Στήριξη Φιλανδίας προς την κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ

14:03 25/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η νέα Πρέσβειρα της Φιλανδίας στην Κύπρο, Anu Saarela, δήλωσε σήμερα ότι η χώρα της θα προσφέρει κάθε στήριξη στην Κύπρο κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά της στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια σε επίσημη τελετή, στο Προεδρικό Μέγαρο, η κ. Saarela αναφέρθηκε στις εξαίρετες σχέσεις των δύο χωρών οι οποίες

είναι πιο στενές από ό,τι θα ανέμενε κανείς από τη γεωγραφική τους θέση, η μια στο βορειότερο και η άλλη στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης. Πρόσθεσε ότι η συμμετοχή της Φινλανδίας στην UNFICYP για πέραν των 40 χρόνων από της ίδρυσής της μέχρι το 2005 έχει δημιουργήσει μόνιμους προσωπικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών αφού εδώ υπηρέτησαν πάνω από 10.000 Φινλανδοί ειρηνευτές, ενώ η ανάμιξή της στις διεθνείς προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος έχει προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον για την Κύπρο στη Φινλανδία.

Η νέα Πρέσβειρα της Φινλανδίας ανέφερε ότι η φετινή χρονιά υπήρξε ιδιαίτερα δραστήρια όσον αφορά στις διμερείς σχέσεις με τις επισκέψεις της Υπουργού Εξωτερικών, του Υπουργού Άμυνας και του Υφυπουργού Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα στη Φινλανδία. Αναφερόμενη στην ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία είπε: «Η Φινλανδία θα προσφέρει κάθε στήριξη σε αυτό το απαιτητικό έργο. Η Προεδρία σίγουρα δεν θα είναι εύκολη αφού η Ευρώπη διέρχεται δύσκολη περίοδο με οικονομικές και πολιτικές προκλήσεις. Έχουμε λάβει τη διαβεβαίωση της δέσμευσής σας για μια πετυχημένη Προεδρία

Αφού εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Προεδρία θα αποτελέσει μία άνευ προηγουμένου ευκαιρία για περαιτέρω ανάπτυξη και σύσφιγξη των σχέσεων των δύο χωρών, η κ. Saarela αναφέρθηκε στο Κυπριακό και είπε: «Το κυπριακό πρόβλημα παραμένει άλυτο μετά από προσπάθειες δεκαετιών. Η Φινλανδία παραμένει δεσμευμένη στη στήριξη διαπραγματεύσεων που θα διευκόλυναν την επίτευξη συνολικής διευθέτησης η οποία να στηρίζεται στις αρχές της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών», είπε.

Πρόσθεσε ότι η Φινλανδία προσβλέπει «σε συνέχιση της κυπριακής ιδιοκτησίας διαδικασίας όπου τα θέματα που παραμένουν ανοικτά να καταστεί δυνατό να λυθούν. Συγκρινόμενες με το μέλλον οι δύσκολες δεκαετίες του παρελθόντος είναι μια σύντομη χρονική περίοδος».

Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια της νέας Πρέσβειρας της Φιλανδίας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας την διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση του θα της προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια στην εκτέλεση των καθηκόντων της.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι ως εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι δύο χώρες ανέπτυξαν ουσιαστικές σχέσεις βασισμένες στις κοινές αξίες και πεποιθήσεις στη δικαιοσύνη και την ειρήνη. Η συνεργασία μας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, δίνει τη δυνατότητα στις χώρες μας να αναπτύξουν πολύ δυνατούς δεσμούς και αυτό καθίσταται ακόμη πιο ενδιαφέρον με την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κύπρο τον Ιούλι

Keywords
Τυχαία Θέματα