Ηλιακό έγκαυμα…. τέλος;

10:32 10/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η ερυθρότητα και ο ερεθισμός του δέρματος που εκδηλώνονται μετά από πολύωρη έκθεση στον ήλιο πιθανότατα είναι το αποτέλεσμα της επίδρασης ενός μορίου που ονομάζεται TRPV4 και βρίσκεται στην επιδερμίδα, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Αν οι ειδικοί καταφέρουν να μπλοκάρουν αυτό το μόριο θα μπορέσουν να προστατεύσουν το δέρμα από την επώδυνη επίδραση του ηλιακού εγκαύματος.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματα αυτά θα ανοίξουν τον δρόμο της αντιμετώπισης όχι μόνο των ηλιακών εγκαυμάτων αλλά και άλλων επώδυνων καταστάσεων.

Τα

αποτελέσματα αυτά προέκυψαν από πειράματα που έγιναν σε ποντίκια καθώς και σε δείγματα ανθρώπινου δέρματος και δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση ”Proceedings of the National Academy of Sciences”.

Οι επιστήμονες κατάφεραν να μπλοκάρουν το μόριο που ευθύνεται για τον πόνο που μας προκαλεί ένα ηλιακό έγκαυμα, χρησιμοποιώντας μια ουσία (GSK205), η οποία αναστέλλει το TRPV4. Έβαλαν λοιπόν την συγκεκριμένη ουσία σε ένα διάλυμα αλκοόλης και εφάρμοσαν το διάλυμα αυτό στα πόδια των ποντικιών. Ανακάλυψαν ότι τα πειραματόζωα στα οποία εφαρμόστηκε το διάλυμα έγιναν ανθεκτικά στον πόνο και στο αίσθημα κνησμού από το ηλιακό έγκαυμα.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι από τα ευρήματα αυτά προκύπτει ότι το TRPV4 μπορεί να αποτελέσει νέο στόχο πρόληψης και θεραπείας των ηλιακών εγκαυμάτων και πιθανότατα και της όποιας χρόνιας βλάβης που προκαλεί στο δέρμα μας η ηλιακή ακτινοβολία.

Keywords
Τυχαία Θέματα