Συμμαχία Πολιτών:Πως καταλήξαμε στην «τρύπα» του €1,4 δις;

12:36 10/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Είναι δεδομένο ότι ο Συνεργατισμός πρέπει να στηριχτεί κεφαλαιακά ώστε να μπορέσει να συνεχίσει να διαδραματίζει ρόλο στην Κυπριακή οικονομία και κοινωνία. Όμως, δεδομένη είναι και η ανάγκη να υπάρξουν διαρθρωτικές αλλαγές που θα καταστήσουν το Συνεργατισμό υγιή και εύρωστο. Τα όποια φαινόμενα κακοδιαχείρισης θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με τη μεγαλύτερη αυστηρότητα. Έχουμε μεγάλη εκτίμηση για το ρόλο που διαδραμάτισε ο Συνεργατισμός και τα μέλη του.

Για αυτό το λόγο πέραν από τα ερωτήματα που δημιουργούνται για το πώς καταλήξαμε

στις συγκεκριμένες κεφαλαιακές ανάγκες, το Συνεργατικό κίνημα πρέπει να παραμείνει δίπλα στον κύπριο πολίτη. Με βάση τις δηλώσεις των αρμόδιων φορέων δε διευκρινίζεται πώς θα δημιουργηθεί η δυνατότητα στο Συνεργατισμό να επανακτήσει τις μετοχές από το Κράτος, εφόσον αυτό μπορεί να γίνει μόνο αφού παρέλθουν πέντε χρόνια συνεχούς κερδοφορίας και με το αποκλειστικό δικαίωμα επαναγοράς να συνδέεται με απόδοση 10% ετησίως. Η δημιουργία ενός ταμείου όπου τα μέλη θα συνεισφέρουν σε εθελοντική βάση, μάλλον ευχολόγιο θυμίζει. Απαιτείται όπως η Διεύθυνση του Συνεργατισμού σε πρώτο στάδιο, η κυβέρνηση και η Κεντρική Τράπεζα διαμορφώσουν ολοκληρωμένο σχέδιο το οποίο να καθορίζει τον τρόπο εξεύρεσης των κεφαλαίων για ανάκτηση των μετοχών.

Οι αοριστολογίες και τα ευχολόγια δεν οδηγούν σε αναστήλωση του Συνεργατισμού αλλά στη διάλυση ή στην ιδιωτικοποίηση του. Επιπλέον η μεταφορά της εποπτείας στην Κεντρική Τράπεζα, η οποία όπως διαφαίνεται θα είναι μόνιμη εφόσον στο επικαιροποιημένο μνημόνιο δεν γίνεται αναφορά για εποπτεία δύο επιπέδων τύπου Rapobank, από τη μια θα πρέπει να διασφαλίσει τις σωστές διαδικασίες δανειοδότησης από την άλλη όμως θα πρέπει να διαφυλάξει το ρόλο του Κινήματος αποφεύγοντας τις αυξήσεις σε χρεώσεις και τόκους.

Στα θετικά καταγράφεται ότι το ΔΣ της Κεντρικής Συνεργατικής θα διορίζεται με τη σύμφωνο γνώμη της ΚΤ, της Επιτροπής Οικονομικών και του ΥΠΟΙΚ κάτι το οποίο δεν περιλήφθηκε στο νόμο περί εξυγίανσης με αποτέλεσμα να παρατηρείται διαστάσεις απόψεων στην περίπτωση της Τράπεζας Κύπρου. Η Συμμαχία στηρίζει το Συνεργατισμό ως ιδέα, τον κοινωνικό του ρόλο και τα αγνά του μέλη που δοκιμάζονται από την παρατεταμένη οικονομική κρίση. Για το καλό του Συνεργατισμού θα πρέπει να υπάρχουν διαφανής και αποτελεσματική διαχείριση.

Keywords
Τυχαία Θέματα