Συλλούρης: Το ΕΥΡΩΚΟ τάσσεται υπέρ της επιστροφής της Αμμοχώστου

13:18 3/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το Ευρωπαϊκό Κόμμα τάσσεται υπέρ της επιστροφής της κατεχόμενης πόλης της Αμμοχώστου, δήλωσε ο Πρόεδρος του κόμματος Δημήτρης Συλλούρης.

«Δεν είναι μόνο πράξη οικοδόμησης εμπιστοσύνης, είναι υποχρέωση τήρησης των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Και είναι μία υπενθύμιση και προς τον κ. Ντάουνερ που δεν κάνει τίποτα άλλο από το να υποστηρίζει τις τουρκικές θέσεις, επιτέλους να υποστηρίξει τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για επιστροφή της κατεχόμενης Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους», πρόσθεσε.

Σε σημερινές του δηλώσεις μετά

τη συνάντηση που είχε με την Πρέσβειρα της Σλοβακίας, ο κ. Συλλούρης είπε για το θέμα της Αμμοχώστου ότι η τουρκική πλευρά σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν διακήρυξε την πρόθεση της να προβεί σε κίνηση καλής θέλησης για την Αμμόχωστο.

«Ωστόσο, όλες οι προθέσεις της τουρκικής πλευράς αποδείχτηκε ότι αποσκοπούσαν σε επικοινωνιακά οφέλη. Γι’ αυτό είναι αναγκαίο να διασφαλιστεί πως οποιαδήποτε ενέργεια με άξονα την Αμμόχωστο, πρέπει να σέβεται τα ψηφίσματα 550 του 1984 και 789 του 1992 του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας», συμπλήρωσε.
Το Ευρωπαϊκό Κόμμα, συνέχισε ο κ. Συλλούρης, τάσσεται υπέρ της επιστροφής της κατεχόμενης πόλης στους νόμιμους κατοίκους της, με παράλληλο άνοιγμα του λιμανιού της πόλης, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά οι τουρκικές προθέσεις δεν θα εξυπηρετούν αλλότριους σκοπούς, αλλά θα είναι ειλικρινείς. Η επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, μπορεί να αποτελέσει ένα μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, που θα συμβάλει θετικά στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Φυσικά, τυχόν διευθέτηση του ζητήματος της Αμμοχώστου δεν σημαίνει λύση του Κυπριακού», πρόσθεσε.

Θέμα αποχώρησης στελεχών από ΕΥΡΩΚΟ

————————————————

Ερωτηθείς για την αποχώρηση στελεχών από το Ευρωπαϊκό Κόμμα, τα οποία έφυγαν «πυροβολώντας», ο κ. Συλλούρης είπε ότι το θέμα έγινε εξωκομματικό πλέον.

«Όσον καιρό ήταν ενδοκομματικό πάλι υπήρχαν οι πυροβολισμοί και δεν απαντούσα. Τώρα που έγινε και εξωκομματικό, και βεβαίως, δεν θα ασχοληθώ. Το Ευρωπαϊκό Κόμμα συνεχίζει την πορεία του, με γνώμονα πρώτα να υπηρετήσει την Κύπρο και όχι οποιεσδήποτε προσωπικές επιλογές ή αντιλήψεις», πρόσθεσε .

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Συλλούρης είπε ότι ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης «δεν είναι κουμπάρος μου».

«Μπορεί να έπρεπε να ήταν κουμπάρος μου. Είναι πολύ καλός φίλος, αλλά δεν είναι κουμπάρος μου», συμπλήρωσε .

Ο κ. Συλλούρης είπε ότι οι θέσεις του Ευρωπαϊκού Κόμματος και έναντι της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και ειδικά υπέρ της ευρωπαϊκής λύσης που είναι η θετική προσέγγιση του Ευρωπαϊκού Κόμματος όχι αρνητική, είναι ξεκάθαρη.

«Αυτό που δεν είναι ξεκάθαρο, είναι ποια είναι η θέση του κ. Λιλλήκα για τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, τον οποίο υποστηρίζουν και μετεκλογικά, φαίνεται, ο οποίος μίλησε για δικοινοτική ομοσπονδία. Όσον αφορά συναλλαγές που κατηγορήθηκε το Ευρωπαϊκό Κόμμα, νομίζω ότι το Ευρωπαϊκό Κόμμα όταν έγινε, έχει τάξει σαν άξονα λειτουργίας του ακριβώς το αντίθετο και ήδη οι φίλοι αυτοί που κατηγορούν μέσα στο Ευρωπαϊκό Κόμμα θεωρώ ότι έπρεπε να εμπεδώσουν ότι το Ευρωπαϊκό Κόμμα είναι μακριά από συναλλαγές. Και δεν ήταν οι πρώτοι που θα δικαιούταν να κατηγορήσουν το Ευρωπαϊκό Κόμμα, όταν οι ίδιοι αυτοί τρεις- τέσσερις υποστήριξαν τον Γλαύκο Κληρίδη, τον πατέρα της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με αντάλλαγμα το Υπουργείο Υγείας, κάποτε», πρόσθεσε.

Το Ευρωπαϊκό Κόμμα, συνέχισε, βρίσκεται σήμερα στην Κυβέρνηση χωρίς να έχει συζητήσει ποτέ αντάλλαγμα και αν αύριο αποφασίσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης να μην έχει Υπουργό από το Ευρωπαϊκό Κόμμα «δεν θα δικαιούμαστε να κάνουμε παράπονο».

«Αν με ακούσετε να κάνω παράπονο τότε θα πείτε, ξέρετε άλλα μας έλεγες. Δεν έχει υποχρέωση ο κ. Αναστασιάδης με όσα συζητήσαμε προεκλογικά να έχει Υπουργό από το Ευρωπαϊκό Κόμμα ή Υπουργούς από το Ευρωπαϊκό Κόμμα ή άλλους διορισθέντες», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα