Παρουσίαση των προτεραιοτήτων του ΥΠΕΣ ενόψει κυπριακής Προεδρίας

13:24 25/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η ολοκλήρωση ενός Κοινού Συστήματος Ασύλου (ΚΣΑ), η αποκόμιση καλών πρακτικών από την αξιοποίηση εθελοντών στους τομείς της Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας και η ολοκλήρωση των συζητήσεων για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020 στον τομέα Εσωτερικών Υποθέσεων είναι τα βασικά θέματα τα οποία θα κληθεί να διαχειριστεί το Υπουργείο Εσωτερικών κατά τη διάρκεια της κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες του Υπουργείου της, η Υπουργός Εσωτερικών Ελένη Μαύρου τόνισε ότι το Υπουργείο προετοιμάστηκε αναγνωρίζοντας την

δύσκολη περίοδο στην οποία βρίσκεται η ΕΕ λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και τις τάσεις εσωστρέφειας που εκδηλώνονται σε ορισμένα κράτη-μέλη που επανέφεραν τους συνοριακούς ελέγχους.

“Εχουμε όλοι εργαστεί πολύ εντατικά με στόχο μια πετυχημένη και παραγωγική κυπριακή Προεδρία, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι καλούμαστε να ασκήσουμε τη Προεδρία σε μια ομολογουμένως δύσκολη περίοδο”, ανέφερε στις δηλώσεις της η κ. Μαύρου και πρόσθεσε: “Είναι από τη μια η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση και η αβεβαιότητα που επικρατεί στους κόλπους της ΕΕ, αλλά και μια σειρά άλλες εξελίξεις και εντός της Ευρώπης και στην γειτονική μας περιοχή που επηρεάζουν τους τομείς με τους οποίους το ΥΠΕΣ θα ασχοληθεί”.

Οπως είπε, το ΥΠΕΣ έχει ενώπιον του “μια πολυσχιδή ατζέντα θεμάτων”, διευκρινίζοντας ότι ο καθορισμός των προτεραιοτήτων του Υπουργείου έγινε “με γνώμονα το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η συζήτηση των θεμάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τη σπουδαιότητα επιμέρους ζητημάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και την σπουδαιότητα που αποδίδουμε τοπικά, αν θέλετε, τη σημασία που αποδίδει η κυπριακή Προεδρία στην κοινωνική διάσταση της προεδρία της”.

Αναφερόμενη ειδικότερα στα τρία βασικά ζητήματα τα οποία θα διαχειριστεί το ΥΠΕΣ κατά το εξάμηνο της κυπριακής Προεδρίας, η κ. Μαύρου είπε πως ο στόχος παραμένει για τη διαμόρφωση ενός ΚΣΑ μέχρι το τέλος του έτους, προσθέτοντας ότι υπάρχει μεγάλη συζήτηση, που επικεντρώνεται κυρίως στη διαμόρφωση ομοιόμορφων συνθηκών υποδοχής των αιτητών, στη θέσπιση εναρμονισμένων διαδικασιών για δίκαιη και ταχεία εξέταση των αιτήσεων ασύλου και ουσιαστικών κανόνων αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη-μέλη, σε μια προσπάθεια κατανομής του οικονομικού του διοικητικού ακόμη και του κοινωνικού βάρους στη διαχείριση των αιτήσεων πολιτικής προστασίας.

Για το θέμα της Πολιτικής Προστασίας και του συντονισμού και της βελτίωσης της ανταπόκρισης της ΕΕ σε περιπτώσεις κρίσεων και φυσικών καταστροφών, η κ. Μαύρου είπε ότι η Κύπρος έχει επικεντρωθεί στην αξιοποίηση των εθελοντών στην Πολιτική Προστασία ένας τομέας για τον οποίο, όπως είπε, υπάρχει μεγάλη εμπειρία την οποία η Κύπρος μπορεί να μεταφέρει.

Πρόσθεσε ότι για το θέμα αυτό θα πραγματοποιηθεί εργαστήρι στις 14-15 Νοεμβρίου στην Κύπρο για την ανταλλαγή εμπειριών για την εμπλοκή εθελοντών στην Πολιτική Προστασία με τη συμμετοχή της κοινοτικής Επιτρόπου για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και την Αντι

Keywords
Τυχαία Θέματα