Παιδικές χαρές της Αθήνας

Την καθημερινότητα των παιδιών μας αλλά και τη δική μας έρχονται να αλλάξουν οι παιδικές χαρές της Αθήνας.

Στην Αθήνα σήμερα υπάρχουν 135 παιδικές χαρές, από τις οποίες πολλές κατασκευάστηκαν πριν από περίπου 30 χρόνια και συνεχίζουν να λειτουργούν μέχρι σήμερα, με τα συνεργεία του Δήμου Αθηναίων να προχωρούν σε επισκευές όπου και όποτε χρειάζεται. Τον τελευταίο καιρό γίνεται μία σημαντική προσπάθεια

για την ανακατασκευή σύγχρονων παιδικών χαρών από το Δήμο Αθηναίων σε συνεργασία με τον Κοινωφελή Οργανισμό «Παραδείγματον Χάριν», ενώ, όπως εξήγησε η αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Αθήνας, Σουλτάνα Σπυροπούλου, στην εκπομπή Metropolis και την Γεωργία Μπόχτη, «γίνεται, παράλληλα, προσπάθεια να ενταχθούν στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ οι ανακατασκευές παλαιών παιδικών χαρών».

Το πρόγραμμα «π.χ. Αθήνα» (παιδικές χαρές Αθήνα), που αποτελεί πρωτοβουλία του Κοινωφελούς Οργανισμού «Παραδείγματος Χάριν» είναι μία νέα ιδέα που στόχο έχει να ορίσει την παιδική χαρά ως τόπο συνάντησης της γειτονιάς. Όπως παλιά.

Πως θα γίνει αυτό; Μέσα από τον επανασχεδιασμό και την ανακαίνιση κοινόχρηστων χώρων και παιδικών χαρών με υψηλό επίπεδο αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και ιδιαίτερη οργανωτική επιμέλεια.

Σύμμαχος σε αυτήν την προσπάθεια είναι ο Δήμος Αθηναίων, αλλά και το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» το οποίο και χρηματοδοτεί το εγχείρημα.

Η παρέμβαση αφορά αρχικά έξι παιδικές χαρές της πόλης, στο 2ο και 1ο Δημοτικό Διαμέρισμα της Αθήνας.

Αυτή την στιγμή, το πιλοτικό πρόγραμμα είναι σε εξέλιξη στην οδό Ραφτοπούλου, στον Νέο Κόσμο (2ο Δ.Δ.) και στην οδό Καλλισπέρη, στου Μακρυγιάννη (1οΔ.Δ.).

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση ανακατασκευής αυτών των παιδικών χαρών, θα ακολουθήσουν και άλλες τέσσερις:

- Στην Πλατεία Προφήτη Ηλία και Αλκέτου, στο Παγκράτι
- Στην Πλατεία Γερμανού, Χριστιανουπόλεως και Φωτομάρα, στον Νέο Κόσμο
- Στις οδούς Ροϊκού και Θεοδώρου Γεωμέτρου, στον Νέο Κόσμο
- Στην Πλατεία Αγίου Σώστη, στον Νέο Κόσμο

Στόχος είναι να ανασκευαστούν καταρχήν ως αυτοτελής παρέμβαση οι έξι παιδικές χαρές, οι οποίες μεταξύ τους θα αποτελούν αλληλοσυμπληρούμενο δίκτυο, στο οποίο τα παιχνίδια, ο χαρακτήρας και η εμπειρία της μιας θα μπορούν να συμπληρώνουν την άλλη.

Για την ιδέα και την εφαρμογή του «πχ Αθήνα» ο Δημήτρης Κουρκουμέλης, πρόεδρος του Κοινωφελούς Οργανισμού «Παραδείγματος Χάριν» που μίλησε στην εκπομπή Metropolis και την Υβόννη Κλάπα.

Η υλοποίηση του προγράμματος «πχ Αθήνα» απαιτούσε φυσικά αρχιτεκτονικό σχεδιασμό. Εκεί λοιπόν ήρθε να επέμβει το αρχιτεκτονικό γραφείο burguer katsota architects. Στόχος του, να μεταμορφώσει την τυπική παιδική χαρά σε έναν αγαπημένο προορισμό για όλη την οικογένεια.

Η εκπομπή Metropolis και η Υβόννη Κλάπα μίλησαν με την Δήμητρα Κατσότα που είναι αρχιτέκτονας της burguer katsota architects και επίκουρη καθηγήτρια αρχιτεκτονικού σχεδιασμού στο πανεπιστήμιο της Πάτρας.

Keywords
Αναζητήσεις
παιδικη χαρα νεος κοσμος, παιδικές χαρές αθήνα
Τυχαία Θέματα