Συλικιώτης: Αποστέλλονται σύντομα εμπορικοί ακόλουθοι σε Κίνα και Ισραήλ

17:52 26/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Στην αποστολή εμπορικών ακολούθων σε δύο σημαντικές χώρες για την Κύπρο, την Κίνα και το Ισραήλ, προχωρεί το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, σε μια προσπάθεια περαιτέρω προώθησης του εξαγωγικού εμπορίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο αρμόδιος Υπουργός Νεοκλής Συλικιώτης.

Ο κ. Συλικιώτης παρουσίασε σήμερα το έργο που παρήγαγε το Υπουργείο κατά τον τέταρτο χρόνο διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, το οποίο χαρακτήρισε “πλούσιο και πολύπλευρο”.

“Βάζουμε

τα θεμέλια για την Κύπρο του μέλλοντος και με αυτό που λέω κυριολεκτώ”, είπε ο κ. Συλικιώτης, αναφερόμενος στους νευραλγικούς τομείς που καλύπτει το Υπουργείο του, όπως την ενέργεια, το εμπόριο και τις υπηρεσίες.

Σε σχέση με τον τομέα της ενέργειας, ο κ. Συλικιώτης υπενθύμισε την ολοκλήρωση της ερευνητικής γεώτρησης της Noble στο οικόπεδο 12 και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, αλλά και την ολοκλήρωση του Β` Γύρου Αδειοδότησης για τα υπόλοιπα τεμάχια της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

“Εδώ έγινε μια συλλογική δουλειά και έχει τα σημαντικά αποτελέσματα που έχουμε σήμερα μπροστά μας. Τριάντα τέσσερις αιτήσεις από 15 εταιρείες και κοινοπραξίες προερχόμενες από 14 χώρες. Αναμένουμε βεβαίως την αξιολόγηση των αιτήσεων από τη συμβουλευτική επιτροπή”, είπε.

Ο κ. Συλικιώτης αναφέρθηκε στη σύσταση της ομάδας για τις διαπραγματεύσεις με την εταιρεία Noble για διασφάλιση όλων των προνοιών που βρίσκονται στο πρόγραμμα ανάπτυξης της εταιρείας, αλλά και στις διαδικασία σύστασης εταιρείας υδρογονανθράκων.

Εξέφρασε την ελπίδα το Υπουργείο να είναι σε θέση να καταθέσει σύντομα στον Εφορο Εταιρειών το καταστατικό και το ιδρυτικό έγγραφο της Εταιρείας Υδρογονανθράκων, ενώ αναφέρθηκε στην ανάθεση στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης για τη διενέργεια μελέτης σε σχέση με την εμπορική εκμετάλλευση του φυσικού αερίου.

Σε σχέση με τις προσπάθειες για μια ενδιάμεση λύση εισαγωγής φυσικού αερίου για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Ισραήλ “διαφαίνεται η πιθανότητα να εφοδιαστούμε από το Ισραήλ ως ενδιάμεση λύση φυσικό αέριο”.

Στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι η Κύπρος ξεπέρασε τους ενδιάμεσους στόχους για παραγωγή ηλεκτρισμού από ΑΠΕ, αφού το 2011 η παραγωγή ηλεκτρισμού από ΑΠΕ έφθασε το 6,5%, ενώ το 2012 αυτή πλησιάσει το 7%.

Λέγοντας ότι ο ίδιος δεν επιθυμεί να θέτει υπέρμετρους στόχους σε σχέση με το θέμα αυτό, ο κ. Συλικιώτης επεσήμανε ότι “είναι ξεκάθαρο ότι η πορεία των προγραμμάτων που υλοποιούμε και την πορεία των σχεδιασμών που έχουμε θα ξεπεράσουμε σίγουρα το 13% που μας έθεσε η ΕΕ ως ενδιάμεσο στόχο”.

Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο Υπουργός Εμπορίου, οι συνολικές εξαγωγές κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 20111 αυξήθηκαν κατά 24% φτάνοντας στο 1,4 δις σε σύγκριση με 1,1 δις ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2010.

Πιο αναλυτικά, οι εξαγωγές φαρμάκων αυξήθηκαν κατά 11% φτάνοντας στα 144 εκ. ευρώ (129 εκ.

Keywords
Τυχαία Θέματα