Την πλήρη ενημέρωση του Εθνικού για το θέμα της Αμμοχώστου, ζητά το ΑΚΕΛ

13:18 3/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την πλήρη ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου γύρω από την κινητικότητα που παρατηρείται για το θέμα της Αμμοχώστου ζητά το ΑΚΕΛ δια στόματος του Εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Γιώργου Λουκαΐδη.

Σε δηλώσεις του στα γραφεία του ΑΚΕΛ, ο κ. Λουκαΐδης είπε το κόμμα στηρίζει ως προτεραιότητα το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, στα πλαίσια των ψηφισμάτων 541 και 550

του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με στόχο την επιστροφή των νομίμων κατοίκων της πόλης στα σπίτια και τις περιουσίες τους.

Ανάλογα, όπως πρόσθεσε, στηρίξαμε τη σχετική πρόταση της προηγούμενης κυβέρνησης στα πλαίσια του γνωστού «τρίπτυχου», με βάση την οποία προβλεπόταν επιστροφή των Βαρωσίων με ταυτόχρονη λειτουργία του λιμανιού της Αμμοχώστου κάτω από την αιγίδα της Ε.Ε., κάτι που θα έδινε τη δυνατότητα για το άνοιγμα κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας.

«Ενόψει της κινητικότητας που παρατηρείται γύρω από το ζήτημα και των σχετικών δηλώσεων του Υπουργού Εξωτερικών κ. Κασουλίδη, ως ΑΚΕΛ θεωρούμε επιβεβλημένη την πλήρη ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου, ώστε να υπάρξει συλλογική ανάλυση, αλλά και προώθηση των όποιων αποφάσεων θα ληφθούν», είπε ο κ. Λουκαΐδης υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι πιθανή επιστροφή της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου στους κατοίκους της, θα αποτελέσει ένα καθοριστικό βήμα για τη συνολική επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Λουκαΐδης είπε πως δεν υπήρξε καμία ενημέρωση γύρω από τις προθέσεις της Κυβέρνησης.

Ο κ. Λουκαΐδης σε ερώτηση αν υπήρξε ενημέρωση σχετικά με πρόθεση διασύνδεσης του ζητήματος της επιστροφής της Αμμοχώστου με το άνοιγμα του αεροδρομίου της Τύμπου, απάντησε αρνητικά. Δήλωσε πάντως, ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση και όχι μόνο, απέρριπτε μια τέτοια διασύνδεση κάτω από οποιαδήποτε μορφή. ΄

Ερωτηθείς γύρω από το θέμα της εμπλοκής της ΕΕ στο θέμα της Αμμοχώστου, ο κ. Λουκαΐδης είπε πως και σε αυτό το ζήτημα θα πρέπει να υπάρξει ενημέρωση, ως προς το ποιος είναι ο ρόλος που αναλαμβάνει η Επιτροπή. Σε κάθε περίπτωση δεν προσεγγίζουμε αρνητικά, ως θέμα αρχής, την όποια ανάμειξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το ουσιαστικό είναι το ποιες είναι οι δικές μας θέσεις γύρω από το ζήτημα», πρόσθεσε.

Οσον αφορά το θέμα διορισμού διαπραγματευτή για το Κυπριακό, ο κ. Λουκαΐδης είπε πως θα πρέπει να υπάρξει επίσημη ενημέρωση για να προβεί το ΑΚΕΛ σε σχολιασμό. Ωστόσο εξέφρασε τις επιφυλάξεις του κόμματος ως προς τον θεσμό, καθώς αν διοριστεί διαπραγματευτής, όπως είπε, θα αναμένεται και από τ/κ πλευράς ανάλογη αντίδραση, και σε τέτοιο ενδεχόμενο δεν θα έχουμε απέναντί μας ούτε τον Τ/κ ηγέτη αλλά ούτε και την Τουρκία. «Αυτά πρέπει να επιμετρηθούν και να συνυπολογισθούν από όλους», είπε.

Στο μεταξύ, ο κ. Λουκαΐδης καταδίκασε τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στην Τουρκία από τα αστυνομικά όργανα της χώρας, η οποία με βάση αναφορές διεθνών οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων οδήγησε στο θάνατο δυο τουλάχιστον ανθρώπων, στον τραυματισμό τουλάχιστον 1000 και στη σύλληψη άλλων τόσων.

«Η βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων σε συνάρτηση με την επιβολή αποσιώπησης των γεγονότων από τα τουρκικά ηλεκτρονικά ΜΜΕ, αποτελούν πρόσθετα δείγματα γραφής για τα σοβαρά ελλείμματα δημοκρατίας και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών στην Τουρκία», είπε, προσθέτοντας πως χωρίς να παραγνωρίζονται τα θετικά βήματα που έγιναν από τις διαδοχικές κυβερνήσεις του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, εντούτοις η κυβέρνηση Ερντογάν παρουσιάζεται με ένα ολοένα και πιο αυταρχικό και αλαζονικό πρόσωπο.

«Η Τουρκία οφείλει να προχωρήσει σε περαιτέρω βαθιές μεταρρυθμίσεις, ώστε το επίπεδο της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου να συνάδει με διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα και αρχές», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα