Σεμινάριο στις Βρυξέλλες για την Ευρωπαϊκή Συνεργασία στον τομέα της Αμυνας

17:24 19/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Σεμινάριο με θέμα την Καινοτόμο Ευρωπαϊκή Συνεργασία στον Τομέα της Αμυνας διοργανώθηκε την Τετάρτη στις Βρυξέλλες από το Υπουργείο Αμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Αμυνας (ΕΟΑ) και το Βασιλικό Ινστιτούτο Egmond του Βελγίου, στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Σε χαιρετισμό του στο Σεμινάριο, ο Υπουργός Αμυνας Δημήτρης Ηλιάδης

αναφέρθηκε στον τομέα της Συγκέντρωσης και Ενοποίησης της Ζήτησης, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα τομέα που προωθεί τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών και μπορεί να εφαρμοστεί με επιτυχία παρά τους ανεπαρκείς πόρους για επένδυση στον τομέα της άμυνας.

Όπως σημείωσε, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, μέσω της συνεργασίας και των σχετικών προγραμμάτων, μπορούν να χρησιμοποιούν τους περιορισμένους πόρους τους με έναν πιο παραγωγικό και αποτελεσματικό τρόπο.

«Τα προβλήματα στον τομέα της άμυνας με την οικονομική κρίση αντιμετωπίζονται με σοφές και ευέλικτες πρωτοβουλίες, όπως αυτές της Γάνδης και της Συγκέντρωσης και Διάθεσης Πόρων», επισήμανε ο Υπουργός.

Αναφερόμενος στα μικρά κράτη όπως η Κύπρος, που δεν έχουν αμυντική βιομηχανία, σημείωσε ότι η συνεργασία με άλλα κράτη μέλη του ΕΟΑ ήταν μία από τις σημαντικότερες προτεραιότητές τους.

Ετσι, είπε, χάρη στον ΕΟΑ, τα μικρότερα κράτη μέλη έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν ενεργά και να συμβάλουν σε διάφορους τομείς.

Ο κ. Ηλιάδης πρόσθεσε ότι τέτοιοι τομείς είναι, για παράδειγμα, προγράμματα Ερευνας και Τεχνολογίας, όπως αυτά που λειτουργούν για τη βελτίωση των δυνατοτήτων στην Προστασία Δυνάμεων και των γνώσεων σε Καινοτόμες Ιδέες και Αναδυόμενες Τεχνολογίες.

Ο Υπουργός συνεχάρη τους αρχιτέκτονες της πρωτοβουλίας, καθώς και σε όλους όσοι εξέφρασαν την πίστη τους σε αυτή την πρωτοβουλία και συνεχίζουν να εργάζονται υπεύθυνα για την επιτυχία της.

Υπάρχει, είπε, ένας σημαντικός αριθμός πρωτοβουλιών όπως η εκπαίδευση στα ελικόπτερα, ο από αέρος ανεφοδιασμός, νοσοκομεία, δορυφορικές επικοινωνίες, έξυπνα πυρομαχικά καθώς, επίσης, διάφορα προγράμματα Ερευνας και Τεχνολογίας.

Επιπλέον, ο κ. Ηλιάδης ανέφερε ότι ο ρόλος του ΕΟΑ επεκτείνεται στον εντοπισμό των εργαλείων, των νομικών μέσων και μεθόδων για την υποστήριξη και διευκόλυνση των προσπαθειών Συγκέντρωσης και Διάθεσης Πόρων των κρατών μελών του.

Όπως σημείωσε, η Συγκέντρωση και Ενοποίηση είναι ένα εργαλείο που προσφέρει ευκαιρίες για συνεργασία μέσω της ανασυγκρότησης των αναγκών των κρατών μελών.

Η Συγκέντρωση και Ζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει μεγάλη σημασία για όλα τα κράτη μέλη του ΕΟΑ και ιδιαίτερα για τα μικρότερα, κατέληξε ο Υπουργός.

Keywords
Τυχαία Θέματα