθηκαν ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η περίοδος που διανύει η Ευρώπη είναι δύσκολη και οι προκλήσεις σημαντικές.

«Σε αυτήν τη δύσκολη και ασταθή περίοδο για την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο, οι προκλήσεις είναι πολύ μεγάλες και σημαντικές για την κυπριακή Προεδρία ευρύτερα, αλλά και συγκεκριμένα όσον αφορά στο ζωτικό τομέα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων», ανέφερε η Υπουργός Εσωτερικών σε σύντομη τηλεοπτική της δήλωση.

Στον τομέα των Εσωτερικών Υποθέσεων, πρόσθεσε, «θα επικεντρωθούμε στην ενδυνάμωση της αστυνομικής συνεργασίας, με στόχο την καταπολέμηση του διασυνοριακού σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος, δίνοντας έμφαση στο διαδικτυακό έγκλημα, στην εμπορία προσώπων, καθώς και στην παράνομη διακίνηση έργων πολιτιστικής κληρονομιάς».

Η κ. Μαύρου συνέχισε λέγοντας ότι «σχετικά με τα θέματα που αφορούν στο χώρο του Σένγκεν, ανάλογα και με την πρόοδο που θα πετύχουμε σήμερα κατά τη σύνοδο του Συμβουλίου ΔΕΥ, ως Κυπριακή προεδρία θα διαχειριστούμε περαιτέρω τις δύο νομοθετικές προτάσεις με στόχο την τελική υιοθέτησή τους και θα συνεχίσουμε τον πολιτικό διάλογο για τη διακυβέρνηση του χώρου Σένγκεν».

Περαιτέρω, συμπλήρωσε, «θα εργαστούμε στοχεύοντας στην ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στο χώρο Σένγκεν».

Σε δική του δήλωση για το θέμα, ο κ. Λουκά εξέφρασε τη θέση ότι «η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση και η αστάθεια στη Βόρεια Αφρική και την Μέση Ανατολή απαιτεί μία ολοκληρωμένη συνεκτική και μακροπρόθεσμη ευρωπαϊκή προσέγγιση στον Τομέα της Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων».

Προς αυτή την κατεύθυνση, πρόσθεσε, η κυπριακή προεδρία θα επικεντρωθεί στην ολοκλήρωση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου μέχρι το τέλος του 2012, τη βελτίωση της δυνατότητας ανταπόκρισης για την αποτελεσματική και έγκαιρη αντιμετώπιση των καταστροφών και κρίσεων και τη συνέχιση των εντατικών διαπραγματεύσεων των προτάσεων κανονισμών των χρηματοδοτικών εργαλείων στον τομέα της Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων .

Αναφέρθηκε και σε άλλα θέματα που θα χειριστεί η κυπριακή Προεδρία, όπως το Πακέτο της Νόμιμης Μετανάστευσης

Keywords
Τυχαία Θέματα