Στην ολομέλεια η πρόταση νόμου για παράταση στην παραγραφή αγώγιμων δικαιωμάτων για οφειλές

13:45 15/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Στην Ολομέλεια της Βουλής οδηγείται η πρόταση νόμου για παράταση στην παραγραφή αγώγιμων δικαιωμάτων για οφειλές, από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών. Το νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών που αφορούν τις δικαστικές διαδικασίες με διάδικο τη Λαϊκή Τράπεζα βρίσκει κάθετα αντίθετο τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο.

Από την Επιτροπή συζητείται και παράταση στην εξαίρεση που αφορά την κατοχή πολεοδομικής

άδειας και άδειας οικοδομής για την έκδοση πιστοποιητικού καταλληλότητας των ανοικτών γηπέδων Α’ κατηγορίας.

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία ο Πρόεδρος της Επιτροπής Σωτήρης Σαμψών ανέφερε ότι έχει την εντύπωση πως η Επιτροπή και οι ενδιαφερόμενοι κατάληξαν σε παράταση της παραγραφής των αγώγιμων δικαιωμάτων για οφειλές μέχρι το τέλος Ιουνίου 2014 και την επόμενη εβδομάδα θα πάει προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Εξήγησε ότι η παράταση αφορά αγώγιμα δικαιώματα σε σχέση με το κράτος, πιστωτικά και τραπεζικά ιδρύματα και ιδιωτικές αστικές υποθέσεις

Σε ό,τι αφορά το τροποποιητικό νομοσχέδιο του περί εξυγίανσης των πιστωτικών ιδρυμάτων νόμου, ο κ. Σαμψών εξήγησε ότι το νομοσχέδιο προβλέπει την αλλαγή τίτλων σε αγωγές και διαδικαστικές διαδικασίες που εκκρεμούν, με διάδικο ίδρυμα που αποκτάται από άλλο πιστωτικό ίδρυμα ή που βρίσκεται υπό εξυγίανση.

Ανέφερε ότι η εισήγηση της Κυβέρνησης είναι όπως για αποφυγή χρονοβόρων δικαστικών διαδικασιών ψηφιστεί νόμος που να δίνει το δικαίωμα στα ιδρύματα αυτά με απλή ειδοποίηση ή κατάθεση συγκεκριμένου εγγράφου στο πρωτοκολλητείο του Δικαστηρίου να αλλάζει ο τίτλος της υπόθεσης και το όνομα του διαδίκου που εκκρεμεί ενώπιον του Δικαστηρίου. Εξήγησε ακόμα ότι η τροποποίηση αφορά αποκλειστικά και μόνο υποθέσεις διαδίκων που αφορούν υπό εξυγίανση χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

Με αυτό τον τρόπο η κατατεθείσα αγωγή θα συνεχίσει προς εκδίκαση χωρίς να απαιτείται νέα αίτηση με χαρτόσημα, δικηγορόσημα, πρόσθετα έξοδα και επιπλέον χρόνο, ανέφερε, προσθέτοντας ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος τάχθηκε κάθετα εναντίον της τροποποίησης ως αντισυνταγματικής.

Πρόσθεσε ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος διατύπωσε τη θέση ότι το Σύνταγμα απαγορεύει τη δια νόμου αλλαγή των διαδικασιών ενώπιον του Δικαστηρίου και επιτρέπει αυτή την αλλαγή μόνο εάν προέρχεται από το Ανώτατο Δικαστήριο με τροποποίηση των κανονισμών και θεσμών.

Ο κ. Σαμψών εξήγησε ότι η Νομική Υπηρεσία, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και οι άλλοι ενδιαφερόμενοι φορείς και κρατικές υπηρεσίες συμφώνησαν με την κυβερνητική πρόταση.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών εξήγησε ότι μια αγωγή που καταχωρήθηκε από τη Λαϊκή Τράπεζα εναντίον συγκεκριμένου ατόμου, αλλά λόγω της εξυγίανσης, η Τράπεζα Κύπρου – που ανέλαβε τις δραστηριότητες της στο συγκεκριμένο τομέα – να μην χρειάζεται να καταθέσει νέα αίτηση, όπως απαιτούν σήμερα οι διαδικαστικοί κανονισμοί για να αλλάξει το όνομα του διαδίκου που απαιτεί χρόνο, χρήμα και επιβάρυνση των Δικαστηρίων.

