Στο 91,7% το εθνικό χρέος της Γαλλίας το 1ο τρίμηνο 2013

15:09 28/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το εθνικό χρέος της Γαλλίας ανήλθε στο 91,7% της ετήσιας παραγωγής κατά το πρώτο τρίμηνο του χρόνου, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία την Παρασκευή εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για τα δημόσια οικονομικά της χώρας.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο τέλος του προηγούμενου χρόνου το χρέος καταγραφόταν στο 90,2% του ΑΕΠ.

Οι

κανόνες της ΕΕ προνοούν πως το δημόσιο χρέος δεν πρέπει να υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ ή να προσεγγίζει αυτή την αναλογία. Ωστόσο από το τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου χρόνου ως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2013 το χρέος αυξήθηκε κατά €36,5 δισ. σε €1,8703 τρισ. σύμφωνα με το Ινστιτούτο Στατιστικής της χώρας INSEE.

Το χρέος αντικατοπτρίζει την συσσώρευση των ετήσιων δημόσιων ελλειμμάτων και η σοσιαλιστική Κυβέρνηση έχει εμπλακεί σε διαμάχη στην προσπάθειά της να ελέγξει το έλλειμμα φέτος.

Έχει ήδη αναγνωρίσει ότι θα χάσει το στόχο της για έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ φέτος, έχοντας τον μεταθέσει στο 3,7%.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δώσει ακόμη δύο χρόνια προθεσμία στη Γαλλία για να επιτύχει το στόχο του 3% υπό το όρο ότι θα προωθήσει σκληρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Όμως το όργανο που εποπτεύει τους εθνικούς λογαριασμού προειδοποίησε την Πέμπτη ότι το έλλειμμα για φέτος μπορεί να φτάσει το 3,8 με 4,1% κυρίως λόγω των ισχνών εσόδων από φορολογίες λόγω της αδύναμης ανάπτυξης.

Ο δεξιά αντιπολίτευση έχει επιχειρηματολογήσει ότι τα έσοδα από τους φόρους είναι κατά πολύ κάτω από το στόχο και ότι οι δαπάνες διογκώνονται.

Ο Υπουργός Προϋπολογισμού Μπερνάρ Καζενέβ έχει πει ότι τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την αντιπολίτευση είναι λανθασμένα, αλλά αναφερόμενος στην ανάλυση του εποπτικού οργάνου την Παρασκευή είπε ότι «αυτό που λέει το ελεγκτικό δικαστήριο δεν φοβερίζει αλλά είναι μετρημένο και ανταποκρίνεται στην πραγματική κατάσταση».

Ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είπε στις Βρυξέλλες αργά την Παρασκευή ότι η Γαλλία πρέπει να «περιορίσει τις δημόσιες δαπάνες» φέτος αλλά ότι είναι πολύ νωρίς για να δοθεί ένας αριθμός για το έλλειμμα ολόκληρου του 2013.

Αν η ανάπτυξη παραμείνει αδύναμη και ο χρόνος τελειώσει με ελαφρά ύφεση, τα έσοδα από τους φόρους μπορεί να είναι λιγότερα απ’ ότι αναμένεται, ανέφερε. Είπε ακόμη ότι κάποιες από τις εισηγήσεις του ελεγκτικού δικαστηρίου για την μείωση των δαπανών και τα φορολογικά κίνητρα είναι σχετικές αλλά ότι η μείωση της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των κοινωνικών παροχών είναι «ευαίσθητο θέμα».

Keywords
Τυχαία Θέματα