Υπ.Υγείας: Το ΓΕΣΥ θα λύσει οικονομικά προβλήματα ιδιωτικών νοσηλευτηρίων και φαρμακείων

17:04 19/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο Υπουργός Υγείας Σταύρος Μαλάς δήλωσε σήμερα ότι τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια αλλά και τα ιδιωτικά φαρμακεία θα επιλυθούν με την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓΕΣΥ).

Σε δηλώσεις του στο Υπουργείο Υγείας, ο κ. Μαλάς είπε ότι “όσον αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, θέλω να δηλώσω ότι το κράτος στηρίζει κάποιες εξειδικευμένες κλινικές με αγορά υπηρεσιών αλλά η στήριξη του κράτους δεν θα αποτελέσει τη λύση

στο πρόβλημα βιωσιμότητας το οποίο αντιμετωπίζουν”.

Η εκτίμηση μου είναι, σημείωσε, ότι τα προβλήματα θα συνεχίσουν, γι’ αυτό αναδεικνύεται επιτακτικά η άμεση εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας, όπως το έχουμε συμφωνήσει και τροχοδρομήσει με αποφάσεις αυτής της Κυβέρνησης τους τελευταίους μήνες.

“Οποιδήποτε πειραματισμοί σε σχέση με τον τρόπο ασφάλισης των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας που δημιουργούν συνθήκες ιδιωτικοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων απλούστατα θα διαιωνίσουν το πρόβλημα, θα δημιουργήσουν συνθήκες υπερκοστολόγησης και τελικά ο Κύπριος πολίτης θα πληρώσει πολύ περισσότερα νοσήλια”, πρόσθεσε.

Τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια με τη μη εφαρμογή ενός σχεδίου υγείας, συνέχισε, θα αντιμετωπίσουν ακόμη χειρότερα προβλήματα.

Ο Υπουργός Υγείας είπε ότι οι αποφάσεις που έχουν τροχοδρομηθεί ουσιαστικά τοποθετούν την πλήρη εφαρμογή του ΓΕΣΥ περί το τέλος του 2015, ενδεχομένως αρχές του 2016.

Αυτό θα κριθεί, εξήγησε, από πρακτικές δυσκολίες οι οποίες θα αντιμετωπιστούν στην πορεία.

Εν πάση περιπτώσει όμως, σημείωσε, «τα τρία χρόνια που βάζουμε ως χρονικό ορίζοντα για εφαρμογή ενός ΓΕΣΥ νομίζω ότι είναι πολύ μικρό χρονικό διάστημα και αν όλοι αντιληφθούμε ότι πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα με την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, χωρίς παλινδρομήσεις και νέους προγραμματισμούς, τότε θα έχουμε το σχέδιο υγείας και τότε και μόνο τότε τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια θα απολαύσουν τη βιωσιμότητα που χρειάζονται σήμερα».

Ο κ. Μαλάς ανέφερε ότι η χώρα μας έχει ένα ειδικό χαρακτηριστικό δηλαδή, το 58% των εθνικών δαπανών μας στον τομέα της υγείας βγαίνουν απευθείας από τις τσέπες των πολιτών και κατά επέκταση αυτή η κατάσταση έχει δημιουργήσει υπερπροσφορά και υπερκοστολόγηση και υπερτιμολόγηση.

Σίγουρα, διευκρίνισε, ένα ΓΕΣΥ δεν θα μπορέσει να υποστηρίξει όλες τις υποδομές.

“Οπωσδήποτε δεν θα μπορέσει να υποστηρίξει τις χρεώσεις που επιβάλλονται σήμερα αλλά αν όλοι συνετιστούμε και καταλάβουμε ότι θα πρέπει να είμαστε πιο αντικειμενικοί όσον αφορά τις χρεώσεις μας και πιο συναινετικοί, είμαι σίγουρος ότι θα μπορούμε να εφαρμόσουμε το ΓΕΣΥ”, είπε.

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Προέδρου των Φαρμακοποιών ότι το  35% των φαρμακείων ετοιμάζονται να βάλουν λουκέτο, ο κ. Μαλάς είπε πως “είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με τους φαρμακοποιούς τη νέα μας τιμολογιακή πολιτική σε σχέση με το περιθώριο κέρδους των φαρμακοποιών».

Στην Κύπρο, σημείωσε, έχουμε από τα πιο ψηλά ποσοστά περιθώρια κέρδους των φαρμακοποιών κι έχουμε επίσης

Keywords
Τυχαία Θέματα