Ο κ. Σαμψών διευκρίνισε περαιτέρω ότι ο υφιστάμενος νόμος δίνει το δικαίωμα συνέχισης της αγωγής με διάδικο το υπό εξυγίανση πιστωτικό ίδρυμα και ότι η προτεινόμενη τροποποίηση αφορά το διαδικαστικό ζήτημα και αντί με την κατάθεση νέας αίτησης η διαδικασία θα συνεχίσει με κατάθεση ειδοποίησης στο πρωτοκολλητείο.

Σε σχέση με την πρόταση νόμου που κατέθεσε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ για παράταση στην εφαρμογή του νόμου για την πρόληψη της βίας στα γήπεδα, ο κ. Σαμψών είπε ότι συζητείται εξαίρεση από το νόμο στην πρόνοια που αφορά την παράταση στην εξαίρεση της κατοχής άδειας οικοδομής ή πολεοδομικής άδειας για την έκδοση πιστοποιητικού καταλληλότητας των ανοικτών γηπέδων.

Εξήγησε ότι συζητείται εξαίρεση ή παράταση για τις περιπτώσεις που η έκδοση άδειας οικοδομής ή πολεοδομικής άδειας δεν αφορά την ίδια την ασφάλεια, αλλά τυπικά ζητήματα.

Ο κ. Σαμψών ανέφερε ότι η Επιτροπή πριν προχωρήσει στην ψήφιση του νόμου ζήτησε από τον ΚΟΑ να καταθέσει ενώπιον της κατάλογο με τα ανοικτά προβληματικά γήπεδα ποδοσφαίρου Α’ κατηγορίας και να παραθέσει τους λόγους για τους οποίους δεν μπορούν να αποκτήσουν τις πολεοδομικές άδειες ή τις άδειες οικοδομής.

Περαιτέρω ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών είπε ότι η Επιτροπή εξουσιοδότησε τον ΚΟΑ να ζητήσει από τις τοπικές αυτοδιοικήσεις εντός των τοπικών ορίων βρίσκονται τα συγκεκριμένα γήπεδα σχετικές εκθέσεις.

Πρόσθεσε πως η Επιτροπή θα μελετήσει τα στοιχεία που θα τεθούν ενώπιον της και αφού πεισθεί ότι η μη έκδοση των αδειών οικοδομής και των πολεοδομικών αδειών δεν σχετίζεται με ουσιαστικά θέματα ασφάλειας, αλλά με τυπικά θέματα θα προχωρήσει στην παράταση της εφαρμογής του νόμου.

Εξήγησε ότι το Αντώνης Παπαδόπουλος αντιμετωπίζει πρόβλημα στην έκδοση πολεοδομικής άδειας για τους χώρους πρασίνου και ανέφερε πως αν είναι μόνο αυτός ο λόγος που δεν εκδόθηκε πολεοδομική άδεια η Επιτροπή Νομικών θα μπορέσει να προχωρήσει στην ψήφιση της νομοθεσίας ώστε το γήπεδο να μπορεί να λειτουργεί μέχρι να εξασφαλίσει την άδεια.

Τα γήπεδα που δεν έχουν άδεια είναι δύο, το Αμμόχωστος και το Αντώνης Παπαδόπουλος, και εξήγησε ότι υπάρχει και ένα τρίτο γήπεδο για το οποίο αναμένονται οι εκθέσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Σαμψών είπε ότι τα γήπεδα δεν αρνούνται να συμμορφωθούν αλλά βρίσκονται στη διαδικασία εξασφάλισης πολεοδομικών αδειών.

Καταλήγοντας είπε ότι ζητήθηκε από τον ΚΟΑ να ετοιμάσει γενικότερη έκθεση με τα προβλήματα όλων των γηπέδων ανοικτών ή κλειστών και όλων των κατηγοριών.

Η πρόταση νόμου παρατείνει την ισχύουσα μέχρι την 31η Μαϊου 2012 εξαίρεση για κατοχή άδειας οικοδομής και πολεοδομικής άδειας για την έκδοση πιστοποιητικού καταλληλόλητας των ανοικτών γηπέδων, μέχρι την 31η Μαϊου 2015.

Keywords
Αναζητήσεις
αγωγιμος προταση
Τυχαία Θέματα