Συγκλίσεις σε βασικά θέματα με την επανέναρξη των συνομιλιών, επιθυμεί ο Ερογλου

17:35 19/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Την ευχή όπως επαναρχίσουν οι συνομιλίες μετά το Φεβρουάριο, εξέφρασε ο Τ/κ ηγέτης, Ντερβίς Ερογλου, εμμένοντας στη θέση του ότι με διαπραγματεύσεις ανοικτού τέλους δεν θα φτάσουμε πουθενά.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Έρογλου ανέφερε ότι με την έναρξη των διαπραγματεύσεων πρέπει να επιτευχθούν συγκλίσεις σε κάποια θεμελιώδη θέματα και γι’ αυτό γίνονται κάποιες προετοιμασίες.

Η μεγαλύτερη στήριξη ενόσω διεξάγονται οι συνομιλίες, συνέχισε, είναι ότι «υπάρχει μια δομή κράτους», προσθέτοντας ότι η οικονομία στα κατεχόμενα πρέπει να γίνει

πιο δυνατή για να είναι και η θέση του στις διαπραγματεύσεις πιο δυνατή.

Υπενθυμίζοντας ότι σήμερα έρχεται στην Κύπρο ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, ο κ. Ερογλου είπε ότι ο Αλεξάντερ Ντάουνερ θα έχει σήμερα συνάντηση με τους συμβούλους των δύο ηγετών και αύριο με τους ηγέτες χωριστά. Οσον αφορά το τι κομίζει ο κ. Ντάουνερ, ο Τ/κ ηγέτης επανέλαβε τη θέση του ότι κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ δεν υπήρχε νόημα να συνεχιστούν οι συνομιλίες και εφόσον – συνέχισε – ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε ότι δεν βλέπει φως για μια λύση στο Κυπριακό και γι’ αυτό δεν θα είναι ξανά υποψήφιος, δεν υπήρχε επίσης λόγος να συνεχιστούν οι συνομιλίες.

Για το λόγο αυτό, είπε, αυτή την περίοδο συζητούνται μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, υποστηρίζοντας ότι στις Επιτροπές «βλέπουμε την ε/κ πλευρά χωρίς θέληση». Οι Τ/κ είναι οι όμηροι μιας μη λύσης, υποστήριξε, λέγοντας ότι «καθόμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ενώ είμαστε κάτω από εμπάργκο. Σε ανοικτού τέλους διαπραγματεύσεις δεν είναι δυνατόν η ε/κ πλευρά να πει ναι». Οι Ε/κ, ισχυρίστηκε, δεν έχουν ανάγκη σε τίποτα, ο κόσμος τους αναγνωρίζει, επωφελούνται από τα αγαθά του κόσμου.

Οσον αφορά τις οικονομικές δυσκολίες στα κατεχόμενα, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι για να ξεπεραστούν η «κυβέρνηση» πρέπει να καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια, όμως αντ’ αυτού, τους τελευταίους έξι μήνες, ασχολείται με το εκλογικό συνέδριο του κόμματος Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ).

Πρώτη φορά η «χώρα» ζει τέτοιες προετοιμασίες εκλογικού συνεδρίου, σημείωσε. «Παλαιότερα, τα εκλογικά συνέδρια τα αισθάνονταν όσοι έμπαιναν στην αίθουσα που διεξάγονταν τις Κυριακές. Αυτή τη φορά υπάρχει μια διαφορετική προετοιμασία. Μένει λίγος καιρός μέχρι το συνέδριο, το σημαντικό είναι μετά από αυτό να μην μείνουν πίκρες και παρεξηγήσεις». Κάθε δύο χρόνια, πρόσθεσε, γίνονται εσωκομματικές εκλογές και εάν υπάρξουν πικρίες κάθε φορά, το κόμμα «δεν θα μείνει στα πόδια του».

Keywords
Τυχαία Θέματα